Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
-
- 100p
- Od: 25 sie 2011, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Perukowiec podolski
Mój perukowiec bardzo dziwnie się w tym roku zachował. To odmiana royal purple. Był w zeszłym roku przesadzony. Ma bardzo niewielkie i rzadkie ulistnienie w górnych częściach pędów, dolne prawie łyse. Kwitł ładnie ma kilka peruczek na każdym szczycie pędów. Jaka może być tego przyczyna? Czy w jakiś sposób można mu pomóc?
Pozdrawiam. Bianka
jak powstaje ogród pod starym modrzewiem
Każdy kto kocha rośliny musi byc dobrym człowiekiem...
jak powstaje ogród pod starym modrzewiem
Każdy kto kocha rośliny musi byc dobrym człowiekiem...
Perukowiec podolski ( Cotinus coggygria )
Nie wiem gdzie zapytać, więc piszę tutaj najwyżej admini przeniosą. Napisze mi ktoś co to jest za krzew czy coś?
I jak go rozmnożyć? 2 razy próbowałem i nic... Młode odnóżki brałem i w ukorzeniacz i wysychało mi... A bardzo mi na tym zależy bo podoba mi się w kit
A mam dostęp do takiego i zielonego. zdjęcie:

- Ketmia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
Perukowiec podolski. Nigdy go specjalnie nie ukorzeniałam, ale sądzę, że jakbyś odgiął jedną z dolnych gałązek krzewu i ją zakopał, to możliwe, że po jakimś czasie by Ci się ukorzeniła.
Z ciekawości poszukałam w Internecie i natrafiłam na tabelę, z której wynika, że perukowce mnoży się przez sadzonki półzdrewniałe w maju lub czerwcu.
http://www.ogrody.orzysz.org.pl/ogrody/r_polzdrew.htm
Z ciekawości poszukałam w Internecie i natrafiłam na tabelę, z której wynika, że perukowce mnoży się przez sadzonki półzdrewniałe w maju lub czerwcu.
http://www.ogrody.orzysz.org.pl/ogrody/r_polzdrew.htm
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
W tym roku rozmnożylam perukowca z racji ciepłej zimy pobierałam w grudniu zdrewniałe patyki ,przechowywałam w chłodzie w wilgotnym piasku , w kwietniu wsadziłam do ziemi nakryłam plastikową butelką ,można słoikiem ,już są ukorzenione .
A ukorzeniacz potrzebny lub coś?
A ja brałem młode odnóżki itp...

- agniesska76
- 50p
- Od: 9 lip 2012, o 13:33
Pozdrawiam Aga
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
To chyba nie jest Royal purple , sprzedają po sklepach z taką nazwą a tak naprawdę to Purpureus . Ja żyłam z taką nieświadomością chyba z 13 lat a w tamtym roku znalazłam na allegro Royala . Zdjęcia były konkretnych sprzedawanych roślin i mam porównanie . Tylko młode przyrosty co wyrastają po kwitnieniu są ciemniejsze a Royal jest ciemno bordowy cały czas .
Pozdrawiam
Beata
royal tak naprawdę jeszcze ciemniejszy niż na zdjęciu

stary perukowiec , ma bardzo mało młodych przyrostów , ma około 2,5 m. wysokości a 3 szerokości dużo płożących i ukorzenionych gałęzi , jak był młodszy był ciemniejszy

tego będę formować na drzewko a jest to wyrwana z korzeniami gałąż ze staruszka a takich nasadzeń przez te lata miałam kilka i wszystkie porozdawałam

Perukowiec Grace , liście duże ze śliwkowym odcieniem

siewki ze starego i taki był jak był młodszy i zawsze myślałam ,że to Royal Purple , siewki oczywiście trafiają się i zielone

Pozdrawiam

royal tak naprawdę jeszcze ciemniejszy niż na zdjęciu

stary perukowiec , ma bardzo mało młodych przyrostów , ma około 2,5 m. wysokości a 3 szerokości dużo płożących i ukorzenionych gałęzi , jak był młodszy był ciemniejszy

tego będę formować na drzewko a jest to wyrwana z korzeniami gałąż ze staruszka a takich nasadzeń przez te lata miałam kilka i wszystkie porozdawałam

Perukowiec Grace , liście duże ze śliwkowym odcieniem

siewki ze starego i taki był jak był młodszy i zawsze myślałam ,że to Royal Purple , siewki oczywiście trafiają się i zielone

- agniesska76
- 50p
- Od: 9 lip 2012, o 13:33
No cóż, wygląda na to, że po raz kolejny nabyłam Royala, który nim nie jest
.

Pozdrawiam Aga
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Re: Perukowiec - choroby
Mojego perukowca mam z 15 lat i nigdy nie uschła żadna gałąż , ale od może 3 lat wypuszcza przyrosty na 10 cm.i jest ich kilkanaście . Nawet się cieszę bo obok rośnie cyprysik nutkajski wielopędowy i głupio by wyglądało jak by były jednej wysokości ,. Koleżanka ma może 6 metrowego na podmokłym terenie a mój ma 2,5 metra Ziemia gliniasta ,niżej łupek a na ziemi agrotkanina , kwitnie obficie ale nie ma ładnych bordowych gałązek jakie miał przez kilka lat .Dlaczego ?
Pozdrawiam
Beata

Pozdrawiam

- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Ja w były poniedziałek przesadziłam 2 perukowce ,które były u mnie 2 lata a wiem ,że one za bardzo tego nie lubią .Miałam już przypadek , że po przesadzeniu siewki jesienią , około 40cm. na wiosnę już nie odbiła . Wykopałam a wręcz wydarłam 3 tygodnie temu kilka tych siewek z poprzednich zdjęć ,które miały nawet po metrze , ale rosły przy murze i między innymi roślinami więc kopanie było utrudnione a korzenie wrosły w beton trzy takie siewki rozdałam a 2 posadziłam u siebie , jedna z nich prawie nie miała korzeni . Na siewkach mi nie zależy a tych kupionych byłoby żal .
Pozdrawiam
Beata
siewki perukowca o bordowych , młodych liściach , ale nie jest to Royal Purple , dolne partie liści i roślina mateczna jest bardziej zielona

Pozdrawiam

siewki perukowca o bordowych , młodych liściach , ale nie jest to Royal Purple , dolne partie liści i roślina mateczna jest bardziej zielona