Moja działka 7
- delosperma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka 7
Lidziu, jeszcze u Ciebie bardzo kolorowo.
Z naszych obserwacji wynika, że kto chce mieć pysznogłówkę cytrynową musi się w nasionka zaopatrzyć w sklepie.
Z naszych obserwacji wynika, że kto chce mieć pysznogłówkę cytrynową musi się w nasionka zaopatrzyć w sklepie.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Tereniu - TerDob dziękuję. Piszesz, że teraz mam wiosnę, lato i jesień na działce, a tu cicho skrada się czwarta pora roku. Opady śniegu i przymrozki już na najbliższe dni zapowiedziane.
Część nasion już przyniosłam do domu, żeby się dosuszyły.
Irenko - adamiec zapraszam Cię do oglądania, bo kolory już niedługo mogą zniknąć pod białym puchem.
Marysiu - Maska w tym roku zgromadziłam, między innymi dzięki Tobie, małą kolekcyjkę chryzantem. W większości to niewielkie rośliny. Mam jednak nadzieję, że chociaż część z nich zechce u mnie zostać do przyszłego roku.
Kilka moich astrów jeszcze ładnie kwitnie, a aster savatieri rzeczywiście zakwita jako jeden z ostatnich.
Nasion pysznogłówki cytrynowej trzeba będzie poszukać w sklepach ogrodniczych.
Powojnik 'Cassandra' ginie prawdopodobnie od nadmiaru wilgoci, chociaż próbowałam go sadzić już w najróżniejszych miejscach działki. Na przyszły rok już zaopatrzyłam się w sadzonkę, która zimę spędzi w zadołowanej doniczce. Czy nasiona siałaś wprost do gruntu?
Oczywiście pamiętam, że Tobie zawdzięczam wprowadzenie przegorzanu na działkę. Pięknie kwitnie i nawet się rozsiewa.
Dario - Daria_Eliza tak, tych drzew już nie ma. Co roku obserwowałam z okna liczne stadko jemiołuszek, a w zeszłym roku też stada kwiczołów, które objadały jagody jarzębiny. W tym roku już ich mnie znajdą, bo też poszły pod piłę.
Pomimo ciągłych deszczów, nieliczne roślinki na działce jeszcze cieszą i tak chyba będzie do większych przymrozków i opadów śniegu.
Olu - Bufo-bufo róża okrywowa nn ślicznie kwitnie prawie przez cały sezon.
Wiciokrzew Halliana ma pachnące kwiaty i bardzo lubią go wszelkie owady nawet fruczak gołąbek.
Małgosiu - clem3 mój wiciokrzew sprawuje się bardzo dobrze i nie przemarza. Gdy mrozy są duże, to liście zwijają się, ale pozostają zielone. Kwitnie przez całe lato, a nawet późną jesienią. Kwiaty są pachnące i przyciągają liczne owady.
Chryzantemy jeszcze pięknie kwitną, również dzięki Tobie, bo chyba rozpoznałaś dwie spośród nich.
Marysiu - delosperma tak, jeszcze kwitną rudbekie, chryzantemy, astry, powojniki i coś tam jeszcze. Wycięłam nawet część suchych badyli, żeby lepiej było widać te kwitnące. Szkoda, że ciągle pada, bo nie mogę dokończyć sadzenia cebulek i innych prac porządkowych.
Nasion pysznogłówki cytrynowej na pewno poszukam w sklepach ogrodniczych.
Zobaczmy, co tam jeszcze kwitnie. Zapraszam na jesienny spacer.
Ciemiernik 'Kwiat Jabłoni'
Szałwia ... miała być lirolistna
Naparstnica 'Creme Bell' i dzielżan jesienny
Trójsklepki 'Masamunei' i ... miała być 'Tojen', ale to nie ona
Gaura Lindheimera
Koniczyna długokłosowa i lawenda 'Alba'
Persikaria drobnogłówkowa 'Red Dragon'
Babka większa 'Rosularis'
Rudbekia owłosiona
Jeżowe maleństwo
Część nasion już przyniosłam do domu, żeby się dosuszyły.
Irenko - adamiec zapraszam Cię do oglądania, bo kolory już niedługo mogą zniknąć pod białym puchem.
