Dziewczynki mamy swoje receptury na tłusty czwartek(znalazłam w necie)
PĄCZKI(na 1 pączka):
1 jajko (na jednego pączka zużyjemy połowę)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka maizeny
1 łyżka otrębów owsianych
1 łyżeczka otrębów pszennych
2 łyżki mleka w proszku
3 łyżki jogurtu
przyprawy według uznania (cynamon, kakao, aromat)
słodzik według uznania
Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Następnie połowę z tego odlewamy (będzie nam potrzebna jedynie taka mała ilość na jednego pączka). Dodajemy łyżkę jogurtu, otręby, maizenę, proszek do pieczenia, łyżkę mleka w proszku oraz słodzik. Jeżeli chcemy uzyskać pączka ?jasnego?- możemy dodać odrobinę cynamonu, większą ilość mleka w proszku, bądź jakiegoś aromatu; jeżeli chcemy uzyskać pączka ciemnego- dodajemy łyżkę kakaa, cynamon oraz odrobinę gałki muszkatołowej; w przypadku pączka piernikowego- dodajemy łyżkę przyprawy do piernika. Całość mieszamy i połowę z tej masy wlewamy do filiżanki, po czym wkładamy do mikrofalówki na minutę. Po tym czasie wyjmujemy filiżankę i ?wydrążamy? środek (tak, aby na samym spodzie zostało trochę ciasta, i dookoła też. Robimy, że tak to określę, dziurę). Dajemy do niej ok. łyżeczkę jogurtu, lub łyżeczkę zblendowanych owoców ze słodzikiem (dla fazy III). Zalewamy to pozostałą masą i wstawiamy na co najmniej 4 minuty z powrotem do mikrofalówki. Następnie nożem lekko ?dociskamy? do środka jeden bok ciasta, równocześnie odwracając filiżankę- pączek powinien sam wylecieć. Jeżeli dodaliśmy jogurt, to musimy przekroić pączka poziomo do połowy. W środku powinna być ?wolna przestrzeń?, do której (uważając, aby nie rozerwać pączka) wlewamy 1-2 łyżki jogurtu owocowego lub zwykłego ze słodzikiem, kakaem, albo aromatem. Następnie do drobnego sitka wsypujemy 1 łyżeczkę mleka w proszku i oprószamy nim wierzch pączka.
FAWORKI
Porcja na 3 dni
3 żółtka
9 łyżek otrębów owsianych mielonych
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka słodziku lub 4-5 rozgniecionych tabletek
1 łyżeczka octu, szczypta soli
2 łyżki skrobi kukurydzianej (zależy od wielkości żółtek,jeśli będzie za rzadkie dodać więcej)
Wyrobić ciasto,wybić wałkiem na blacie,wałkować,wykrawać faworki,formować (ciasto kruche,więc trzeba uważać bo się łamie)
Piec w 180 st do zrumienienia. Posypać słodzikiem w pudrze.