Canna - Paciorecznik cz.7

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Canna - Paciorecznik cz.7

Post »

Koniec sezonu, wczoraj mróz zwarzył ostatnie liście, bo kwiaty już dawno straciły wygląd.
Zostawiłam tylko dwie zwykłe, aby móc cieszyć się widokiem zieloniutkich liści do ostatniej ich chwili.
Wszystkie odmianowe już dawno śpią a raczej kiełkują, bo miały za ciepło do tej pory.
bartosz les pisze:Iwona, u mnie ok 9 lat temu zwykła Canna Indica przetrwała dwie zimy ale trzeciej już nie.
Bartosz nigdy u mnie nie przezimowały w gruncie. Teraz też nie wierzę, ale spróbuję czy się uda pod naprawdę grubą pierzyną ze ściętych liści.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja nie zaryzykuję pozostawiania cann w gruncie, ostatnie wykopałam dzisiaj i wstawiłam do garażu. Zebrałam też trochę nasion :D
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko u mnie też pokiełkowały i myślę je posadzić do donic .Miałam wcześniej taki zamiar ,ale nie zdążyłam :(
Nie wiem co robić . sadzić w te donice i na okno czy poobcinać kiełki dość duże .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

A ja, gapa zostawiłam 2 donice z kannami na zewnątrz. Dziś rano było u mnie -7 st.
Raczej chyba nie przeżyją?
Pozdrawiam, Marta.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szybciutko je schowaj, może przeżyją ;:oj
Awatar użytkownika
aluin
50p
50p
Od: 4 paź 2015, o 17:59

Post »

Dadzą radę Ika2008.
To tylko po wierzchu mróz złapał. Uśpij je w ciemnym pomieszczeniu. :wit
Aria jaką temperaturę masz w garażu?
...a po nocy przychodzi dzień Pozdrawiam Hania
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W garażu mam zawsze powyżej 0, raczej sucho. Dlatego moje karpy miniaturowych cann przechowuję zawsze zasypane ziemią lub w doniczkach tak jak rosły, żeby ograniczyć wysychanie. Tak samo miniaturki dalii, nigdy nie mogą wyschnąć bo zginą.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Alicjo nie wiem w jakich warunkach zimujesz, może wystarczy obsypać je ziemią i postawić w chłodniejszym pomieszczeniu.
Teraz za wcześnie jest na pędzenie, zimą jest za ciemno. Moje teraz się uspokoiły, bo się mocno ochłodziło, nic nie obcinam.

Marto za jakiś czas ja bym do nich zajrzała, tzn. wybiła z doniczki i pomacała kłącza czy nie są miękkie, czy nie dobrał się do nich mróz.
Jeśli wyglądają normalnie to zostawiłabym w tych doniczkach. Jeśli coś się z nimi dzieje to jest szansa na uratowanie, wykrawając te miękkie części do zdrowej tkanki i zasypując cięcia miałem węgla drzewnego, osuszenie i zasypanie ponowne ziemią. Mam nadzieję, że nic im nie jest.
Jolu, to ja myślałam, że jestem niecierpliwa, bo planuję wysiewać po kilka sztuk od stycznia, lutego a Ty tak wcześnie zaczęłaś, to super, że Ci się udało. ;:63
Oj kusisz wczesnym wysiewem, oj kusisz.
Ja nie mam wolnych parapetów, nawet na wiosnę mam problem, które kwiatki stracą miejscówki na rzecz pacioreczników.

Kochani umilmy sobie ten czas oczekiwania na wiosnę fotkami, wspominkami. Serdecznie zapraszam! ;:196

Watermelon Blue

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Taka półeczka to by mi się przydała bo i u mnie mało parapetów . W Anglii nasionka cann sieją jesienią .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Moje skiełkowane nasionka dziś wylądowały w doniczkach. :tan
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
AdamCanna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 paź 2015, o 12:12

Post »

Witam,
wystawiłem ostatnio moje pacioreczniki na taras, bo tam jest temperatura ok. 10 stopni.
Liście oberwałem, zostały same korzenie/ kłącza w doniczkach.

Coś jeszcze trzeba zrobić, aby pacioreczniki zimowały?

Kłącza mogą zostać w doniczkach, czy muszą zostać wyciągnięte?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jolu nie mam szans na piętrowe, dostawiam tylko stolik na wiosnę.

Baxiowa musisz mieć dużo miejsca na parapetach (albo szklarnię), aby przetrzymać je do połowy maja, to blisko pół roku.
Zimą są krótkie dni, nie śpieszyłabym się tak z wysiewem, wystarczy luty, marzec. Powodzenia.

Adam tylko nie zostawiaj na zewnątrz przy minusowych temperaturach, bo zmarzną, uważaj na zimne noce.
Kłącza mogą zostać na zimę w doniczkach w których rosły(ja tak robię), tylko znajdź dla nich chłodne pomieszczenie.
Wiosną wyjmujemy, dzielimy i sadzimy do doniczek. (Ty podzieliłeś wcześniej niepotrzebnie, bo tym zahamowałeś wzrost.)
Na początku mogą to być mniejsze doniczki, później już docelowo musisz przeznaczyć dla nich naprawdę duże donice. Powodzenia.
Tutaj będziemy prezentowali swoje roślinki na bieżąco, zaglądaj do nas, zapraszam.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Mogą zostać w doniczkach, jak najbardziej. Ale, moim oczywiście zdaniem, taras to dobre,być może miejsce na przechowywanie cann, pod warunkiem plusowych temperatur.
W przypadku minusowych -niekoniecznie.

Iwonka mnie ubiegła.
Pozdrawiam, Marta.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”