Marysiu - Maska w tym roku zgromadziłam, między innymi dzięki Tobie, małą kolekcyjkę chryzantem. W większości to niewielkie rośliny. Mam jednak nadzieję, że chociaż część z nich zechce u mnie zostać do przyszłego roku.
Kilka moich astrów jeszcze ładnie kwitnie, a aster savatieri rzeczywiście zakwita jako jeden z ostatnich.
Nasion pysznogłówki cytrynowej trzeba będzie poszukać w sklepach ogrodniczych.
Powojnik 'Cassandra' ginie prawdopodobnie od nadmiaru wilgoci, chociaż próbowałam go sadzić już w najróżniejszych miejscach działki. Na przyszły rok już zaopatrzyłam się w sadzonkę, która zimę spędzi w zadołowanej doniczce. Czy nasiona siałaś wprost do gruntu?
Oczywiście pamiętam, że Tobie zawdzięczam wprowadzenie przegorzanu na działkę. Pięknie kwitnie i nawet się rozsiewa.
Dario - Daria_Eliza tak, tych drzew już nie ma. Co roku obserwowałam z okna liczne stadko jemiołuszek, a w zeszłym roku też stada kwiczołów, które objadały jagody jarzębiny. W tym roku już ich mnie znajdą, bo też poszły pod piłę.
Pomimo ciągłych deszczów, nieliczne roślinki na działce jeszcze cieszą i tak chyba będzie do większych przymrozków i opadów śniegu.
Olu - Bufo-bufo róża okrywowa nn ślicznie kwitnie prawie przez cały sezon.
Wiciokrzew Halliana ma pachnące kwiaty i bardzo lubią go wszelkie owady nawet fruczak gołąbek.
Małgosiu - clem3 mój wiciokrzew sprawuje się bardzo dobrze i nie przemarza. Gdy mrozy są duże, to liście zwijają się, ale pozostają zielone. Kwitnie przez całe lato, a nawet późną jesienią. Kwiaty są pachnące i przyciągają liczne owady.
Chryzantemy jeszcze pięknie kwitną, również dzięki Tobie, bo chyba rozpoznałaś dwie spośród nich.
Marysiu - delosperma tak, jeszcze kwitną rudbekie, chryzantemy, astry, powojniki i coś tam jeszcze. Wycięłam nawet część suchych badyli, żeby lepiej było widać te kwitnące. Szkoda, że ciągle pada, bo nie mogę dokończyć sadzenia cebulek i innych prac porządkowych.
Nasion pysznogłówki cytrynowej na pewno poszukam w sklepach ogrodniczych.
Zobaczmy, co tam jeszcze kwitnie. Zapraszam na jesienny spacer.
Ciemiernik 'Kwiat Jabłoni'
Szałwia ... miała być lirolistna
Naparstnica 'Creme Bell' i dzielżan jesienny
Trójsklepki 'Masamunei' i ... miała być 'Tojen', ale to nie ona
Gaura Lindheimera
Koniczyna długokłosowa i lawenda 'Alba'
Persikaria drobnogłówkowa 'Red Dragon'
Babka większa 'Rosularis'
Rudbekia owłosiona
Jeżowe maleństwo
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Lidziu ja też nie lubię pomyłek.
Jeszcze kwiaty chcą kwitnąć
A maleństwo jeżówkowe też futruje się na zimową porę? Ile Ci jeżyków przybyło?
Jeszcze kwiaty chcą kwitnąć
A maleństwo jeżówkowe też futruje się na zimową porę? Ile Ci jeżyków przybyło?
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lidziu o przegorzanie napisałaś kiedyś i mi przypomniałaś Cassandrę sieję do doniczki, ale jak posiejesz do gruntu to też wyrośnie tylko nie zakwitnie w danym roku, a na drugi Jak dojrzeją nasiona to Ci wyślę i możesz spróbować to nic nie kosztuje
A teraz cuda co pokazujesz! jaka ciekawa babka ja posiałam B. większą purpurową więc gdybyś chciała to chętnie się podzielę a może i Twoja się rozrośnie Persikaria 'Red Dragon' zginęła w zapodającym się dole szambiastym więc może na wiosnę poproszę o kawałeczek, bo ona łatwo się rozmnaża, a Purple Fantasy ocalała i rozrasta się więc jak nie masz...to machniom.
