Wysiew nasion sezon 2015-2024...

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Terminarz wysiewu nasion 2015, 2016, 2017

Post »

Aga to Ci się zapowiada początek sezonu na bogato jak u mnie rok temu. :wink: Powodzenia!!!
Oczywiście każdy sam musi się na własnej skórze przekonać czy to za wcześnie na jego możliwości czy nie?
Ja miałam taką próbę ognia w ubiegłym sezonie. Przeszłam ją pomyślnie, ale w tym roku już dziękuję za ten luksus wczesnych wysiewów, poczekam do marca. ;:306
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie, po prostu trzeba spróbować :wink: Może za rok też wybiorę inny sposób :wink:

Mam nadzieję, że też nikt mnie źle nie zrozumie, że polecam komuś takie terminy. Przejrzałam trochę wątek i widziałam, że nie jest sztywną tabelką, kiedy należy coś zacząć uprawiać a kiedy się nie powinno, dlatego odważyłam się i przyznałam do tego, jakie już popełniłam siewy :wink:
Wszystkim życzę pięknych wschodów bez względu na to, czy wczesne czy późne ;:333
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Czy siejąc aksamitki i cynie w kwietniu zdążę je przepikować do doniczek? Urosną do 15 maja, żeby sadzić na rabatkach?
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na pewno urosną, ale możesz też posiać rzadko w większej kuwecie i obędzie się bez pikowania, często tak robię.
Po Zimnych Ogrodnikach wysadzam z kuwety bezpośrednio do gruntu. :D

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Aniu, cynia zakwita ok 10 tyg od siewu, aksamitka ok 12 tyg. Na kwitnienie już w czerwcu musiałabyś zatem wysiać nasiona w marcu. Z siewu w kwietniu kwitnące rośliny będą w lipcu.
Ja z aksamitkami robię tak jak Irena, cynie pikowałam ale w tym roku spróbuję bez pikowania. Przy wcześniejszym siewie może być większa potrzeba pikowania bo po prostu za bardzo wyrosną w 'zbiorczym' pojemniku i trzeba będzie je rozsadzić a na grunt będzie jeszcze za wcześnie.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Rozmalinko, robię podobnie, jak Rzepka. Wysiewam aksamitki koło połowy kwietnia do płytkich raczej pojemników i w maju wysadzam wprost do gruntu, bez pikowania. Aksamitki bardzo szybko rosną i jeśli nawet w momencie wysadzenia są cienkie i trochę wyciągnięte, to w gruncie szybko "nabierają ciałka". Jedynym zagrożeniem na tym etapie mogą być ślimaki. Jednego roku, następnego dnia po wysadzeniu, po moich aksamitkach pozostało wspomnienie, w postaci śluzowych śladów.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Agnieszko, tak, trzeba samemu wypróbować co będzie najlepsze. Absolutnie nie chcę Cię zniechęcać do eksperymentowania.

Ja też miałam w swojej karierze ogrodniczej okres wczesnych wysiewów, myślę że po prostu nie mogłam doczekać się wiosny i bardzo pragnęłam już zacząć nowy sezon i 'zabawę' w ogrodnika - bo bardzo to lubię.

Życzę Ci pięknych rozsad i radości przy ich produkcji:) Bo przecież ta radość jest najważniejsza.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Ika2008 pisze:Rozmalinko, robię podobnie, jak Rzepka. Wysiewam aksamitki koło połowy kwietnia do płytkich raczej pojemników i w maju wysadzam wprost do gruntu, bez pikowania. Aksamitki bardzo szybko rosną i jeśli nawet w momencie wysadzenia są cienkie i trochę wyciągnięte, to w gruncie szybko "nabierają ciałka". Jedynym zagrożeniem na tym etapie mogą być ślimaki. Jednego roku, następnego dnia po wysadzeniu, po moich aksamitkach pozostało wspomnienie, w postaci śluzowych śladów.
...to może warto obsypać miejsce wokół sadzonek granulkami p/ślimakowymi ? Niby, że to niezapominajki :wink:
Pozdrawiam. Ania
Piloniek
50p
50p
Od: 25 lis 2015, o 21:10

Post »

Ja aksamitki siałam w pojemniki po pieczarkach z marketów. Rosły pięknie i faktycznie bez pikowania do ziemi. Granulkami zasypywałam ślimaczki.... problem był tylko taki, że nie nadążałam kupować granulatu bo tak dużo ich było :)
Pozdrawiam Ilona :)
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Aguss85 nie ty jedna posiałaś dużo i wcześnie :wink:
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
dorotas24
200p
200p
Od: 18 lut 2016, o 13:42

Post »

Agneska pisze:Ja się skutecznie wyleczyłam ze zbyt wczesnych siewów. Nie w kiełkowaniu bowiem problem ale w utrzymaniu rozsady aż do połowy maja w domowych warunkach, przy niedostatecznej ilości światła. Tak hodowana rozsada nigdy nie będzie dobra, będzie wyciągnięta, podatna na choroby. Szkoda zachodu. Wysiewając później urośnie lepiej, łatwiej będzie ją hartować na balkonie. Roślin wymagających wczesnego siewu w ogóle nie biorę pod uwagę, wolę kupić gotową rozsadę bo w domowych warunkach i tak mi się nie uda.
Cynie i aksamitki będę siać dopiero w kwietniu a byliny najwcześniej w maju, już na dworze.
Niestety się z Tobą zgodzę, wczesna rozsada jest wyciągnięta i podatna na choroby, o ile w ogóle uda się ją utrzymać. A wcale nie jest tak że im wcześniej posiejesz, tym wcześniej zakwitnie. Przekonałam się o tym dość boleśnie w zeszłym roku. ;:124
Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
krystata
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 wrz 2013, o 09:55

Post »

Ja jeszcze nic nie wsialam.w weekend chciałabym .Ale tylko te które potrzebują dłuższego czasu na wykielkowanie.Takie jak cynie,astry,aksamitki ,kalarepki,sałatę,posieję w połowie marca w pojemniki i wstawie do mini szklarenki(1m ~1m) na działce.ktora na zimę została zlozona.W ubiegłym roku to się swietnie sprawdziło.i nie trzeba wszystkiego siać i zostawiać w domu na parapetach.
A oto moje siewki które pojadą na pierwszy rzut na parapety w domu.

Obrazek
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

Widzę, że masz nasiona przypołudników. Ja je dopiero posieję 1 marca, bo w zeszłym roku posiałam 7 lutego i były kiepskie-18 marca pikowałam (nie pamiętam już ale chyba później je wyrzuciłam). Natomiast te, które posiałam 9 kwietnia, pikowałam 24 kwietnia i 7 maja wsadziłam już w grunt-bardzo ładnie zakwitły (pierwszy zakwitł 23 czerwca).
A to zdjęcia z 23 lipca:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miałam jeszcze żółte i pomarańczowe, ale nie mogę znaleźć ich zdjęć.
Dlatego ja część posieję w marcu a część w kwietniu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”