W. o...zwierzętach gospodarczych cz.4

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.4

Post »

Szkoda kurki, może ślimor był z tych trujących? Robiłaś sekcję, jak wyglądała wątroba?
Co jakiś czas przypominam sobie o suszeniu ziół, robię małe wiązeczki i wieszam do suszenia. Nie wiem, czy przepadają za miętą, ale tej mam najwięcej z racji rozłażenia się wszędzie gdzie nie trzeba :evil: Może w zimie i mięta pójdzie...?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może się jej jakiś mocno trujący trafił, szczególnie że miały miesiąc przerwy od jedzenia ślimaków (dawałam im kilka dni wcześniej te, które znalazłam w zarośniętym ogródku aby się ich pozbyć i znowu przyzwyczaić do ich trawienia i muszę dodać że nic się nie działo mimo że to były te ewidentnie "trujące" bo czerwone), ewentualnie mogła zjeść coś innego ale dowiedzieć się nie dowiem bo nie chciałam się babrać ze zdechłą z rana kurą w upalny dzień.

Zebrałam dzisiaj skoszoną i wysuszoną trawę, dodatkowo ją pocięłam na drobno i wsadziłam do worka (wyszedł mi calutki worek po kukurydzy 25kg dobrze ugniecionej sieczki), dodatkowo zebrałam niestety starą pokrzywę (nie koszą jej) i zostawiłam do wysuszenia w domu, uprzednio pozbyłam się łodyg, niestety liści co kwiatów/nasion, czy kury zjedzą nasiona pokrzywy?

Drugiemu wujkowi coś kury przestały nieść i nie wie czy on coś źle zrobił czy kurom coś nie pasuje, moje noszą ładnie ale jego prawie nie widzą zielonego, wybieg mają wydeptany do ziemi a moje mają do woli różnych zielonek, może jakieś pasożyty mu się przyplątały i ten brak zielonego.
Po żniwach będzie nowe kurki kupować, to może dokupię tą jedną bo do 10 to jednak sporo i nie koniecznie chcą aż tyle, no i miałyby problem pomieścić się pod schodami :roll: (tylko martwię się że stare wygi będą znęcać się nad jedną nową lokatorką, 5 chodzi razem a jedna zawsze osobno) .

A jak wasze podopieczne, pierzą się? (podobno zaczynają gdy są żniwa, więc u mnie to akurat teraz wypada, ale nie widzę aby zmieniały pióra bo akurat były po zmianie jak do mnie trafiły, więc może koło września się im zachce).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moje ustalają hierarchię w "stadzie" i pióra sypią się codziennie. Z puchatych kuleczek będą tylko trzy rosołki, jeden Pan i Władca i aż osiem kurek. Liczyłam na pięć sztuk, martwiłam się, że będą trzy... a tu na wiosnę trzeba będzie dietę jajeczną całej rodzinie zarządzić lub sklep z jajkami otwierać ;:oj
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma to jak zimny arbuz w upały ;:3 , kurki podzielają moje zdanie :lol: (szczególnie posmakowały im pestki).
Pół jednorazówki pokrzywy już uzbierałam, na jesień powinnam dostać dodatkowo kilka buraków pastewnych (ile dostanę to się zobaczy), aktualnie podbieram z nich dolne liście jako zieleninę dla modelek, przerośniętej sałaty już brakło :roll: .

Jak tam wasi podopieczni się miewają :wink: ?
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj weszłam do kurnika i moim oczom po ostatnim sprzątaniu ukazał się jeden długi placek odchodów, już się wystraszyłam że coś im jest ale teraz wyczytałam że tak się dzieje podczas upałów że robią bardzo rzadko przy 35+ ;:224 .
Modelki mimo apetytu ledwo co mają w wolach, teraz dostały zimnego kefiru ale nieść się niosą idealnie.
Jak tam wasi podopieczni nie ma żadnych złych wiadomości?
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moje pierzaste w czasie największych upałów ucinają sobie sjestę w kurniczku. Ponieważ chałupę maja drewnianą, izolowaną wełną 5 cm to chyba tam mają najchłodniej :lol: Poza tym piór wszędzie ogrom. Piorą się regularnie, hierarchię ustalają chyba codziennie od początku. Dominuje brojler Boylerek, ten tłucze wszystkich, nawet kurki. Jeszcze nie wie, że dni jego są policzone... Akceptuje obok siebie szare kurki (sam jest szary),czarne nawet na linii horyzontu mu przeszkadzają, nie mówiąc o kogutkach. Bandyty nie będzie żal odstrzelić ;:108
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To Ci Boylerek :lol: , moje tulą się do siebie w kącie za domem (przegrodziłam im kawałek wybiegu aby trawa chociaż w jednym miejscu odpoczęła.
Moje też hierarchię codziennie ustalają, ale tak tragicznie nie ma (jedynie dziobanie przy jedzeniu), ale pomału zaczynają mizernie wyglądać (co do piór) więc za ponad 2 miesiące mogą się zacząć pierzyć, akurat części wypadnie roczek.
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tort będziesz im szykować z jedną świeczką czy pieczyste dla rodziny? U mnie kurki dożyją wieku 4-5 lat (takie są założenia)
Powiem Wam, że to ogromna frajda patrzeć jak rosną, jak z małych pomponików wyrastają podlotki i dorośleją z każdym dniem ;:108 Pan i Władca daje się głaskać, nie protestuje jak brany jest na ręce. No i uroda zielononóżka...pięknota
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, tort ze starej sałatki a na górze robaczki :lol:, ja zakładam że nasze mogą dożyć 2-3 lat (zależy jak się będą sprawować w obowiązkach).
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakupiłam dzisiaj modelkom poidełko 6 litrowe, bo przyjdą mrozy to woda będzie zamarzać w miskach a i będą zamykane na noce więc przyda się go potem wstawić pod schody.
Przywiozłam nową dostawę paszy bo się w tamtym tygodniu skończyła i kilogram mielonych muszelek jakby skorupek zabrakło.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ginka a w tym poidełku woda nie zamarza?
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sumie jak się wsadzi do kurnika i zamknie drzwi to nie powinno być aż tak zimno w środku aby woda zamarzła (w końcu kurki trochę ciepła chyba oddadzą pomieszczeniu :roll: , no i zimy już nie są takie jak kiedyś), a jakby woda była w misce to by nasyfiły/wylały/narobiły więc odpadało :D.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ja mam wysoki garnek i do niego wkładam czysty duży kamień, zdaje egzamin ;:215 ale jak mróz -10 to i w kurniku przymarza, chodzę i dolewam wrzątek ew. trochę oleju
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”