Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
lucioperca
100p
100p
Od: 2 kwie 2015, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5

Post »

Dzien dobry forumowicz . Obrazek Tak je mam posadzone w skrzyniach Obrazek Jakies fioletowe zrobily sie na koncach. Czy czegos im brakuje?
Pozdrawiam Rafal
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niektóre odmiany tak mają, jeśli rosną generatywnie. Na jakich odmianach masz takie zmiany ?.

Pomidory generalnie Ci pięknie rosną jak widać na I zdjęciu.
lucioperca
100p
100p
Od: 2 kwie 2015, o 23:21

Post »

Dzięki , poniekad to twoja tez zasluga . Nie znam tych odmian bo dostalem nasiona od znajomego ktory mial je podzielone na kategorie 100 na krzaku, 80... i malinowe . Majac klopoty przy produkcji rozsady dokupilem dwie odmiany early choice i brandywine pink . Ale nie jestem w stanie teraz powiedziec na ktorych te fioletowe przebarwienia sa. Wracajac do pytania nawadniania domyslam sie ze te 400 ml na rosline jest stanowczo za malo.
Pozdrawiam Rafal
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Na temat podlewania pisałem już wcześniej.
forumowicz pisze:Gdzie te pomidory rosną?. Bo jeśli w pojemnikach, to ta ilość wody jest dużo za mała. Mnie na balkonie wychodzi ok 2 l na wiadro 20 l jednorazowo.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie ZZ nie monitorują, ale w ościennym powiecie już komunikat aktywny. U mnie w poniedziałek był 1-szy oprysk.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

W mikołowskim . To jest na ziemniaku wczesnym. Musi więc minąć pewien okres czasu, zanim dojdzie do stadium rozsiewu zarodników.
No ale lepiej wcześnie niż za późno. Jeśli już zarodniki będą fruwać w powietrzu, to wystarczy mgła czy poranna rosa i zakażenie gotowe.
ilona58
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 17:11

Post »

U mnie , w powiecie myślenickim komunikat o ZZ na ziemniaku wczesnym aktywny.Pierwszy oprysk z KSM,drugi HT z siarcznem magnezu.Teraz będzie OW -zachowane odstępy tygodniowe.Zaczęłam też pryskać kwiaty roztworem boraksolu.W pogotowiu mildex,revus i infinito.Mam nadzieję,że nie będą potrzebne.W zeszłym roku dostałam dobrą szkołę przy pomidorach.Ile ja się nalatałam z pędzelkiem i zasmarowywałam ZZ łodygową mildexem, ale opłacało się bo uratowałam moje pomidory.W tym roku zrobiona analiza gleby,pomidory posadzone w odpowiednich odstępach,nawożone rzędowo .Na razie tylko pojawił się lekki niedobór Mg, bowiem podlewam deszczówką Ilona
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

U mnie gruntowy Kmicic oblepiony owocami, pryskam tylko HT, bo OW musiałam wylać z powodu lipnej kredy, przez którą nie zaszła żadna reakcja chemiczna. Nowy OW zrobię jak tylko właściwa kreda dojdzie pocztą- zakupiłam kredę do odkwaszania wina. Mam nadzieję, że nie dopadnie je nic paskudnego-są pod daszkiem z folii.

Moje pomidorki odmiany Kmicic :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Marta50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 paź 2013, o 00:04

Post »

Wczoraj zauważyłam na wierzchołkach żółte przebarwienia liści,a dziś na łodygach u góry brązowe plamy i więdnące liście górne -proszę pomóżcie, reszta działkowiczów ma to samo. Nigdy czegoś takiego nie widziałam , a przenosi się na następne krzaki w tempie expresowym. ;:145
Pozdrawiam Marta
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marta50 masz zdjęcia? Jaka pogoda była? Bo mam nadzieję, że się mylę, ale może to być ZZ.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Zdjęcie to podstawa. Inaczej możemy sobie gdybać. jeśli to występuje u kilku działkowców, to mur beton choroba, pytanie jaka ?
Awatar użytkownika
Marta50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 paź 2013, o 00:04

Post »

Są upały 33 stopnie w cieniu,jutro zrobię zdjęcia.
Pozdrawiam Marta
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Na zakończenie dzisiejszych prac na działce pstryknąłem kilka fotek gruntowych pomidorków

Obrazek Obrazek Obrazek

Jak się odda glebę do analizy, to się śpi spokojnie :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”