Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kosiarka - niedroga - jaka

Post »

333mateusz pisze:Coś tam poczytałem, coś zobaczyłem...
Matifcb pisze: 800-1000zl i mam trochę ponad 900m2
Z takim podejściem proponuję sobie wykupić kartę stałego klienta w serwisie :wink:

333mateusz Skoro poczytałeś, to dlaczego wybierasz najgorszy sort chińczyków w cenie średniej kosiarki ręcznej wrzecionowej ?

Matifcb Masz ponad 900m2 i rozważasz kosiarkę za 800 zł ? Zdrowie własne Ci nie miłe ? Będziesz się męczyć. Koszenie zajmie 50 % więcej czasu odliczając czas na naprawy, już nie wspominam o nerwach w serwisie i czekaniu aż oddadzą, a wtedy trawa 30 cm na terenie i znowu padnie i tak w kółko...
800 zł kosztuje dobry silnik do kosiarki, bez całej reszty.

Ja osobiście w tym przedziale cenowym nigdy czegokolwiek nie polecę (poza ręczną), bo nie chcę mieć na sumieniu nerwów bliźniego. Radzę dorzucić 2 tyle i mieć sprzęt na 10 lat, niż kupić jak mój znajomy 6 kosiarek w tym przedziale czasu, bo wszystkie chińczyki mu padły :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hehehe... faktycznie lista kosiarek mogłaby się nazywać 4 nieszczęścia :wink:

Kolega powyżej ma rację. Dołóż trochę i kup coś solidniejszego. Przede wszystkim szukaj też w innych markach. Przejedź się do jakiegoś serwisu i zobacz co mają. Dotknij i przekonaj się jakie są różnice między maszynami za 800 zł a 1200 zł. Wybierz coś i kup stacjonarnie maszynę złożoną i odpaloną.
jaro710j
200p
200p

Post »

3 tygodnie bez koszenie to elektryczną chyba na 4 podejścia trzeba, za każdym razem trochę niżej. Spalinówka ok. 6 koni sobie poradzi, o ile zadbasz o dobre wyprofilowanie tylnego wyrzutu.
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22

Post »

Wierzę, że dasz radę to zrobić kosiarką elektryczną lub nawet nożyczkami jeśli jesteś uparty, ale raczej bym sugerował spalinówkę na taki trawniczek. A jeśli chodzi o moc to 6 koni może być mało na 3 tygodniową trawę gdy są wiosenne deszcze, no chyba, że nie chcesz kosić nisko to wtedy może to jakoś będzie działać lub ewentualnie po prostu kosić częściej na wiosnę (raz na tydzień).
jaro710j
200p
200p

Post »

Wymiana oleju jest banalna. Masz 3 opcje:
-jeśli silnik ma korek spustowy stawiasz kosiarkę na jakimś podwyższeniu, może być nawet na 2 krzesłach ;:333 odkręcasz korek na trochę ciepłym silniku, jak wypłynie to zakręcasz i wlewasz nowy
-jeśli nie ma korka to o ile nie ma dużo benzyny w baku przechylasz w stronę wlewu i wylewasz przez wlew i potem analogicznie
-najłatwiej jest przy pomocy zestawu do wymiany oleju w kosiarce. Taką dużą strzykawką z węzykiem wyciągasz stary olej i przez lejek wlewasz nowy.
Jak nie masz wprawy przy ostrzeniu noża to bym tylko to radził robić w serwisie resztę łatwo można w domu zrobić. Mgr inż masz to raczej wiesz jak google używać :D Tam wszystko o serwisie znajdziesz :wink:
jaro710j
200p
200p

Post »

Jakbyś przeczytał ten wątek choćby kilka stron wstecz to być wiedział co myśleć o husar, nac i B&S poniżej 6 serii. A co do strzykawki to pamiętaj, że oleju jest 0,6 litra, więc małą strzykawką się zarobisz i już lepiej przez korek wylać. Spalanie to ok. od 1 do 1,5 litra na godzinę w zależności od obciążenia.
jaro710j
200p
200p

