Keiki (nowy przyrost) - porady
Re: Keiki (nowy przyrost) - porady
A kto mi zabroni sterować kwitnieniem?
Keiki i tak muszą do tego dorosnąć ? przejść fazę wegetatywną w wysokiej temperaturze i wilgotności, osiągnąc 5-7 w pełni wykształconych liści. Dopiero wtedy można myśleć o inicjowaniu kwitnienia.
Keiki i tak muszą do tego dorosnąć ? przejść fazę wegetatywną w wysokiej temperaturze i wilgotności, osiągnąc 5-7 w pełni wykształconych liści. Dopiero wtedy można myśleć o inicjowaniu kwitnienia.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dojrzałość do kwitnienia to oczywiście oczywistość. Warto jednak uzupełnić kwestię inicjacji:
Czyli zakres temperatur na inicjację kwitnienia może mieć wpływ, ale nie musi. Wszystko zależy od danego osobnika.
Z moich obserwacji, hybrydy nie inicjują kwitnienia latem gdy są wyższe zakresy temperatur od wyżej podanych.
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/ ... opsis.htmlKwitnienie:
Większość hybryd Phalaenopsisów nie wymaga żadnych zabiegów indukujących kwitnienie i kwitną one samoistnie co roku lub nawet częściej. Jednak w razie napotkania upartego osobnika wystarczy przez około miesiąc zwiększyć różnicę temperatur między nocą a dniem do 6-10°C (czyli na przykład w dzień 25°C, a w nocy 18°C). Najłatwiej to zrobić, uchylając nocą okno i zamykając je w ciągu dnia, a w lecie - wystawiając roślinę na zewnątrz w dość cieniste miejsce. 30 dni takiego traktowania automatycznie indukuje wzrost nowych łodyg kwiatowych. To jest też sekret uprawy przemysłowej zapewniający dostępność w kwiaciarniach kwitnących roślin o każdej porze roku.
Ponieważ gatunki z rodzaju Phalaenopsis mogą kwitnąć w różnych porach roku, okres kwitnienia hybryd Phalaenopsisów zależy od ich genealogii i potencjalnie roślina może kwitnąć o dowolnej porze roku. Normalnym okresem kwitnienia większości popularnych hybryd jest okres od późnej jesieni do wiosny, ale są też odmiany kwitnące latem i jesienią.
Czyli zakres temperatur na inicjację kwitnienia może mieć wpływ, ale nie musi. Wszystko zależy od danego osobnika.
Z moich obserwacji, hybrydy nie inicjują kwitnienia latem gdy są wyższe zakresy temperatur od wyżej podanych.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Póki co wróciły pod folię, w temperaturę ok. 28 C, wilgotność ok 80%, żeby oczywiście osiągnąć tę oczywistość
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obserwuj i zobaczysz niebawem czy to pęd czy korzonek. Patrząc na zdjęcie zauważyłam bardzo mokre liście. Uważaj by nie doszło do zalania stożka wzrostu
gapapl zraszam całość podczas wietrzenia co ok 3 dni. Przy tak wysokiej temperaturze wszystko szybko schnie, a rosa osiada na folii od wewnątrz. 2-3 godziny i liście suche, więc nie osuszam stożków.
Udało mi się jeszcze wyciąć te stare kikuty łodyg i stary pęd kwiatowy który wyrósł z keiki...mimo, że też ruszył. Przy okazji odkryłam, że tam wyrastają dwa pędy kwiatowe a nie jeden
Nie przypuszczałam, że miesiąc w niskiej temperaturze zaindukuje kwitnienie W sumie gorąco/zimno/gorąco i storczyk wypuszcza pędy kwiatowe.
Źle to zrobiłam, ale ta hybryda chyba chętna jest do kwitnienia. No nic, na razie potrzymam jeszcze pod folią.
Udało mi się jeszcze wyciąć te stare kikuty łodyg i stary pęd kwiatowy który wyrósł z keiki...mimo, że też ruszył. Przy okazji odkryłam, że tam wyrastają dwa pędy kwiatowe a nie jeden
Nie przypuszczałam, że miesiąc w niskiej temperaturze zaindukuje kwitnienie W sumie gorąco/zimno/gorąco i storczyk wypuszcza pędy kwiatowe.
Źle to zrobiłam, ale ta hybryda chyba chętna jest do kwitnienia. No nic, na razie potrzymam jeszcze pod folią.
Korzonków tu nie ma, ale jest keiki, pąk kwiatowy i pędzik kwiatowy. Coś takiego jak tu http://www.denafrikanskefarmen.com/orch ... rousel-162 tylko na zdjęciu z linka brakuje pędu kwiatowego
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Trochę źle zredagowałem post. "Korzonki" dotyczyły zdjęcia z postu poprzedzającego ale po dokładniejszym przyjrzeniu się na monitorze też widzę dwa pędy kwiatowe
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Ok, ale czy nie obciąża rośliny? Jeśli tak, to wolałbym go usunąć.