Mój storczykowy kącik :) cz.II
- marta325
- 1000p
- Od: 15 lip 2012, o 14:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II
Aniu tylko nie zakopuj go w mchu. Połóż na wierzchu. Wtedy nie zgnije
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
a nie będzie miał za sucho wtedy? Myślałam jakieś plastikowe pudełko wyłożyć mchem i położyć go własnie na tym mchu a na noc np. zamykać. A jeśli będę go normalnie trzymać w doniczce to nie puści nowych korzonków? Uznałam, ze skoro maluchy tak siedzą cały czas to..
- marta325
- 1000p
Mój jak był zakopany, to gnil. Jak go położyłam na mchu, to puscil korzonki. Tylko, ze on w szklarence stoi. Ale możesz go lekko spryskiwac
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Właśnie 2 dni temu zakopałam leciutko mojego reanimka w słoiku w mchu i dzisiaj zobaczyłam, że najmłodszy listek zgnił przy trzonie i odpadł Zżółkł i zgnił przy trzonie, a zielony został na końcówce
- Dufin
Pati co za feralny dzień.. Pociesz się, że Twój przynajmniej ma jeszcze jakies listki, mój stracił jedynego korzonka, na którego czekałam 5 miesięcy widać, dużo nauki przed nami.. ja wyciągnęłam mojego Liodoro i położyłam na mchu, jak radziła Marta, w takim plastikowym pudełeczku. Będę je czasem zamykać, bo myślę, że skoro storczyk nie ma korzonków to ważniejsze jest zapewnienie wyższej wilgotności w powietrzu aby listkami ją czerpał, niż gdybanie jaki substrat będzie lepszy skoro nie będzie w stanie z niego skorzystać. Zobaczymy jak się to sprawdzi, w słoiku pleśniał starałam się dzisiaj wyskrobać jeszcze te resztki przy trzonie, ale to ciężki orzech będę chyba nie domykać pokrywkę
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Te cienkie korzonki zostały wypuszczone w innym klimacie, niektórzy nazywają je "azjatyckimi". One wszystkie z biegiem czasu obumrą, a roślina wypuści grubaśne korzenie :europejskie". To normalne.Dufin pisze:Marto dziękuję ślicznie za tyle miłych słów Moje keiki stoi w miejscu, nie spieszy mu się, więc nie wiem czy nie zostaniesz mamą pierwsza Co do Vandy bałam się najbardziej jakiejś choroby grzybowej lub bakteryjnej, bo ze szkodnikami jakoś względnie szybko można się obejść na szczęście chyba nic jej nie dolega Chociaż...
Martwią mnie jej korzenie. Te cieniutkie i brązowe wycięłam dziś, ale widzę, że te zielone też zmieniają barwę na taka zgnitą zieleń/żółć.. zastanawiam się czy nie moczę jej za często co 3/4 dni? Może w takim głębokim wazonie wymaga rzadszego moczenia? Chociaż korzonki są zawsze srebrne gdy nalewam wody Wydaje mi się, że to żółcenie a później brązowienie pojawia się w obszarze uszkodzonych korzonków, tam gdzie są jakieś pęknięcia.. martwi mnie to bo mam jednego pięknego korzonka, który nadłamany już do połowy zrobił się od nasady do pęknięcia taki bury a druga połowa jest ślicznie zieloniutka i jędrna i szkoda mi obcinać cały korzeń Korzenie po wycięciu tych cieniutkich prezentują się całkiem ok, ale część z nich własnie już zmienia delikatnie kolor na taki mysi.. nie wiem czy to moja wina bo za często je moczę, czy po prostu roślina musi odchorować podróż i delikatne nadłamania podczas transportu a później będzie już ok?
Druga vandzia, ta mniejsza, pomimo, że wypuszczał dwa odbicia z korzonków gdy do mnie przyszła, zatrzymała je.. może na skutek szoku? W każdym razie dziś odkryłam 3 nowe malutkie łebki, więc może tym razem wypuści jakieś zdrowe korzonki, które ją wzmocnią Dodam, że moczę ją tak samo jak tą większą, tylko ta ma szerszy i niższy wazon, tak, ze korzonki właściwie są na powietrzu i tutaj nie zaobserwowałam takiej zmiany barwy korzonków jak wyżej.
