Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..cz2

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..cz2

Post »

Tak, wysyp i zmieszaj glebogryzarką. Zanim jednak to zrobisz, kup chociaż płyn Helliga w ogrodniczym i skontroluj kwasowość gleby. Może przy okazji będzie potrzeba posypania tego wapnem i przy jednym mieleniu glebogryzarką załatwisz 2 sprawy. Następna kontrola pH za min. 6-8 tygodni.

Próchnica jest potrzebna do retencji glebowej wody i soli mineralnych, ale próchnicę stale trzeba uzupełniać, bo ona mineralizuje się i jej ilość maleje z czasem. Ściółkowanie pod krzewami i drzewami korą, skoszoną trawą lub zmielonymi liśćmi powinno być standardem. Korę można kupić wprost w tartaku za znacznie mniejsze pieniądze, niż w markecie. Do ściółkowania większych rabat można użyć kartonów i z wierzchu przysypać korą.

Glina ma sama w sobie właściwości zatrzymujące wodę, więc jej dodatek jest jak najbardziej wskazany.

Co oznacza dla Ciebie "po sezonie"? Gorczycę i facelię możesz siać do połowy września - zmielić, jak zaczną kwitnąć. Żyto i wykę sieje się nawet do końca września, a zmielisz wiosną. Żyto dobrze sobie radzi na kiepskich i kwaśnych glebach. Może zdążysz?

Co chciałbyś tam posadzić?
Plumsky
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2024, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam kwasomierz, posprawdzam dzisiaj w kilku miejscach, robiłem już pomiar w dwóch miejscach i pH było 6 - 6,5.
kuneg pisze: 5 wrz 2024, o 16:42 Co oznacza dla Ciebie "po sezonie"? Gorczycę i facelię możesz siać do połowy września - zmielić, jak zaczną kwitnąć. Żyto i wykę sieje się nawet do końca września, a zmielisz wiosną. Żyto dobrze sobie radzi na kiepskich i kwaśnych glebach. Może zdążysz?

Co chciałbyś tam posadzić?
Po sezonie w sensie jak pogoda uniemożliwi korzystanie z ogrodu. Jednak po namyślę, może gorczyca na raty? W tym roku na części ogrodu, w przyszłym na drugiej części, skoro maksymalnie do połowy września wysiew, a jednak do końca października się z ogrodu korzysta.

Ogółem jakieś 600 - 700 m2 trawnika, ogród warzywny, rabaty i drzewa owocowe i ozdobne. Zależy mi na doprowadzeniu gleby do stanu, w którym nie ma konieczności codziennego podlewania trawnika i większość roślin (z pomocą punktową nawozów) może na niej rosnąć.
seebbek
100p
100p
Od: 26 wrz 2020, o 22:16

Post »

Poczytaj o hydrożelach.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobrze zrobi też glebie kompost :wink:
Co do kwasowości gleby, jeśli Chcesz posadzić tam rhododendrony, magnolie czy borówki amerykańskie, to Masz już odpowiednią glebę (tylko nieco dosypać siarki :wink: ). U mnie było wcześniej pole. Tam gdzie spadają liście z dębów i naturalnie zakwaszają, mam 5-6 pH, tam gdzie sypano wapnem mam 7-8 i muszę z tym walczyć :roll: Zawsze łatwiej odkwasić niż zakwasić glebę.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49

Post »

Dotarłam dziś w końcu na działkę. Było m.im. równanie terenu i wymiana piasku na lepszą ziemię ogrodową. Zobaczyłam dziś tę ziemię i nie mam pojęcia co mam zrobić. Pełno wielkich grud gliny i pasemek niebieskich iłów, lepiących się jak plastelina. Ziemi ogrodowej to nie przypomina ani trochę. :( Nie wiem - dodać piasku, jeśli tak to jakiego? Wysiać tam żyto na zielony nawóz? Ale tam przecież nic nie urośnie. ;:202
Poradźcie proszę.
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemieszaj tą glinę z rodzimym piachem i sprawdź, czy nie trzeba by tego odkwasić (płyn Heliga do nabycia w każdym ogrodniczym). Jak trzeba, to wapnuj teraz jesienią. Po min. 6-8 tygodniach od wapnowania daje się nawozy w razie potrzeby, w tym ewentualnie obornik, czyli wygodnie będzie wiosną. Skombinuj kompost, obornik ze słomą, czy podłoże po pieczarkach i też przemieszaj jakąś glebogryzarką. Pieczarkarnie chętnie się pozbywają podłoża, ale to jest właściwie torf, więc się nada do wzbogacenia gleby w próchnicę. Zadzwoń do jakiejś najbliższej pieczarkarni i się zorientuj. Najwyżej będziesz mieć własne pieczarki :D