Jeżyki niestety mnie opuściły, one u nas tak często wędrują przez ulice
A teraz cuda co pokazujesz! jaka ciekawa babka ja posiałam B. większą purpurową więc gdybyś chciała to chętnie się podzielę a może i Twoja się rozrośnie Persikaria 'Red Dragon' zginęła w zapodającym się dole szambiastym więc może na wiosnę poproszę o kawałeczek, bo ona łatwo się rozmnaża, a Purple Fantasy ocalała i rozrasta się więc jak nie masz...to machniom.
Dla jeży mam 1mx1m który nigdy nie pokazuję gościom. Na przykład zarośnięty, zapuszczony krzak czerwonej porzeczki nie ciętej od lat z niewygrabionymi liśćmi w środku.Maska pisze:.
Można też dla nich zbić z desek specjalną skrzynię. Można je kupić w necie lub zrobić według projektu.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
dziadek22 mam wiele takich miejsc w moim wiejskim ogrodzie, kiedyś tam mieszkały ale potem zaczęły wędrować z różnym skutkiem.
Lidziu przepraszam, że w Twoim wątku
Lidziu przepraszam, że w Twoim wątku
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Lidziu, jak zwykle zaskakujesz różnorodnością i niebanalnością tego, co u Ciebie rośnie
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Lidziu nie wiem jak Ty to robisz że Twoje zdjęcia wychodzą takie delikatne i zawsze mają odpowiednią perspektywę, bardzo lubię na nie patrzeć Rudbekie fajnie wyglądają o tej porze w swoich ognistych kolorach, ale babka mnie zaskoczyła wielgachnym kwiatem
- Daria_Eliza
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
Jeżyk bardzo fajny i cieszę się, że może liczyć na Twoje przedzimowe dokarmianie.
Ta babka większa jest niesamowita! Bardzo ciekawa odmiana!!!
Ta babka większa jest niesamowita! Bardzo ciekawa odmiana!!!
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Persikaria drobnogłówkowa 'Red Dragon' - ciekawa roślinka , idę poczytać do wujka gogle co to za piękność
Lidziu jeszcze pięknie masz na działeczce
Mój jeżyk już chyba poszedł spać bo się nie pokazuje , Twój śliczny .
U mnie dzisiaj śniegiem sypnęło .
Pozdrawiam cieplutko
Lidziu jeszcze pięknie masz na działeczce
Mój jeżyk już chyba poszedł spać bo się nie pokazuje , Twój śliczny .
U mnie dzisiaj śniegiem sypnęło .
Pozdrawiam cieplutko
Maja Popielarska przed chwilą pokazała jak zrobić domek dla jeża z dwu zbitych ze sobą palet. Do środka i naokoło suche liście. Na wierzch coś co zatrzyma opady. Cegłami zablokowany zbyt szeroki otwór z boku.
Tutaj
http://majawogrodzie.tvn.pl/
odcinek ten będzie za tydzień.
Tutaj
http://majawogrodzie.tvn.pl/
odcinek ten będzie za tydzień.
- juni
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam .
W Twoim ogródku zawsze jest kolorowo i można oglądać rośliny których jeszcze nie widziałam.
Kiedyś to zapisywałam wszystkie nazwy,a teraz już tylko podziwiam.
Na mojej niby wsi to jeszcze jeża nie widziałam!
W Twoim ogródku zawsze jest kolorowo i można oglądać rośliny których jeszcze nie widziałam.
Kiedyś to zapisywałam wszystkie nazwy,a teraz już tylko podziwiam.
Na mojej niby wsi to jeszcze jeża nie widziałam!
Jak w ogrodzie jest porządek to nie ma w nim miejsca dla jeża. U mnie znalazłem jeża raz w olbrzymim, zapuszczonym, starym krzaku porzeczki. drugi raz w lużnej stercie kompostowej. W tym roku w bałaganie na granicy z prowadzoną naturalnie działką sąsiadki.juni pisze:Na mojej niby wsi to jeszcze jeża nie widziałam!