Moje storczykowe hobby
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje storczykowe hobby
Serdecznie dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa o moich storczykach. Cieszę się, że się podobają. Zawsze to przyjemnie, gdy ktoś pochwali.
Tulipan998 dzięki za miłe słowa i podpowiedź techniczną. Może mi się uda coś takiego wkleić w stopkę.
Sabotki nie są trudne w uprawie, w skali podobieństwa to tak jak Phalaenopsis, a na pewno mniej chorowite. Oczywiście mam na myśli mieszańce. Jak ktoś ma ochotę na botaniczne to i owszem, tylko trzeba wybrać odpowiedni podrodzaj do uprawy- chyba najlepiej w domowej uprawie rosną te z podrodzaju Paphiopedilum-o dużych pojedynczych kwiatach, Sigmatopetalum o mniejszych kwiatach, ale marmurkowych liściach i Polyantha-duże, z wieloma kwiatami.
Sabotki są wdzięczniejsze w uprawie domowej dlatego, że mogą rosnąć na oknach o gorszej ekspozycji- czyli wschów i zachów, a nie wszystkie storczyki lubią takie wystawy. Niestety w domach są też okna o takich ekspozycjach.
Gorąco zachęcam do zakupu jakiegoś sabotka na początek, tylko należy uważać, aby go nie zalać. Ja swoje podlewam, co dwa tygodnie lub mniej i nawożę kilka razy w roku, minimalną dawką.
Teraz znalazłam pąki na kolejnych swoich sabotkach.
Oto moje nowe pączusie i jeden, tuż przed rozwinięciem.
A tego to chyba jeszcze nie przedstawiłam.
Jednak nie same sabotki u mnie się znajdują. Aktualnie zakwitło Dendrobium nobile, które dostałam w maju.
Tulipan998 dzięki za miłe słowa i podpowiedź techniczną. Może mi się uda coś takiego wkleić w stopkę.
Sabotki nie są trudne w uprawie, w skali podobieństwa to tak jak Phalaenopsis, a na pewno mniej chorowite. Oczywiście mam na myśli mieszańce. Jak ktoś ma ochotę na botaniczne to i owszem, tylko trzeba wybrać odpowiedni podrodzaj do uprawy- chyba najlepiej w domowej uprawie rosną te z podrodzaju Paphiopedilum-o dużych pojedynczych kwiatach, Sigmatopetalum o mniejszych kwiatach, ale marmurkowych liściach i Polyantha-duże, z wieloma kwiatami.
Sabotki są wdzięczniejsze w uprawie domowej dlatego, że mogą rosnąć na oknach o gorszej ekspozycji- czyli wschów i zachów, a nie wszystkie storczyki lubią takie wystawy. Niestety w domach są też okna o takich ekspozycjach.
Gorąco zachęcam do zakupu jakiegoś sabotka na początek, tylko należy uważać, aby go nie zalać. Ja swoje podlewam, co dwa tygodnie lub mniej i nawożę kilka razy w roku, minimalną dawką.
Teraz znalazłam pąki na kolejnych swoich sabotkach.
Oto moje nowe pączusie i jeden, tuż przed rozwinięciem.
A tego to chyba jeszcze nie przedstawiłam.
Jednak nie same sabotki u mnie się znajdują. Aktualnie zakwitło Dendrobium nobile, które dostałam w maju.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Żółty sabotek rzeczywiście uroczy...dostojny a zarazem wesoły kolor ;)
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne kwitnienia, a żółte Paphiopedilum ma ciekawy kolor.
No nie , kolejny sabotek i jeszcze mobile. Zamęczycie mnie. ja już nie mam też gdzie stawiać. Jedyny parapet, do którego mój kotek nie ma dostępu już pełen
- śnieżka
Ten sabotek w realu jest bardziej zielony, a krawędź żagielka jest biała. Niestety trafił do mnie w fazie uszkodzonego pąka i nie rozwinął się prawidłowo. Ma młode rozety, więc liczę na to, że za rok zakwitnie.
menia- problem braku parapetów, to chyba wszystkim nam doskwiera. Ja po prostu powoli rezygnuję z innych gatunków, na rzecz sabotków-wywalam inne kwiaty z domu .
A przy okazji na all..... są nowe sabotki.
menia- problem braku parapetów, to chyba wszystkim nam doskwiera. Ja po prostu powoli rezygnuję z innych gatunków, na rzecz sabotków-wywalam inne kwiaty z domu .
A przy okazji na all..... są nowe sabotki.
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
śnieżka pisze: Ja mam warunki chyba zdecydowanie bardziej korzystne dla sabotków. Obecnie jest ich 26.
Ile masz wszystkich storczyków ? , chcę pokazac liczbę mamie .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- śnieżka
Wszystkich storczyków nie mam wiele, ostatnio sporo różnych storczyków(głównie cambriowate)wyrzuciłam, bo były zmarniałe, ale w sumie naliczyłam dokładnie 50szt.
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Sabotki masz cudne ! Ten żółty jest wspaniały !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sabotki śliczne
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczna! I jak dużo kwiatów na jednym pędzie! Moja kwitnie jeszcze na jednym, ale przez cały czas utrzymuje max. 3 kwiaty.
A co do Sabotków, to moje mnie chyba nie lubią. Mają nowe przyrosty, ale kwitnąć nie chcą za nic.
A co do Sabotków, to moje mnie chyba nie lubią. Mają nowe przyrosty, ale kwitnąć nie chcą za nic.
- śnieżka
Wanda- że jeszcze nie kwitną, to nie znaczy, że nie lubią. To, że mają przyrosty już jest powodem do zadowolenia, bo świadczy o tym, że nie jest im najgorzej. Po prostu nie wszystkie sabotki w warunkach domowych mają szansę ponownie zakwitnać. Inne natomiast wymagają dłuższego okresu aby dojrzeć do kwitnienia. Trzeba poczekać- możliwe, że Twoje sabotki wymagają przechłodzenia, a tego nie miały?
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Z dużą przyjemnością obejrzałam prześliczna kolekcję sabotków , moje gratulacje.
A jak miewa się Phragmipedium grande? Przyznam się,że najbardziej kuszą mnie takie z długimi petalami poskręcanymi jak wąsy, ale chyba większość z tych wymaga sporej ilości ciepła, prawda?
Na razie jednak jeszcze nie połknęłam bakcyla sabotkowego. ale się nie zarzekam
Powodzenia
A jak miewa się Phragmipedium grande? Przyznam się,że najbardziej kuszą mnie takie z długimi petalami poskręcanymi jak wąsy, ale chyba większość z tych wymaga sporej ilości ciepła, prawda?
Na razie jednak jeszcze nie połknęłam bakcyla sabotkowego. ale się nie zarzekam
Powodzenia
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy