Moja mała "dżungla" - part III

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja mała "dżungla" - part III

Post »

Jagoda święta racja ;:108 Balkonowe nie wymagają zachodu tak jak domowe tylko podlać, czasem dokarmić i oderwać przekwitnięte kwiatki i tyle ;:215
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

Pięknie Ci zakwitły skrętniki -szczególnie "Twój -mój" GEROMINO ;:138
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Geronimo cudny ;:167 :wit .
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Patrycja, Renata, Jola, Teśka, Monia - dziękuję za zachwyt w imieniu skrętników ;:196

Dzisiaj też trochę pogrzebałam w ziemi ;:224 skończyły się tycie doniczki więc część prac odłożona na... kiedyś... Ale zajęłam się swoimi kolejnymi kalanchoe - też domagały się strzyżenia więc pocięłam do pnia :;230 teraz mam szczepek a szczepek :shock: Zaobserwowałam przy okazji, że mam wcale nie tak mało grudników i już 2 wielkanocniki bo właśnie szwagierce uskubałam z białego ;:224 i po co mi to i na co mi to ;:14

Zauważyłam też, że moja carnosa z północnego parapetu już zakwitła :heja czy pachnie to nie wiem bo jestem cała zagilowana ;:152

Obrazek

Obrazek

rapunzel pisze:Co do balkonowych, to wg mnie one wymagają na pewno podlewania, no i nawozu dla kwitnących przeważnie raz w tygodniu

o widzisz, to jest to o czym zapominam ;:124 od razu pobiegłam nasypać nawozu i podlałam ;:108 choć deszcz solidnie podlewa mi roślinki od kilku dni ;:224 dziś już stwierdziłam, że jeszcze trochę a potopią się i zlitowałam się i zdjęłam ;:108 ale przyznam szczerze, że to co suche to już nie uratuje się, ale te pozostałe to wyraźnie wody chciały ;:224
rapunzel pisze:Trzeba je obrywać musowo, bo kwiat ma taką naturę, ze chce wyprodukować potomstwo. Jak zostawisz przekwitłe kwiaty, to zacznie tworzyć nasiona i to będzie jego priorytet. Natomiast jak je oberwiesz, to uzna, ze musi znowu kwiatów naprodukować, żeby te nasiona wytworzyć i tak w koło Macieju: obrywasz kwiaty, pojawiają się pączki, a z nich następne kwiaty

no właśnie, doszłam do tego 1,5 tyg temu i dzięki temu moja petunia wygląda jeszcze pięknie, jak jej oberwałam co zdechłe to się odwdzięczyła i nie przeszkadza jej za specjalnie nawet targający nią wiatr...

Obrazek

rapunzel pisze:No chyba że chcesz nasiona, ale coś mi mówi, ze raczej nie

Ty to jednak już mnie dobrze znasz :;230

Miłego wieczorka ;:7

Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50

Post »

Agnieszko jaka cudna ta Toja hoja, a jej kwiatuszki ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj
Taka piękna, dorodna i zdrowa... Długo taka rosła?
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

mniodkowa, ta hoja kwitnąca na północnym parapecie to po prostu miód na moje serce i dowód, że dla chcącego nic trudnego. :tan W sumie to już sobie w brodę plułam, że kupiłam tę hoję na targu, ale prawie wszyscy te hoje pokazują, to człowiek nie chce tak odstawać od normy. :wink:
Oj, jak teraz zaczniesz kwiaty regularnie nawozić, to jeszcze cię zaskoczą. Bo przecież tego nawozu w podłożu to im na miesiąc góra półtora starcza, a one bardzo żarłoczne są. Petunia jest cudna i już choćby za nią należą ci się wielkie brawa. ;:63 Jak się trochę cieplej zrobi, to ci kwiatki tak wystartują, ze się jeszcze zdziwisz. Tylko pamiętaj o regularnym nawożeniu, może być najzwyklejszy nawóz mineralny do balkonowych, bo jakiegoś ambitnego np biohumusu dla kwitnących to nie nastarczysz. :wink: Tylko, jeśli chcesz jakieś rośliny zimować na przyszły sezon ( w co w sumie wątpię ;:224 ), to musisz zaprzestać nawożenia w połowie sierpnia, żeby kwiaty przeszły sobie spokojnie w stan spoczynku.
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12

Post »

Gratuluję kwitnącej Hoi ;:333 ;:167
Petunia ma bardzo ładny kolor Jeszcze długo Będziesz się cieszyć jej kwiatkami ;:108
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kwitnąca hoja wygląda świetnie w otoczeniu tych malutkich fiołków, a wszystko razem sprawia wrażenie, że jednak Twoje parapety są bardzo szerokie ;:108 .
Petunia faktycznie piękna ;:138 . Moje surfiniopodobne mają całe mnóstwo przekwitniętych kwiatów, ale obiecałam sobie, że więcej się do nich nie zbliżę, bo dwie mi padły właśnie po strzyżeniu (pewnie to zbieg okoliczności, ale i tak już ich nie ruszam). Nie przekona mnie nawet to, że trzecia "zeszła" bez cięcia :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27

Post »

Zapodaj zdjęcia obciachanych kalanchoe bom ciekawa ;:224
kohleria
200p
200p
Od: 7 paź 2011, o 10:17

Post »

Marudzia drzewko obciachanego kalanchoe jest na stronie 38 :D .
Awatar użytkownika
kasiuta74
500p
500p
Od: 1 sty 2012, o 21:21

Post »

hojka cudna ;:138 mniodkowa zajpodaj sobie kropelki do nosa bom ciekawa czy pachnie :) Petunia ładniutka ;:333
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Aga kwitnienia skrętników rewelacyjne :) moje sadzonki niestety wszystkie padły podczas mojej nieobecności zaczynam znowu od zera , ale to nic, czasami trzeba powstać i iść dalej nie :wink: :lol:
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p
Od: 16 maja 2012, o 15:31

Post »

nie wiem czemu jeszcze mnie tu nie było ;:223 ale postaram się nadrobić
ciągle tkwię w zachwycie nad hibiskusem ale urzekły mnie też te malutkie fiołeczki na jednym z ostatnich zdjęć
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”