MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
- julcia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 maja 2011, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
Moje nieliczne kokony hibernują w domku na działce zabezpieczone przed myszami , a ja ciągle poszukuję odpowiedniej trzciny
, bo jednak sprawdza się najlepiej, a po suchym lecie trudno o odpowiedniej średnicy.
, bo jednak sprawdza się najlepiej, a po suchym lecie trudno o odpowiedniej średnicy.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
julcia1 A w Osiecznej nad jeziorami też lipna? Z "przyczyn rodzinnych" kojarzę te miejsca
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 lis 2015, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam moje kokony leżakowały w budce na działce lecz gdy temperatury spadły poniżej -10 przeniosłem je do altanki gdzie również jest minusowa temperatura ale cieplej niż na zewnątrz.
Na zdjęciu rurki które pozyskałem w ogródku sąsiada są one po tak zwanym "Bulionie" mam nadzieję że nadadzą się dla pszczół lub innych owadów,na drugim zdjęciu mieszkanko przeznaczone dla nożycówki to znaczy mam kilka zasiedlonych pieńków przez tego owada i zamierzam powiesić przy domku tak by je rozmnożyć.
W pieńkach widocznych na zdjęciu zagnieździła się właśnie nożycówka.
Dziury w domku wiercone na średnicę 22mm i w środek włożę dwie rurki trzcinowe może trzy.
Pozdrawiam
Na zdjęciu rurki które pozyskałem w ogródku sąsiada są one po tak zwanym "Bulionie" mam nadzieję że nadadzą się dla pszczół lub innych owadów,na drugim zdjęciu mieszkanko przeznaczone dla nożycówki to znaczy mam kilka zasiedlonych pieńków przez tego owada i zamierzam powiesić przy domku tak by je rozmnożyć.
W pieńkach widocznych na zdjęciu zagnieździła się właśnie nożycówka.
Dziury w domku wiercone na średnicę 22mm i w środek włożę dwie rurki trzcinowe może trzy.
Pozdrawiam
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja natomiast od świąt systematycznie zajmuję się wyłuskiwaniem kokonów, zostało mi jeszcze kilka pęczków trzciny do rozpracowania, ale czekam na ocieplenie, ręce grabieją na takim mrozie Przyrost populacji raczej kształtuje się w normie - jest on około pięciokrotny. Może byłby większy, jednak wszystkie rurki zostały zapełnione
Dysponuję już teraz dużą nadwyżką kokonów, jeżeli ktoś potrzebuje zapraszam na pw.
Mam przy okazji kilka ciekawych spostrzeżeń. Pierwsze, najważniejsze - jak do tej pory ANI JEDNA komórka w kilkuset rozłupanych rurkach nie była zainfekowana roztoczami Jest to dla mnie dużym i miłym zaskoczeniem, gdyż przed rokiem roztocza były dominującym pasożytem moich murarek. Zastanawiam się czym to jest spowodowane, możliwe że jakimiś niesprzyjającymi dla roztoczy warunkami, albo to zasługa ostrożnego wyłuskiwania kokonów przed rokiem.
Pasożytów znajduję stosunkowo niewiele, w co którejś rurce trafia się komórka z C. Indagator, natomiast wyraźnie zauważalny jest wzrost liczebności Monodontomerus obscurus, czyli pasożyta, który bytuje we wnętrzu kokonów. Zazwyczaj w rurce są przez niego zainfekowane dwie sąsiadujące ze sobą komórki. Jest go u mnie więcej niż C. Indagator.
Oprócz pasożytów występuje spora ilość komórek z niewykorzystanym pyłkiem, gdzie larwa murarki obumarła, bądź wcale się nie rozwijała. Jest ich więcej niż przed rokiem, czemu tak się dzieje to również będzie zagadką. Trafiają się też rurki w małą ilością założonych komórek - od 2 - 5 szt.
Napiszę jeszcze po zakończeniu dłubania, jak ostatecznie to wyglądało
Dysponuję już teraz dużą nadwyżką kokonów, jeżeli ktoś potrzebuje zapraszam na pw.
Mam przy okazji kilka ciekawych spostrzeżeń. Pierwsze, najważniejsze - jak do tej pory ANI JEDNA komórka w kilkuset rozłupanych rurkach nie była zainfekowana roztoczami Jest to dla mnie dużym i miłym zaskoczeniem, gdyż przed rokiem roztocza były dominującym pasożytem moich murarek. Zastanawiam się czym to jest spowodowane, możliwe że jakimiś niesprzyjającymi dla roztoczy warunkami, albo to zasługa ostrożnego wyłuskiwania kokonów przed rokiem.
Pasożytów znajduję stosunkowo niewiele, w co którejś rurce trafia się komórka z C. Indagator, natomiast wyraźnie zauważalny jest wzrost liczebności Monodontomerus obscurus, czyli pasożyta, który bytuje we wnętrzu kokonów. Zazwyczaj w rurce są przez niego zainfekowane dwie sąsiadujące ze sobą komórki. Jest go u mnie więcej niż C. Indagator.
Oprócz pasożytów występuje spora ilość komórek z niewykorzystanym pyłkiem, gdzie larwa murarki obumarła, bądź wcale się nie rozwijała. Jest ich więcej niż przed rokiem, czemu tak się dzieje to również będzie zagadką. Trafiają się też rurki w małą ilością założonych komórek - od 2 - 5 szt.
Napiszę jeszcze po zakończeniu dłubania, jak ostatecznie to wyglądało
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 1000p
Dida127 Dopiero po chwili do mnie dotarło , że ten "bulion" to lubczyk . Opinie o baldaszkowatych są raczej kiepskie. U mnie też żadna rurka z baldaszkowatego materiału nie została tknięta , ale kto wie może się sprawdzą.
