Kompost cz.1
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kompost
U mnie takie rzeczy się nie marnują , a teraz z pierwszymi koszami trawy to dżdżownice przerabiają niczym głodny najlepsze kanapki.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
-
- 100p
- Od: 6 gru 2011, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A dlaczego do kompostu nie wolno wrzucać skórek z cytrusów?
W zeszłym roku trochę ich wrzuciłem i się rozłożyły.
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
Ja wrzucam pudelka po jajkach do kompostu. Bez naklejek oczywiscie. Troche je dre na mniejsze kawalki. Podobno dżdżownice potrzebują celulozy i taki papier im służy.
Tak, bo celuloza / wytłaczanki, rurki po papierze toaletowym czy też ręcznikach itp nie ma tyle chemii. Nie zaleca się bynajmniej kompostowania gazet z kolorowym drukiem, wszystkie panie domu czy inne z życia wzięte do kosza na makulaturę
bo zawierają metale ciężkie i nie wiadomo co jeszcze, sama farba, produkt może zawierać śladowe ilości papieru 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
uff ok to już się nie gryzę z tematem
ha wykombinowałam że będę odbierać fusy z kawy z pobliskiej kawiarni. Nie podejrzewałam że 2x w tygodniu będzie to reklamówka wypchana po uszy. Myślę że w czerwcu podziekuję...co będę 3 kompost zakładać

ha wykombinowałam że będę odbierać fusy z kawy z pobliskiej kawiarni. Nie podejrzewałam że 2x w tygodniu będzie to reklamówka wypchana po uszy. Myślę że w czerwcu podziekuję...co będę 3 kompost zakładać

Pozdrawiam Jola
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też wrzucamZielony1111 pisze:A dlaczego do kompostu nie wolno wrzucać skórek z cytrusów?

Uważa się, że mają w skórkach nadmiar "chemii", którą przedłuża się żywotność cytrusów.
Ale przecież od lat w kuchni wykorzystuje się startą skórkę z cytryny albo smażoną skórkę pomarańczową.
Gdzieś czytałam, że nie wolno na kompost wyrzucać obierek ziemniaczanych, ale je tam też daję. Przecież mówi się, że to co najcenniejsze w ziemniakach jest pod skórką. A że zaraza ziemniaczana? Od trzech lat sadzę w ogrodzie pomidory "pod chmurką" i kompost im nie szkodził. Nie daję się więc zwariować

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Wytłoczki z jajek tak naprawdę to karton, czyli czysta celuloza (papier ma przeróżne chemiczne dodatki , żeby był np. biały, żeby druk lepiej się trzymał i nie rozlewał itp.), podobnie jak np. rolki ( z papierowych ręczników albo po papierze toaletowym.Krzychoo pisze:Ja wrzucam pudelka po jajkach do kompostu. Bez naklejek oczywiscie. Troche je dre na mniejsze kawalki. Podobno dżdżownice potrzebują celulozy i taki papier im służy.
Czyli karton z opakowań ( najlepiej bez nadruków i broń Boze lakierowany !) jak najbardziej nadaje się do karmienia dżdżownic i tym samym do przeróbki
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
A ja dziś spojrzałam do mojego kompostownika który jest nakryty starym dywanem, ale tam życie wre na całego
Są w nim skorki, dżdżownice, gniazda mrówek, jakieś inne krocionogi, muchowate i inne których nie znam i białe grzybnie . Ostatnio wlałam do niego bakterie do szamba aby wspomóc rozkład gałązek. Ponieważ jest w nim dużo ,,twardych" liści i kurzeńca mam nadzieje ,że do wiosny będzie pachnący kompost 

-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Żeby pachniało trzeba dodać krowich placków , bo z nich wyrabia się wanilinę ( zastepuje wanilię i jest masowo kupowana w marketach jako cukier wanilinowy)
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Oj, bzdura, bzdura... Już było tu przeze mnie wyjaśniane, że wanilinę używaną w cukrze "waniliowym" produkuje się na skalę przemysłową od początku dwudziestego wieku. Owszem, Japończyk w 2007 dostal nagrodę Nobla za wysyntetyzowanie waniliny z krowiego łajna, ale fabryki nie przerzuciły się masowo na nowy surowiec. Uzyskiwana z łajna wanilina jest tańsza od prawdziwej wanilii, ale nie jest tańsza od waniliny produkowanej w fabryce!!! Na razie więc zalew tego produktu nam nie grozi.
Warto sprawdzić takie informacje, zanim się je zacznie rozpowszechniać...
Warto sprawdzić takie informacje, zanim się je zacznie rozpowszechniać...
Zielonym do góry!!!
- Jolek
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
A ja mam pytanie: czy można na kompost wrzucić stary puch z poduszek?
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- Jolek
Jeśli masz kompost ,,długo terminowy" to tak. Jednak radziłabym Ci najpierw przemieszać go trochę z ziemią bo taki ,,zbity" dłużej się rozkłada.
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Dzięki. Tak myślałam, żeby ten puch dobrze wymieszać z ziemią i resztkami.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Podobno puch i w ogóle pióra dobrze jest namoczyć w beczce (lub innym pojemniku) , przykrywając jakąś siatką i obciążając, tak aby nad pórami była warstwa wody. Powinno to postać parę miesięcy, aż zrobi się masa. Wtedy dodaje się do kompostu lub wkopuje w grządki. Zawiera mnóstwo azotu.
Obawiam się, że pióra czy puch wsypane do kompostu nie rozłożą się za szybko, musialby postać ze dwa - trzy lata. To w końcu keratyna, nie rozkłada się łatwo...
Obawiam się, że pióra czy puch wsypane do kompostu nie rozłożą się za szybko, musialby postać ze dwa - trzy lata. To w końcu keratyna, nie rozkłada się łatwo...
Zielonym do góry!!!