Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dereń jadalny - odmiany

Post »

Tak, to to samo drzewo - mam tylko jedno, pierwsze owoce były w 2007 chyba po 6 albo 8 latach od zakupu, owoce na talerzu to fotka z 2011 - nie przebierane, pozostałe to fotki z tego roku; w zeszłym roku mało było a w tym zatrzęsienie i dorodne - w porównaniu z poprzednimi latami - mam na myśli ciągle tylko moje drzewo - nie ma w okolicy innego; owoce są bardzo smaczne bez żadnych zabiegów mrożeniowych, w tym roku zebrałam chyba w sumie z 10 kilogramów - krótko przed owocowaniem trochę podlewałam - gdyby więcej to były by jeszcze piękniejsze.
Jednak z literatury wiem, że są odmiany rodzące dużo większe owoce.
Na tej fotce drzewo w kwietniu 2013 - :?: przy okazji kolejne pytanie - kiedy przycinacie gałęzie? chyba trzeba przerzedzić.
Obrazek
Basia
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Co do nawożenia to pamiętaj że dereń lubi gleba zasadową. Trzeba wapnować.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Czy kwaśna ziemia może być przyczyną niewiązania owoców?
Reposit-11

Post »

Może, ale czy jest ? Kwaśna ziemia utrudnia dereniowi pobieranie składników odżywczych. Jak roślina jest głodna to zrzuca zawiązki owoców. Jeśli nawet nie ma zawiązków to może dereniowy brakuje towarzysza do zapylania krzyżowego albo zapylaczy?
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Ma zapylacza, trzy lata młodszego od siebie, również siewka z ogrodniczego. Na zapylaczu w tym roku już miałem garść owoców a mój "pierworodny" tylko kilka, jak zwykle. Pierworodny rośnie w pobliżu świerka i na pewno igły zakwaszają glebę
Bedę kupował dolomit pod winorośle i warzywa to i dereniowi zadam działkę.
jeśli chodzi o zapylacze to chyba nie są do końca potrzebne, widziałem kilka okazów derenii, które pięknie owocują rosnąc samotnie. W końcu nie jest to popularne drzewo.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Już wcześniej pisałem o dereniu który wyciąłem po kilkunastu latach bo był głównie "liściowy".Mimo pięknego kwitnienia i dwóch kolegów w odl.2m owoce mieściły się w garści.Drzewka ponad kilkuletnie to głównie siewki nie szczepione i mogą być ogromne różnice pomiędzy osobnikami kupowanymi jednocześnie od tego samego producenta.Najlepsza metoda to kupić 4 i po kilku latach zostawić 2 lub 1.
Podlewanie derenia od momentu intensywnego wzrostu owoców do pocz. dojrzewania może znacznie zwiększyć masę owoców.
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Albo kupić szczepione, szkoda że takie drogie i trudno dostępne.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jesienią na targu sprzedawali derenie z owocami ,wysokie na pół metra po 12 zet.Musiały być szczepione.
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Szczepione lub sadzonkowane z sadzonek pobranych z owocujących roślin.
Reposit-11

Post »

A jest jakiś skuteczny (dający duży procent ukorzenionych sadzonek) w przypadku derenia ?
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09

Post »

hej - o sadzonkowaniu było we wcześniejszych postach - jestem tu nowa, to przeglądałam niedawno - ktoś pisał , że z niezdrewniałych miał dobre rezultaty;
Basia
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Witam. Ukorzeniałem pędy derenia pod koniec lipca i na 12 sadzonek przyjęło się 11. Ta 12 była zeszłoroczna, tzn. za stara. Użyłem ukorzeniacza do pędów półzdrewniałych. Pędy miały od 5cm do 15cm długości i nie zrobiło to im różnicy. Zostawiłem tylko jedną, najwyższą parę liści, a i te skróciłem o połowę tnąc równolegle do nerwów bocznych na liściu. Po zanurzeniu takiego badyla w ukorzeniaczu, wsadziłem je do doniczki z piaskiem z piaskownicy i zrobiłem namiocik z folii. Całość podlałem i postawiłem w takim miejscu, żeby słońce nie operowało bezpośrednio i pilnowałem wilgotności. Pod koniec października przesadziłem sadzonki do oddzielnych doniczek z normalną już ziemią ogrodową (tylko wzbogaconą kompostem) i czekam do wiosny. Zobaczę ile przezimuje.

Dodam, że pędy nie były w najlepszym stanie. Pobrałem je z owocującego już krzewu, ale rósł on w cieniu pod innymi drzewami i raczej marnie wyglądał. Do tego gałązki przez kilka godzin nosiłem w ręku, a na koniec poobgryzała je koza :) Krzak rośnie w Parku Dzikich Zwierząt Kadzidłowo na Mazurach i tachałem te gałęzie całą trasę wycieczki.
Reposit-11

Post »

Krasny pisze:Witam. Ukorzeniałem pędy derenia pod koniec lipca i na 12 sadzonek przyjęło się 11. Ta 12 była zeszłoroczna, tzn. za stara.
Bardzo dziękuję za informacje, będę musiał popróbować w przyszłym roku. Do tej pory bazowałem na literaturze która twierdzi że ukorzenianie bardzo trudne, szczepić siewki.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”