Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Kurakao , dla mnie posadzenie dyń w różnych terminach nie jest problemem. Natomiast przypilnowanie mających zamiar rozwinąć się kwiatów zostawię na później, gdy będę na emeryturze
Nie każdy ma czas przed pójściem do pracy lecieć do ogrodu i zawiązywać dynie. Poza tym w tym wątku chodzi o rady i dzielenie się swoimi doświadczeniami- a jaka metoda dla kogo jest dobra- sami zainteresowani ocenią.
Jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki
Nie każdy ma czas przed pójściem do pracy lecieć do ogrodu i zawiązywać dynie. Poza tym w tym wątku chodzi o rady i dzielenie się swoimi doświadczeniami- a jaka metoda dla kogo jest dobra- sami zainteresowani ocenią.
Pozdrawiam
A ja mam czas rano pójść do ogrodu i zawiązywać dynie. Pomysł Wojtka i jego opisanie uważam za genialne.
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dokładnie tak, a jeszcze instrukcja fotograficzna
No i sposób dzielenia się wiedzą- rzeczowo, życzliwie i baaardzo przejrzyście.
Na pewno wiele osób skorzysta. Szkoda, że wątek został podzielony i mało kto tam zagląda. Podobnie jak info o przetworach z dyń jest w osobnym wątku
No i sposób dzielenia się wiedzą- rzeczowo, życzliwie i baaardzo przejrzyście.
Na pewno wiele osób skorzysta. Szkoda, że wątek został podzielony i mało kto tam zagląda. Podobnie jak info o przetworach z dyń jest w osobnym wątku
Pozdrawiam
Niestety sok z dyni to nie jest coś co rzuca na kolana.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uwierz mi że to naprawdę nie jest czasochłonne, 5 min. wieczorem, zlokalizować kwiat męski, żeński i zawiązać, rano 5 min na zapylenie. Ja nie jestem na emeryturze i jakoś daję radę, mam kilkanaście dyń z kontrolowanego zapylenia i nie muszę się martwić co mi z tego wyrośnie, bo nie chciał bym, żeby zamiast junony bez łupinowej wyrósł jakiś nn, dla mnie to sezon w plecy.Aquaforta pisze:Kurakao , dla mnie posadzenie dyń w różnych terminach nie jest problemem. Natomiast przypilnowanie mających zamiar rozwinąć się kwiatów zostawię na później, gdy będę na emeryturze
P.S. Ja wolę córki ogrodnika .
Pozdrawiam!
5 min. wieczorem, zlokalizować kwiat męski, żeński i zawiązać.
Rano, następnego dnia 5 min na zapylenie.
Tak będzie na mojej działce w przyszłym roku.
Rano, następnego dnia 5 min na zapylenie.
Tak będzie na mojej działce w przyszłym roku.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sok z samej dyni to tylko w Hogwarcie piją. Do dyni trzeba dodać inne owoce i warzywa, np. jabłka, pomarańcze, cytryny.ABan pisze:Niestety sok z dyni to nie jest coś co rzuca na kolana.
Pozdrawiam
Bea
Bea
Piłem jabłkowy z dynią prowansalską, smakowało bardziej jak melon niż dynia :P
Próbowałem - żeby zneutralizować smak dyni trzeb dodać dużo soku z innych owoców. Robi się trochę z tego zupa z gwoździa
Pozdrawiam
Adam
Adam
W tym roku miałam po raz pierwszy dynię Burges Buttercup - zielony turban. I mam pytanie, czy w miarę przechowywania kolor z zielonego zmieni się na pomarańczowy tak jak przy dyniach ozdobnych?
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Nie, ta odmiana się nie przebarwia, zostaje zielona z jaśniejszym lustrem.
Dziękuję za szybką odpowiedź.No to mój turban musiał się skundlić, bo od góry robi się pomarańczowy. Miał być do pieczenia, ale postoi na szafce do wiosny. Po ulewach w maju została mi tylko 1 sadzonka z tej odmiany,wydała tylko 1 owoc i dlatego nie miałam porównania.
Agnieszka