Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
blahzays
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 paź 2013, o 15:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne

Post »

Niestety widze, że Ty kupilas z jakiejs francuskiej strony, a ja: je ne pas parle vous fransais bonjour :)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

blahzays, z tego co widziałam, w ofertach sklepów są dwa rodzaje rodzynka brazylijskiego: firmy PNOS z Ożarowa - piszą, że wysokość 40-50cm i Legutki - wys. ok. 1m. To duże firmy nasienne, więc raczej nie wciskają kitu. Na All..gro też widziałam, że są. Oprócz powyższych jeszcze jakiejś nieznanej firmy oraz chyba ze zbioru własnego. Wszyscy opisują, że to physalis peruviana, a więc ten właściwy. Jak lubisz i masz miejsce, to kupić kilka rodzajów i popróbować ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
blahzays
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

]

Chyba będę musiał tak zrobić. Tak jak wcześniej pisałem rok temu też kupiłem nasionka i jestem pewien ze to był rodzynek brzylijski ale wyrosla miechunka pomidorowa. Ale jak nie ma wyjścia to kupie własnie paru firm. Są to obok lichi moje ulubione owoce :)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasiona miechunki pomidorowej też są w sprzedaży, może im się coś pomerdało :twisted: . Kupując nasiona trzeba kupować właśnie pod nazwą rodzynek brazylijski i zwracać jeszcze uwagę, co napisano pod spodem drobnymi literami, czyli nazwę łacińską ;:131 .
Ogród przydomowy Joli
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Te rodzynki z polskich firm nie mają podanej nazwy odmiany, z nasion od Legutko wyrasta duża odmiana, podobnie z firm niemieckich. Jest sporo zagranicznych sklepów internetowych oferujących odmianę Aunt Molly, a skoro Blahzays posługuje się tłumaczem to łatwo sobie może poradzić to tylko kwestia chęci.
Awatar użytkownika
Tournesol
200p
200p
Od: 3 maja 2012, o 08:27

Post »

blahzays pisze:
Tournesol pisze:
blahzays pisze:
Tournesol pisze:Witam,
W tym roku uprawiam o wiele wiecej tego physalis, bo owoce są po prostu jak kawiar owocowy. Kupiłam 3 odmiany i zamierzam zasiac w lutym
- physalis peruviana
- Physalis pruinosa
- physalis ixocarpa

:D
Czy jest szansa żebyśmy się dogadali i żebyś mi wysłała po 5 ziarenek z każdego rodzaju np. na zasadzie akcji? Niestety na akcji sie skonczyly, a tym polskim ziarenką w sklepach nie ufam...
Hey!
Niestety nie bedzie takiej szansy poniewasz mam 20 ziarenek z kazdego, wysiewam wszystko, i rozdaje najbliszym w maju.
Mozesz tez sobie je wykupic to bedziemy we dwoje chodowac na przyszla aukcje :wink:
Niestety widzę, że Ty kupilas z jakiejs francuskiej strony, a ja: je ne pas parle vous fransais bonjour :)
Tak, to prawda, ale kupuje tez w Stanach, w Niemczech, w Holandi, w hiszpani, i wszyscy rozumieja Angielski. Od zaleznosci czego sie naprawde chce.

Pozniej napisze wiecej o chodowaniu tych wszystich odmian.
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
blahzays
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

No właśnie googlowałem "Aunt molly" już, ale jak już pokazuje się w jakimś sklepie to usa lub canada i nie przesyłają do Polski. Jakbyś znalazły jakis sklep internetowy europejski to z chęcią przymę taką radę :).
Aria - duża odmiana tzn. ta która gorzej u nas rośnie tak?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Nie, ona rośnie dobrze, nawet bardzo, tylko słabo owocuje.
Kiepsko szukasz w necie :lol:
blahzays
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Jedyna jaka strona jaka znalazlem to : http://www.seedsofdistinction.co.uk/veg ... und-cherry , ale czy o to chodzi?
Macie może jakieś inne strony jeszcze?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłam na e-bay sporo ofert, ale trzeba szukać pod physalis peruviana ;:131 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Dzisiaj wysiałam nasiona rodzynka brazylijskiego od Vilmorinu (siew od lutego - tak było na opakowaniu). Nie wiem jaka to odmiana, bo nie napisali. Dopiero po wysianiu doczytałam, że to rośnie takie wielgachne - a wysiałam jakieś 25 nasion...
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Melduję, iż 2 egzemplarze rodzynka w garażu mają się dobrze, zaczynają się budzić do życia. Mam wrażenie, że one mi tam zakwitną do maja. :lol:
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jode22 pisze:Nasiona miechunki pomidorowej też są w sprzedaży, może im się coś pomerdało :twisted: . Kupując nasiona trzeba kupować właśnie pod nazwą rodzynek brazylijski i zwracać jeszcze uwagę, co napisano pod spodem drobnymi literami, czyli nazwę łacińską ;:131 .
Miechunka pomidorowa ma zielone owoce wielkości około 2,5cm przypominające kształtem pomidory schery.Bardzo plenna (uprawiałam w namiocie foliowym)Robiłam z niej sałatki na zimę wg przepisu na sałatki z zielonych pomidorów. Podobnież można robić z owoców różnego rodzaju sosy. Smak jak dla mnie przeciętny na surowo, dobry jako sałatka.W następnych latach tak jak rodzynek wysiewa się sama.Nie zbieram nasion ponieważ zawsze jeden krzaczek urośnie sam.
Czy możecie polecić dobrą odmianę rodzynka żeby można było uprawiać do w gruncie bez osłony strefa 6b
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”