Z tym żytem, to już ciut późno, ale nie zawadzi. Najwyżej nie zdąży wyrosnąć należycie. Każda ilość substancji organicznej w glebie jest mile widziana. Im więcej, tym lepiej. Próchnica odpowiada za retencję glebową wody i składników pokarmowych - buforuje to wszystko.
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p

Post »

Dziękuję Małgosiu za szybką odpowiedź. ;:196
A gdybym musiała dokupić piasku to jakiego? Kiedyś myślałam, że piasek to piasek, ale okazuje się, że nie...
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A po co chcesz kupować piasku? Nie masz swojego między tymi sosnami? Czy może wywieźli Ci go już z posesji? Co Ty tam właściwie masz oryginalnie?

No dla mnie piasek, to piasek, ale może coś nowego mi napiszesz? Jaka miałaby być różnica? Chodzi o to, czy drobny, czy żwirek, czy o coś innego?
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p

Post »

Myślałam o gabarytach, bo u mnie na wierzchu to taki drobniutki, a np. na budowę jak przywieźli to już był grubszy, taki żwirkowaty troszkę.
A ja mam tylko dwie sosny u siebie, reszta u sąsiadów. :D
Oryginalnie mam (miałam?) na wierzchu piasek porośnięty miejscami dość grubą darnią. Jak to na stepach Mazowsza.
Warstwa głębsza bardzo zmienna, bo to jest starorzecze i kiedyś po prostu płynął tędy Bug. Moja mama - geolog - zachwycała się różnorodnością struktur, kiedy kopaliśmy fundamenty. :;230 Ja jako ogrodnik wiem tylko, że potrzebuję roślin znoszących suszę, a i te nie mają łatwo.
Edit.: A piasek wywieźli już. Wszystko przez to chorowanie moje. Dla mego M. ziemia to ziemia i nie tyle.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wymieszanie tej gliny z rodzimym podłożem, to wystarczy na 30 cm, bo w tej warstwie znajduje się przeważająca część korzeni. Chyba aż tyle gliny Ci nie przywieźli? :)

Jak już masz kupować, to kup kompost, albo zorganizuj podłoże propieczarkowe i wymieszaj to razem. Potem sprawdzenie kwasowości i ewentualnie odkwaszanie. Jak planujesz rośliny kwasolubne, to wydziel sobie rabatę/zagon, którego nie będziesz wapnować. Im więcej materii organicznej, tym stabilniejsze warunki wodno-glebowe dla roślin.

Ten grubszy piasek, to na budowę O.K. Dla gleby działa on jak drenaż. Z tego, co piszesz, to masz raczej przepuszczalną glebę, więc dodatkowe drenowanie tej cienkiej warstwy gliny raczej nie będzie potrzebne. Wystarczy przemieszanie, moim zdaniem.
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p

Post »

Nie, więcej to nie, ale tak właśnie około 30 cm.
To propieczarkowe podłoże czy po pieczarkach? Czy wszystko jedno?
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z tzw. ziemią kompostową kupowaną na "łódki" to Uważaj i Sprawdź najpierw co to za jedna. W zeszłym roku szef zamówił na szkółkę osiem "łódek" czegoś, co miało być ziemią kompostową, a okazało się prawdopodobnie wysuszonym osadem z oczyszczalni ścieków. Pełno było w tym szkła i kawałków plastiku, a śmierdziało na kilometr.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

neferet pisze: 18 paź 2024, o 23:53 Nie, więcej to nie, ale tak właśnie około 30 cm.
To propieczarkowe podłoże czy po pieczarkach? Czy wszystko jedno?
To miało być po-pieczarkowe. Sorki za literówkę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”