Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
_fox_

Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)

Post »

Andrzejbdg pisze:Im wyżej tym lepiej, niestety namiot wojskowy ma to do siebie że po bokach będzie nisko.
Andrzeju jest na to sposób, przy odrobinie chęci można dokupić rurek o grubości pałąków i np. 1.5 metra postawić w pion lub lekki skos w zależności jaką szerokość chcemy. Dospawać ich do pałąków i włala ;:306 Miałem takie rozwiązanie u siebie, faktem też jest że miałem swoje narzędzia do tego typu prac no i żadnej roboty się nie boję ;:306 ;:306

Fotka może nie najlepsza ale w tamtych czasach człowiek nie myślał o robieniu fotek, o internecie i forach nie wspominam ;:306
Obrazek

Przy takim rozwiązaniu i pomiarach kto wie czy nie można by było na każdym pałąku /z tych wojskowych/ zaoszczędzić jeden element ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę Kallę, piękny kwiat, chociaż pamiętam, że od "soku" z nich można było się nieźle wybrudzić. :wink:
pozdrawiam Ewa
_fox_

Post »

Tak i co gorsze że nie wiadomo skąd te plamy były ;:306 ;:306 a widoczne były dopiero po praniu ;:223 kilka ciuszków nadawało się tylko na działkę ;:108
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Co myślicie o końskim oborniku do tunelu,teraz przed siewem rzodkiewki i sałat?
sloneczny25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lut 2014, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W innym temacie dotyczącym budowy tuneli zapytałem czy nie powinienem obniżyć swojego tunelu, zapytam też tu aby nie mieć wątpliwości.

Buduję tunel o wymiarach 3,8m x 6,5m obecnie ma 2,4m wysokości. Zastanawiam się czy nie będzie za wysoki. Drugą sprawą jest folia do tego tunelu, czy jeśli łuk ma dokładnie 7m czy folia o szerokości 8m mi wystarczy ? Będzie wystarczająco wkopana? A może powinienem poszukać jakiejś szerszej ?
Będę kupował folię od producenta z Płocka lub okolic, gdzieś wyczytałem że ktoś polecał tą folię. Czy to będzie dobry wybór ?
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
chciałbym poprosić Forumowiczów o wskazówki dotyczące budowy tunelu foliowego.
Sprawa ma się tak: mam już tunel foliowy, który ma 3 lata, to będzie jego 4 sezon. Tunel ma 10m długości, 3m szerokości, a wysoki jest na 2m. Pokryty jest folią UV2, konstrukcja stelażowa z drewnianych stempli i łat, folia nie była nigdy ściągana na zimę, jest ciągle świetnie napięta. Były w nim z dużym powodzeniem uprawiane pomidory, papryka i ogórki szklarniowe. Niestety robiąc przygotowania do sezonu 2014 zauważyłem przetarcia na folii, które poskutkowały pomysłem na budowę nowego tunelu. Chociaż stary jeszcze nadaje się moim zdaniem na ostatni sezon ( pozaklejam kilka niewielkich przetarć ), to chciałbym zabrać się za kolejny, gdyż obawiam się, że mimo moich starań gleba w nim będzie już strasznie wycieńczona, co może mi przynieść zawód w czasie zbiorów.
Tutaj pojawia się moje pytanie: Czy budować nowy foliak (10m/3m) podobnie jak stary, czyli o konstrukcji drewnianej (w starym się sprawdziła), czy też pokusić się o konstrukcje wykonaną z metalu (stelaż namiotu ns6 x 2)?
Dodam, że mam przy tym niezły mętlik w głowie:)
Pozdrawiam,
Krzysiek
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Re: Tunel foliowy - pomysł i wykonanie.

Post »

Z doświadczenia drugie drzwi koniecznie. Ułatwi to przewiew. Miałem okno, ale dopiero drugie drzwi dały oddech namiotowi. Folia powinna mieć rozmiar - obwód + po pół metra w ziemię z każdej strony.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Gdzie szukać opisu lub jakiś schematów jak od podstaw postawić tunel długości 30m, w szerokości 6m lub 8m już nie pamiętam.
Chodzi mi o dokładny opis jak wysoki i szeroki fundament, gdzie i czy wylać ławy, jak go montować do betonu.
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:57

Post »

Na temat tuneli, ich budowy znalazłem wczoraj sporo pisemnych materiałów i opracowań, mogę wysłać odnośniki, lub gotowe pliki na maila.
Pozdrawiam,
Krzysiek
_fox_

Post »

Najpierw pasowało by kupić tunel a później robić pod niego jakiś fundament ;:108 U mnie 6 x 30 m, stał tylko ma rurach 1,5 cala leżących na ziemi. Wspawane byłe bolce wysokości ok 15 cm w rozstawie pod pałąki, drzwi /łamane/ na całym froncie i tyle.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p

Post »

tunel leży od kilku lat i czeka, planujemy go w przyszłym tygodniu stawiać, tylko chciałam od strony technicznej się dowiedzieć jak tak duże tunele się stawia

