Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
AlDoNaAa77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2014, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź. forumowicz czy zamiast saletry wapniowej mogę użyć cytrynian wapnia? Proszę wybaczyć to pytanie, ale w tym momencie nie mam saletry wapniowej. Objawy te pojawiły się po kilkunastodniowych upałach, dlatego pierwsze co pomyślałam to, że za mało je podlewam. Dostały więcej wody niż zawsze i troszkę im to pomogło
ju_s_tyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 wrz 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Info z wczoraj z innego tytułu, myślę że ten będzie bardziej adekwatny
Na części moich pomidorkach rosnących pod folią na pąkach kwiatów zaczęło się brązowienie ( jakby ich podsychanie?), ale w dotyku nie są suche. Są to megarony, czereśniowy Ildi, San Marzano. W foli są drzwi otwarte na całą dobę z przodu, z tyłu okno (około 70% drzwi)też otwarte całą dobę. Pod folią (mam ją 2 rok) mam chyba zasadzone za gęsto :(( niby sadziłam 60x60 ale się rozrosły... Aha i nawożenie - obornik, bez oprysku jak dotąd. Co polecacie?? Może jutro uda dodać mi się zdjęcia

sucha zgnilizna? może coś innego?
co radzicie zrobić?
Obrazek Obrazek
tomekz
100p
100p
Od: 19 kwie 2014, o 12:30

Post »

Witajcie, dopiero dzisiaj miałem możliwość zrobienia zdjęć całych roślin. Jeśli chodzi o podlewanie to dostają wodę raz na 3 dni. Podłoże było przygotowane nawozem kurzym sklepowym brylowanym takim. Innych nawozów nie było jeszcze oprócz gnojówki z pokrzywy. Całe krzaki wyglądają tak:
Obrazek Obrazek Obrazek
Martwi mnie jeszcze to zawijanie liści, na jednym ze zdjęć jest widoczne. Mam zamiar opryskać je substralem magiczna siła pomidorów, tak jak radziliście. Czekam na odpowiedź :)
Aleksjej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 cze 2014, o 18:44

Post »

Witam. Prosze mi powiedziec jaki to niedobor , zaznaczam ze ziemia w ogóle nienawozona , pomidory rosna na balkonie w doniczkach , poczatkowo obstawialem ze zakwasna ziemia , ale roczej to nieto , przegladalem forum , i albo niedozywienie albo niedobor magnezu. Niestety nieudalo mi sie dodac zdjec wiec podaje besposrednie linki , prosze adminow o poprawienie tematu.:) Pozdrawiam

Edit; Dodam jeszcze ze zawijaja sie boczne lodygi z liscmi do srodka,

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/273 ... fbb08.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b64 ... 122d4.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bbc ... b7e03.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d39 ... 353f1.html
Awatar użytkownika
wlod61
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2014, o 19:01
Kontakt:

Post »

U mnie na owocach pojawiają się czarne plamy. Pomidory rosną w szklarni, są nawożone i opryskiwane miedzianem. Nie wiem co może być powodem takich zmian. Jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc to z góry dzięki, dopiero zczynam przygodę z ogrodnictwem i jestem w tym temacie zielony. ;:131
Pozdrawiam wlod
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Bez zdjęcia możemy sobie tylko gdybać.

Aleksjej

Można być nowicjuszem, i to rozumiem. Ale nie rozumiem, że będąc nowicjuszem,nie czyta się tu co jest pisane na temat uprawy w pojemnikach.
1. Co te liście bez chlorofilu robią jeszcze na krzakach ?
2. Stwierdzenie " ziemia niczym nie nawożona " to żadna informacja. Czy to znaczy, że jest to ziemia wzięta z pola?. Czy kupione w sklepie gotowe podłoże.
3. Dlaczego te doniczki są czarne ?. Toć w upał korzenie się w nich gotują.

Pomidory są niedożywione. Teraz pytanie, co masz do nawożenia i w jaki sposób chcesz je nawozić ?.
Aleksjej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 cze 2014, o 18:44

Post »

Ziemia juz ma 3 sezony sklepowa ,mialem juz koktajlowki w tych doniczkach i inna zielenine bylo ok :) liscie poobrywam , spokojnie. Zastanawiam sie nad nawazem wieloskladnikowym , prosze podpowiedzcie jaki by byl najlepszy ? Pozdrawiam
placid
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2012, o 07:10

Post »

Co dolega jeden pomidorek tak wygląda
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Zdiagnozowałam problem, który wystąpił na kilku ( a dokładnie trzech) krzakach pomidora w szklarni - tu - http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=110 , wyglądają identycznie, czyli niedobór manganu :shock: .

Pytanie brzmi: w czym i jak ( dolistnie, doglebowo it.d.) podaje się mangan ... i w ogóle ... gdzie go wziąć? :D Na FO, niestety, nic nie ma na ten temat, a może nie znalazłam :roll: stąd moje pytanie.

Teraz pytanie z cyklu jestem blondynką :;230 Czy mangan i nadmanganian to jest to samo??
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

A drugie słowo jest potasu :wink: A mangan jest w florovitach, przynajmniej tak mi się wydaje :D Chyba jest nawet florovit który ma sam mangan :) http://www.kwiateo.pl/florovit-nawoz-mi ... an-1-litr/
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

romaszka
Mogę się oczywiście mylić, ale wydaje mi się, że u Ciebie nie ma faktycznego braku manganu, jeśli dobrze zdiagnozowałaś, tylko raczej ta ostatnia mmożliwość, czyli nadmiar potasu, fosforu .itd. prawdpodobieństwo niedoboru mikro pierwiastków i to w początkowej fazie uprawy jest bardzo małe, rozważ to zanim będziesz nawozić
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Chm... ok. jeszcze rozwarze :D

Jutro wkleję fotkę ... tylko nie krzyczcie na mnie ... ale dziś wieczorem, jeszcze przed usadowieniem się do kompa, opryskałam je magnezem z nawozem płynnym :roll: ale myślę, że gorzej nie będzie.
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

kanclerz pisze:Tak jak w poprzednim roku tak i w tym dopadła moje pomidory brunatna,poszło mleko 1 do 5 z wodą ,jak zwykle działa ale na parę dni ,może HT na to dziadostwo zadziała jutro prysnę ,dam znać jaka jest ;:131 skuteczność herbatki
Oczywiście mleko zadziałało,ale znalazłem dwie plamy z grzybnią brunatnej ,poszła na nie herbatka tymiankowa (150ml na 2l ),przed chwilą wróciłem z tunelu grzybnia na spodniej stronie liścia zeschnięta ,zobaczę wieczorem co dalej czy się nie odrodzi . :roll: :roll: :roll:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”