Na pewno nie. Napiszę więcej - na pewno nie jest to rodzina CactaceaeSpy pisze:@julaf: to Pereskiopsis. Jaki dokładnie, nie wiem.
Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
- Spy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ups, sorka. Nie przyjrzałem się dokładnie, przez co nie zauważyłem, że patyczek nie ma areoli.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdaje mi się, że do zaniedbany Echinopsis multiplex. Ma złe podłoże, za mało światła (dlatego taki wyciągnięty)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Mi się wydaje, że wyciągnięty dlatego, że są to odrosty pozyskane z innej rośliny, tzn, że rosły w dużej grupie z innymi echinopsami. Wyciągnęły się, ponieważ każda z nich walczyła o miejsce w doniczce, a rośliny ściśle do siebie przylegały. Substrat dla nich nie ma aż takiego znaczenia, to nie są wymagające rośliny i nie widziałem, żeby kiedykolwiek Echinopsis multiplex padł z powodu źle dobranego substratu, to są pancerne rośliny i na prawdę trudno je zniszczyć. Jednak do substratu polecałbym dodać żwiru i piasku, będą się lepiej czuły w lepszym substracie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Darek.
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Masz piłeczkę bejsbolową To nie kaktusik lecz Wilczomlecz opasły (Euphorbia obesa).
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Lepiej używać nazw łacińskich dla roślin nie rosnących w naszym kraju. Polskie nazwy dla kaktusów i innych sukulentów bywają czasem kuriozalne a najczęściej zwyczajnie nie istnieją.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Proszę o pomoc w identyfikacji kaktusów. Zdaję sobie sprawę że zdjęcia nie są zbyt wyraźne w zwiazku z tym ze byly robione komorka
1 kaktus na pierwszym i drugim planie
2
3
4 troche sie wyciagnal mimo ze jest na poludniowym oknie
5 kiedys kiedy był kulka mial ciernie z haczykiem na koncu, odkad jest u mnie wypuszcza tylko proste ciernie
6 poparzony i wyciagniety nieco
Dziekuje za wszystkie podpowiedzi
1 kaktus na pierwszym i drugim planie
2
3
4 troche sie wyciagnal mimo ze jest na poludniowym oknie
5 kiedys kiedy był kulka mial ciernie z haczykiem na koncu, odkad jest u mnie wypuszcza tylko proste ciernie
6 poparzony i wyciagniety nieco
Dziekuje za wszystkie podpowiedzi