Moje kaktusy - peter86
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje kaktusy - peter86
Fajne pterocactusy
Tez mam jednego, zupełnie przez przypadek, rósł, a właściwie stał sobie w doniczce, nic się z nim nie działo, aż na tegorocznej kaktusiadzie usłyszałam, że one tak stoją, bo budują dół. No i jak zajrzałam do swojego to okazało się, że to prawda
Aż wstyd się przyznać do takiej ignorancji, ale człowiek uczy się całe życie ;)
Bardzo ciekawa grupa. Trzymam kciuki za Twoje, bo to raczej mało popularne badyle.
Tez mam jednego, zupełnie przez przypadek, rósł, a właściwie stał sobie w doniczce, nic się z nim nie działo, aż na tegorocznej kaktusiadzie usłyszałam, że one tak stoją, bo budują dół. No i jak zajrzałam do swojego to okazało się, że to prawda
Aż wstyd się przyznać do takiej ignorancji, ale człowiek uczy się całe życie ;)
Bardzo ciekawa grupa. Trzymam kciuki za Twoje, bo to raczej mało popularne badyle.
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
Popularne to są tylko kwestia wolnego wzrostu i kłopotliwej uprawy swoje robi. Będę miał ich sporo więcej z czasem Bardzo mi się one podobająonectica pisze: Trzymam kciuki za Twoje, bo to raczej mało popularne badyle.
Podobnie jak tephrocactus czy różne małe opuncjowate. Mało też ich jest w kolekcjach bo dawniej z wypraw prawie nikt nie przywozil ich nasion. Są delikatnie mówiąc w wysiewie specyficzne nasiona najlepiej kielkuja świeże jak u rebucjowatych:)
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wygląda na pączki , ale jak u pierwszego się pojawiły to jest nadzieja, że za chwilę pokażą się na pozostałych jeśli były poszczepione w tym samym czasie, choć dość późno się pokazują. U mnie strombo kwitną teraz w najlepsze już nawet ich fotek nie wrzucałem w moim wątku, skupiam się na zapylaniu, może coś będzie
- peter86
- 500p
Sclerocactus parviflorus `contortus' RP29 San Juan Co, Ut może być ciekawy grzebyk
Jasne Jacku że jak masz tylko możliwość to pyl. Nasiona nawet niech się wysypią do doniczki i mogę być z tego kiedyś nowe roślinki. Widziałem na necie kiedyś skałę w czeskiej kolekcji obrośniętą Strombo
Jasne Jacku że jak masz tylko możliwość to pyl. Nasiona nawet niech się wysypią do doniczki i mogę być z tego kiedyś nowe roślinki. Widziałem na necie kiedyś skałę w czeskiej kolekcji obrośniętą Strombo
Pozdrawiam Grzesiek
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Przy strombo zawsze część nasion wpadnie do doniczki ale w szklarni u mnie nigdy nic nie wykiełkowało (to znaczy znajdowałem jakieś siewki nie wiadomo skąd i co np w agawach ale nie strombo) warunki zbyt ostre, sucho, w nocy za zimno. Te skałki obrośnięte strombo to zapewne w początkowym okresie w cieplarnianych warunkach z dość dużą wilgotnością powietrza dopiero gdy siewki chwycą grunt są podsuszane lub są na nich osadzane podrośnięte siewki.
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
O proszę Takie kaktusy jak G. baldianum też możemy u Ciebie zobaczyć
Tego bym się nie spodziewał
Tego bym się nie spodziewał
No coś Ty, chyba wszyscy mamy jakieś baldianum , a tylko niektórzy takie szlachetniejsze, z numerkami .
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
"Kanarkowy" kolorek na Echinopsis sp. jest super .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- peter86
- 500p
Frailea buenekeri FS 384 no dziad chce zapunktowac ewidentnie i paki puszcza Były szczepione ale podkładka odmówiła współpracy. Udało się ukorzenic.
Pozdrawiam Grzesiek
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Na pewno wyprodukuje nasionka ale czy pokaże kwiat? To się okaże.
W każdym razie taki maluszek z pąkiem wygląda przeuroczo
W każdym razie taki maluszek z pąkiem wygląda przeuroczo
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grześku, nie obraź się, bo bardzo lubię zaglądać do Twojego wątku i Twoich roślin (masz wiele z moich ulubionych), ale już wiesz, że jestem przeciwnikiem szczepienia. Rzecz jasna nie tak znowu bezwzględnym - pojmuję i rozumiem chęć, potrzebę a czasem nawet konieczność szczepienia NIEKTÓRYCH roślin. Ale żeby biedne, "krótkożyjne" Frailee na takie stresy narażać? Po co? Przecież toto i tak w drugim, góra trzeci roku życia pąki/kwiaty może produkować na własnym korzeniu. Pisałeś, że najbardziej Ci zleży na szybkich kwiatach i nasionach, a nasion u wysianych "normalnie" Fraileach możesz się spodziewać nawet w drugim sezonie.
Więc może nie wszystko jak leci trzeba szczepić a potem ukorzeniać?
PS. W kaktusach cenię również to, że uczą cierpliwości, obserwacji, a ostatnio odkryłem że także pokory. No ale to moja "ścieżka kaktusowa", a są przecież, jak ostatnio pisaliśmy, różne takie ścieżki.
Więc może nie wszystko jak leci trzeba szczepić a potem ukorzeniać?
PS. W kaktusach cenię również to, że uczą cierpliwości, obserwacji, a ostatnio odkryłem że także pokory. No ale to moja "ścieżka kaktusowa", a są przecież, jak ostatnio pisaliśmy, różne takie ścieżki.