Trzy nowe (mam nadzieję) korzonki
Zauważyłam tez podejrzany łebek na moim D. phalaenopsis. Wygląda jak młody przyrost, ale chyba za wcześnie by to stwierdzić. W każdym razie korzonki idą mu w dół a to jest żywo zielone i idzie w górę.. Dziwne jest tylko to, że pojawiło sie to na nowym przyroście, który jeszcze nie kwitł, czy wobec tego, jeśli okaże się, ze to nowy przyrost mój obecny już nie zakwitnie? Wiem, ze np. Cattleye niechętnie kwitną na pseudobulwach, które wypuściły już przyrosty, a jak to jest z D. phal?
Coś
I przyrost, na którym "rzecz się dzieje"
Poza zieleniną totalnie nic się nie dzieje, żadnych nowych pędów, nowych kwiatów, nowych storczyków
Spora cześć korzeni podczas pakowania uległa nadłamaniom i w tych miejscach mogą zagniwać. Czy zagniją zależy to od stopnia uszkodzenia, jeżeli to tylko delikatne pęknięcia to się zabliźnią. Nigdy nie polecam długich i wąskich tub, możesz zobaczyć u mnie w wątku, wszystkie vandy mają możliwie szerokie i płytkie wazony. Z długich i wąskich utrudnione jest parowanie, co w szczególności w miesiącach zimowych może być dla roślin zgubne.
Aby nie połamać korzeni przed wsadzeniem do wazonu należy je dobrze namoczyć i dopiero wtedy próbować umieścić w innym naczyniu.
Powodzenia
" Oby Aniu to było od słońca, miejmy taką nadzieję. Co do Dorotki, to nie wierzę aby Jej cierpliwości zabrakło.Odpisze na pewno, jeśli nie dla Ciebie, to choćby przez wzgląd na Jej miłość do Vand ."
Aniu dzięki za wiarę we mnie - po prostu byłam na długiej i bardzo udanej majówce, bez dostępu do komputera
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Dufin
własnie Ci to samo poradziłam u Ciebie zanim przeczytałam twoją wiadomość u mnieCallanthe pisze:Okropny dzień Ja go chyba wsadzę do słoika, ale nie zamknę go
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu a już myślałam.. No nie, nie gniewam się, też czasem tak mam.
Och. Dzisiaj też czasu zbytnio nie mam, bo brat mi tu mamrocze że chce na kompa.
Wierzę w to że będzie wszystko dobrze, trochę wiary i cierpliwości!
Och. Dzisiaj też czasu zbytnio nie mam, bo brat mi tu mamrocze że chce na kompa.
Wierzę w to że będzie wszystko dobrze, trochę wiary i cierpliwości!
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
- Dufin
Dorotko pięknie dziękuję Czytałam wprawdzie o tym, że cienkie korzonki wytworzone zostały jeszcze w tropikach i będą "wypierane" przez nowe i grubsze, tylko mam jednego grubszego, który właśnie do połowy zagnił.. to jest własnie ten najmocniej ułamany a szkoda mi go bo druga część jest zdrowiutka (jeszcze!) więc mam nadzieję, że to wina pęknięcia a nie mojej złej pielęgnacji Wazon dostałam razem z vandą, ale planuję rozejrzeć się za czymś szerszym, w tym tygodniu jadę do krk, może coś upoluję ;) Wydaje mi się, że storczyka bardzo delikatnie umieściłam w wazonie, nic nie musiałam upychać, wiec te nadłamania są chyba wynikiem transportu, ale kto to wie.. faktycznie mogłam go namoczyć najpierw
Emilio często nie widzę pewnych wiadomości kiedy odpisuję w tym samym momencie.. nie odświeżam już strony by zobaczyć własny wpis, więc tym samym nie dostrzegam wiadomości, które ktos w tym czasie wysłał.. muszę zmienić nawyki
Emilio często nie widzę pewnych wiadomości kiedy odpisuję w tym samym momencie.. nie odświeżam już strony by zobaczyć własny wpis, więc tym samym nie dostrzegam wiadomości, które ktos w tym czasie wysłał.. muszę zmienić nawyki
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba tak..
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
- marta325
- 1000p
Aniu nie martw sie nadlamanym korzonkiem. On moze w tym samym miejscu wypuscic nowy, swiezy. A jak nie to obok albo wyzej
- Dufin
Martuś jak zgnije to nic nie wypuści jak nie znajdę szerszego wazonu to chyba ja powieszę luzem, bo mam wrażenie, ze coraz gorzej te korzonki u mnie wyglądają