Post »

B&S 625 650 i 675 też jest ok :wink: Husara mam i najgorszemu wrogowi bym nie polecił. Została wybrana przez innego członka rodziny ze względu tylko na silnik (B&S 675) i w zasadzie to jedyna dobra część. A popularność to nie miara jakości :) Po tych wszystkich poradach co się tu przewinęły moją budżetową opcją byłby Oleo-Mac GV 53 TK Allroad 4, ale musiałbym pomacać :D Drugim wyborem byłby Active 5300 SB Harry a 3 pewnie samoróbka z dobrych materiałów na pompowanych kołach i napędem oraz nożem na paskach :roll:
MarSz
500p
500p
Od: 27 sie 2015, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jaro710j pisze:Po tych wszystkich poradach co się tu przewinęły moją budżetową opcją byłby Oleo-Mac GV 53 TK Allroad 4, ale musiałbym pomacać
Ja miałem dokładnie takie same odczucia ale najpierw też pomacałem, sprawdziłem a przede wszystkim wybrałem sklep z serwisem w okolicy.

Jak na razie nie żałuję, a więcej - od kiedy przekonałem się do koszenia z mulczowaniem to jeszcze bardziej jestem zadowolony. Tylko ja wybrałam tą wersję z silnikiem Emaka - nie wiem czemu ale nawet w serwisie tą polecali.
mrbzyq
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 cze 2015, o 12:37

Post »

Koledzy powyżej dobrze gadają - GV53 to dosyć dobry wybór - i chyba faktycznie na EMAKu lepszy. Masa ludzi tutaj ma i poleca ten model, ewentualnie Victus VS48 z silnikiem Loncina.
Ale pamiętaj - najważniejsze, żebyś miał serwis w pobliżu.
mati8201
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 gru 2015, o 11:49

Post »

Osobiście posiadam tą kosiarkę pisałem o jej zaletach i wadach
jak dla mnie na prostej mogła by szybciej jeździ szkoda ze niema regulacji szybkości jazdy w sklepie można kupić za 1450 zł
napęd jest dość silny tzn kosiarka dobrze ciągnie
wg mnie mogła by lepiej zbierać trawę zwłaszcza gdy jedzie się przy chodniku
dobrze sobie radzi z wysoką i gęstą trawą
mi osobiście już pękł dekielek na tylnym kole chyba od tego ze jeździłem zbyt blisko murka ogrodzeniowego
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27

Post »

Zdecydowanie lepsze są kosiarki WORLD,silniki mogą być jednakowe,czy to B&S czy Chiński Emak ale jeśli chodzi o obudowy to Oleomac wypada mizerniej niż WORLD,jeśli ktoś porównywał obie kosiarki to będzie widział o czy pisze a ceny są podobne,jeśli Oleomac pokosi np,7 lat to WORLD 10lat ze względu na grubość stali i jej malowanie,tak to się mniej więcej wygląda
jaro710j
200p
200p

Post »

WORLD wygląda porządnie, ale nie chcę się wypowiadać, bo nie macałem :D Podoba mi się, że pasek jest dobrze zaizolowany i obudowa paska jest niemal płaska.
Daro_ufo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 kwie 2014, o 15:10

Post »

Zwiększyłem budżet na kosiarkę do 800 zł. Czy w tej cenie znajdę już coś względnie sensownego? Trawnik w miarę równy około ~400 m2.
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27

Post »

Masz model GRB 530S i GRL 530S,obie kosiarki sa w tym przedziale cenowym,jedna jest na B&S druga na Loncinie i tym się tylko różnią,szerokość 53cm,nawet piasta noże jest stalowa,te kosiarki są bardzo dobrej jakości i tu Oleomac jest w tyle
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Wiem, że już po ptokach bo kupiłeś ale dla czytających to forum chcę zgodzić się z Michalbyk. World to faktycznie dobre maszyny :)
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”