Hosty - problemy i kłopoty

Hosty
ODPOWIEDZ
CzarekS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2014, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hosty - problemy i kłopoty

Post »

Pomocy!!! Coś niedobrego dzieje się z moją roślinką. Co to może być? Dodam, że raczej nie ,,zalana" gdyż rośnie na górce, ale ziemia kwaśna ( może to jakiś problem ?)
p.s.
Witam serdecznie wszystkich.
Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Czy te żółte liście trzymają się rośliny? Czy jak pociągniesz, odpadają?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
CzarekS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Trzymają, nic nie odpada. Na sąsiedniej identycznej ( nie wiem co to za odmiana) też zauważyłem początki podobnych zmian, czyli lekkie zażółcenie obrzeży liści.
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam pytanie czy moja hosta ma wirusa
Obrazek
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

To nie wirus, a wysuszenie liści (SPRING DESICCATION BURN HOSTAS).
Wiele host ma taką przypadłość. Nie jest to groźne dla innych host, ale...ta będzie zawsze tak wyglądać przy wyższych temperaturach otoczenia i małej wilgotności.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06

Post »

Dziękuje Andrzeju dzisiaj wsadziłam ją pod krzaczek izolacja myślałam,że chora ale miejsce w którym rosła było kiepskie muszę znaleść jej nowe.
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
CzarekS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

takasobie pisze:Czy te żółte liście trzymają się rośliny? Czy jak pociągniesz, odpadają?
Miłko, jednak jak popociągałem to trzy listki odpadły i końcówki były zdecydowanie ponadgniwane, co to może być?
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Może ta hosta jest zbyt głęboko posadzona. :?:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
CzarekS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Rośnie tak już trzy lata i wcześniej jej to nie przszkadzało, ale być może. Wykopię obejżę i wsadzę płyciej, a przy okazji może to dobra chwila aby podzielić, jak już będzie na wierzchu. Dziękuję.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

To nie ma co gdybać, wykopywać roślinę a jedynie sprawdzić wzrokowo - moje stwierdzenie opiera się na tym, że końcówki łodyżek były ponadgniwane (to jeden z powodów gnicia).
W każdym przypadku gnicie łodyżek (czy też kłącza) to objaw nadmiaru wody, natomiast przyczyna może być różna.
Wyrastające z kłącza liście nie powinny się znajdować głęboko pod ziemią, gdyż w przypadku dużej wilgotności gleby zaczną gnić. Dlatego nie trzeba wykopywać kłącza aby to sprawdzić, tylko ewentualnie odgarnąć podłoże.
Podział host jest możliwy w każdym terminie, ale ja preferuję podział wiosenny - tym bardziej, że teraz zbliżają się upały i podzielona roślina będzie miała gorsze warunki do aklimatyzacji.
Przy ewentualnym podziale koniecznie zachować profilaktykę związaną z zagrożeniem chorobami wirusowymi.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Andrzeju! To co u Czarka, może być to samo, co wystąpiło u mnie w zeszłym roku. Typowa choroba grzybowa - zgnilizna podstawy łodyg, która doskonale się rozwija przy wilgoci i wysokiej temperaturze. Ja się swoich chorych host pozbyłam, ale można spróbować opryskać preparatami zwalczającymi tą zgniliznę: Proplant, Previcur, Switch i jeszcze klika innych by się znalazło. Ja jedną hostę uratowałam przez oprysk. Choroba się zatrzymała.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
CzarekS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję Miłko i Andrzeju, prawdopodobnie to jest ta zgnilizna. Fukie wykopałem, podzieliłem na cztery i rozsadziłem w inne miejsca ( już wiem ze się trochę pośpieszyłem, ale tam i tak za chwilę miałaby trochę ciasno), dziś opryskam. Jeszcze takie pytanie, z racji że niektóre moje roślinki cierpią z powodu opieńkowej zgnilizny korzeni ( szczególnie rododendrony) ale bylin np.host to raczej nie dotyczy ?
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jeśli podłoże jest pokryte korą i w podłożu również jest kora (skrawki drzewa, drewna) to po tych ścinkach opieńka dotrze do host i opanuje cały system korzeniowy.
Opieńka niestety jest również groźna dla host, a walka z tym grzybem jest bardzo trudna:

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
RAMILA
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 sty 2013, o 15:07

Post »

ANETA pisze:
RAMILA pisze:ale czy proces zielenienia odwróci się za jakiś czas po przesadzeniu ich do cienia?
Przesadzenie w inne miejsce tutaj nic nie pomoże, taka już jest uroda hosty Undulaty. Z wiosny ładnie wybarwiona, a z początkiem lata zielenieje i brzydnie, i tak co roku.
Tylko zastanawia mnie to, że ta posadzona w donicy dalej jest taka ładna i nie zzieleniała, jak to możliwe? czy po prostu w donicy to inna odmiana?
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Paco na Twoim zdjęciu to nie jest opieńka to jest maślanka , która też rośnie podobnie jak opieńka na obumarłym drewnie . Maślanka łagodna jest jadalna a wiązkowa i ceglasta niejadalna .
U nas opieńki zaczynają się dopiero we wrześniu a i nie raz w pażdzierniku a maślanki są od wiosny .
Pozdrawiam :wit Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”