-- 24 lut 2014, o 15:45 --
_fox_ pisze:Najpierw pasowało by kupić tunel a później robić pod niego jakiś fundament ;:108 U mnie 6 x 30 m, stał tylko ma rurach 1,5 cala leżących na ziemi. Wspawane byłe bolce wysokości ok 15 cm w rozstawie pod pałąki, drzwi /łamane/ na całym froncie i tyle.
Czyli nie trzeba fundamentu pod niego robić?
Pozdrawiam,
Kasia
_fox_

Post »

Z powodzeniem stał tylko na ww. rurach.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Tunel na fundamencie wymaga zgłoszenia budowy , projektu , w różnych regionach odbywa się to inaczej , ale ogólnie lepiej sobie ten fundament odpuścić. Osabiście doradzał bym 30 x 8 z uwagi na lepszą cyrkulację powietrza ;:333 ;:333 ;:333
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p

Post »

Rozumiem, bardzo Wam dziękuję za informację ;:168
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 21:33

Post »

Witam wszystkich :wit

Od 3 lat jestem szczęśliwą posiadaczką tunelu foliowego. Projekt i konstrukcję wykonałam razem z moim tatą, mistrzem świata :D . Do rzeczy :wink: Tunel ma wymiary 9m x 3,5m x ok. 2m. Poniżej wrzucam zdjęcia z pierwszego roku użytkowania:
Zdjęcie nr1
Obrazek
Zdjęcie nr2
Obrazek
Łuki zostały wykonane z 10 profili o wymiarach 4cm x 2cm x 6m. Wyginaliśmy je za pomocą giętarki do profili więc są prawie jednakowe. W szczycie (od spodniej strony łuków) dospawany został nieco większy profil ( w przekroju poprzecznym mniej więcej 7cm x 5 cm) aby konstrukcja była stabilna. Oprócz tego po jego obu stronach dospawaliśly jeszcze 2 profile. Szkielet jest na tyle mocny, że można na nim uwiesić huśtawkę :tan . Łuki nie są wbite do ziemi, ale przyspawane do ramy uspawanej z kątowników o bokach ok. 6cm. To są zdjęcia z 2 roku użytkowania (trochę widać ramę i drewniane przejście szerokości ok. 0,5m).
Zdjęcie nr3
Obrazek
Zdjęcie nr4
Obrazek
Zdjęcie nr5
Obrazek
Jak już wspominałam szkielet nie jest wbity do podłoża. Postawiliśmy go na 6 pustakach i dołożyliśmy stare belki w wolne przestrzenie. Cały zabieg podniósł konstrukcję o jakieś 25cm. Belki i pustaki widać na tym zdjęciu (niestety nie mam zdjęcia z zeszłoego roku, ale wrzycam zdjęcia sprzed kilku dni)
Zdjęcie nr6
Obrazek
Właśnie pozbyłam się drewnianych płotków przejścia i ziemi. Najwyższy czas wymienić glebę, ale tym razem mam zamiar zrobić 2 przejścia (zobaczymy jak wyjdzie :D ). Wracajac do tego, co już zostało zrobione... Konstrukcję na ziemi przytrzymuje jedynie folia, którą po zakupie i przygotowaniu przysypaliśmy na bokach (patrz Zdjęcie nr1). Bardzo szybko jednak zorientowaliśmy się, że taka ilość ziemi nie wystarczy i dosypaliśmy w pierwszym roku jeszcze pół przyczepy ziemi :shock: (zdjęcie zrobione kilka dni temu).
Zdjęcie nr7
Obrazek
Folia napięta jest tak dobrze, że nie porusza się prawie wcale gdy obie strony są otwarte. Co ciekawe, 2 lata temu odwiedził nas grad wielkości dużych orzechów włoskich ;:202 . Wichura przy tym obecna zrywała dachy, niszczyła uprawy a po całym zamieszaniu ludzie liczyli dziury w maskach samochodów i wybite szyby. Całe nasze pole kukurydzy (ponad 1ha) było w strzeępach i nadawało się do zaorania a rośliny miały już ponad 1,5 m wysokości ;:174 . Sądziliśmy, że skoro dachy lecą z domów, to nawet nie mamy co liczyć w tym roku na pomidorki. Jakże wielkie było nasze zdziwienie gdy okazało się, że nasz tunel nie tylko stoi, ale i folia nie jest nigdzie przebita na wylot :!: Mistrz świata ;:180 uważa, że to nie tylko dzięki samej folii (czteroletnia, zielonkawa, nie zdejmowana na zimę, niestety nie pamiętam producenta :? ), ale także dzięki jej mocnemu napięciu; grad odbijał się od niej jak od trampoliny. Jedyne zniszczenia wyglądają dzisiaj tak:
Zdjęcie nr8
Obrazek
Jest plan żeby sprzedać to cudo za rok i zrobić nowy i większy tunel, ale rok to dużo czasu więc jeszcze nie zaprzątam sobie tym głowy. :uszy

Pozdrawiam
Natalii :wink:
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”