Męczyło mnie gdzie to ja czytałem o baldaszkowatych Znalazłem! Między innymi tutaj:
http://murarkaogrodowa.pl/
Oczywiście próbować trzeba , bo na murarce ogrodowej świat się nie kończy.
Męczyło mnie gdzie to ja czytałem o baldaszkowatych Znalazłem! Między innymi tutaj:
http://murarkaogrodowa.pl/
Oczywiście próbować trzeba , bo na murarce ogrodowej świat się nie kończy.
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
Witam,
Jak rozpoznać kokon zainfekowany przez Monodontomerus obscurus ?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pobawiłam się dziś w ,,rurki". Ze spaceru z psem przynosiłam łodygi z różnych zielsk trochę z wypełnieniem wewnątrz. Jedynie co zauważyłam to lepiej cięło się je sekatorem jak były wilgotne niż jak wyschły. Wiertła które kupiłam w OBI bardzo dobrze się sprawdzały w wyciąganiu paprochów z wewnątrz rurki. Żałuję tylko , że nie kupiłam 6 mm. Jednak każdą rurkę musiałam ,,uzbroić" trochę taśmą papierową aby mi wiertło nie rozsadzało początku. Jak ktoś już tu wspominał końcówki z drugiej str zamoczyłam w wosku. Aby do wiosny, zobaczę czy takie rurki z zielsk będzie im też odpowiadać
Odnośnie rurek z lubczyku to ja zrezygnowałam z nich. Po wyschnięciu były jak by ,,pergaminowe", cienkie. Może to dlatego owady nie chcą ich zasiedlać bo łatwiejszy jest dostęp wrogich owadów przez taką powłokę.
Odnośnie rurek z lubczyku to ja zrezygnowałam z nich. Po wyschnięciu były jak by ,,pergaminowe", cienkie. Może to dlatego owady nie chcą ich zasiedlać bo łatwiejszy jest dostęp wrogich owadów przez taką powłokę.
-
- 1000p
no, no! ładnie wybrane śmieciki ze środka! Mam też taką teorię do baldaszkowców , że błyskawicznie zaczynają się tam procesy rozkładu , pleśnie itp. Trzcina na zewnątrz jest też pokryta często nalotem czarnego grzybka , ale środek jest czyściutki. Może dlatego pszczoły wolą trzcinę przez sterylność. Papierowe tutki też im odpowiadają , a są cienkie jak papier
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Rozpoznaje się łatwo - w zainfekowanej komórce obok kokonu widoczne są dorosłe osobniki, które opuściły kokon przez mały otworek, jest ich zwykle kilka bo to maleńkie owady. A sam kokon jest miękki, jakby był pusty w środku. Nie mam w tej chwili zdjęcia jak to wygląda w rozłupanej rurce, postaram się takie zrobić, ale odsyłam do mojego zeszłorocznego wpisu, przedostatnie zdjęcie przedstawia tego pasożyta: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p5051394darendarski pisze:Witam,
Nie znam szczegółów cyklu życiowego tych owadów, możliwe że w części zamkniętych kokonów również one występują, co raczej byłoby trudne do wychwycenia, ale to tylko moje przypuszczenia.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 1000p
Zrobiłem 150 papierowych tutek, robota przerąbana Gdyby nie patent podrzucony przez fire28 to prawdopodobnie skończyłbym na 20 sztukach, więc dzięki Taka subiektywna opinia: wolę naciąć 1000 szt. trzciny niż zrobić 100 szt. papierów . W tym roku poluję na O. cornuta , więc się zawziąłem i zwijałem Może tak powiększę swoje mikre szanse , chociaż niby w zasięgu występowania rogatej jestem.
-
- 500p
- Od: 7 paź 2009, o 23:13
- Kontakt:
Z czym miałeś tak pod górkę ? Ja ukręciłem ponad 800 papierków bez specjalnej napinki. Postaram się w ciągu dna zrobić parę fotek swoich wynalazków papierowo-gipsowych i papierowo-plastykowych i pokażę pod ocenę i krytykę. Jeżeli pszczołom się spodoba to nie będę już myślał o trzcinie. Teraz tworzę budę na to wszystko. Zrobiłem skrzynkę z mdf i w najbliższych dniach będę ją "tapetował" papą zgrzewalną dla ochrony przed kaprysami przyrody. Zamierzam też dodać jej dodatkowy fikuśny daszek z poliwęglanu komorowego żeby dokładniej zabezpieczyć gips od deszczu a jednocześnie nie zasłaniać od słońca wlotów do otworów. Na koniec bajerancka kratka przeciw ptakom i można czekać na wiosnę. Bawię się jak młody modelarz przy sklejaniu pierwszego modelu
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 1000p
Z tym , że nie przybywa Wolę w pięknych okolicznościach przyrody jednym cięciem noża zrobić sztukę rurki , niż się bawić w skręcanie. Nie mam widać z tego zdolności manualnych. Tylko nie przesadzaj z tą obudową , bo wygląda jakbyś chciał im zrobić piec solarny
-
- 500p
- Od: 7 paź 2009, o 23:13
- Kontakt:
Tak, wiem że papa potrafi od słońca złapać temperaturę, dlatego wnętrze skrzynki zaizoluję styropianem i zrobię parą otworów w tylnej ściance dla lepszej wentylacji. Być może też papę pomaluję na biało od zewnątrz żeby tak mocno nie absorbowała promieniowania słońca. Fakt że to co robię zaczyna trochę ważyć i przypomina bunkier ale zdarzają się u mnie solidne wiatry które łamią drzewa i zrywają rynny. Skrzynka będzie stała na wysokości około 4 m nad ziemią.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;