Kukurydza cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Kasencja

Re: Kukurydza cukrowa

Post »

Asia - Pelasia, jutro będę siała kukurydzę cukrową, oczywiście część, ale daję znać :wit .
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasia ,dziękuje za cynk...ja swoją może też dam radę posiać jutro, a jak nie, to na pewno w sobotę....ale ja sieje razem z fasolką szparagową tyczna.
Majs ,ja mam warzywniak połozony do południa. Słońce będzie najpierw padać na warzywka a potem na wytższą kukurydzę...potem są drzewa i kwiaty....one mogą narzekać na brak słońca. No ale coś za coś
Asia
Alembik

Post »

Można wiedzieć jak żyją wasze rozsady kukurydzy i czy poważył się już ktoś wsadzić ją do gruntu? Ja czekam do poniedziałku :)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wysiałem swoją kukurydzę do gruntu ok. 20 kwietnia i ma się całkiem nieźle :)
Alembik

Post »

Ale przecież były w międzyczasie mrozy. Jaka jest na wielkość?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

U mnie na górnym śląsku temperatura spadła najwyżej do 4 stopni. Mają już 4 liście ok. 10-15 cm. Sorgo podobnie, tyle, że jest mniejsze.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Moja już też dawno z ziemi wylazła i ma się dobrze :)
Pierwszy wysiew na początku kwietnia pod agro, choć muszę przyznać ze był to swego rodzaju eksperyment , zawsze pierwsza w ziemie wędrowała 15 kwietnia.
Prawie 2 tyg różnicy, zobaczymy czy zbiory też będą troszkę wcześniej, na razie jakiejś wielkiej różnicy jak na 2 tyg nie widać. Co by nie mówił to ta roślinka potrzebuje ciepła i już.
brak polskich znaków
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Pelasia, te fasolę to posadź jak kukurydza będzie miała tak z 15 cm. Brzoskwinka, nasiona i tak będą f1;) kukurydza jest przecież wiatropylna..
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Loeb, ale one powinny w innym czasie kwitnąć...

Chociaż w tym roku to i tak nie poszaleję ze zbiorem nasion. Wzeszła mi 1/3. Mają już po 10cm, ale musiałam dosiewać tym co miałam. Tamte mi nornice splądrowały. :pogon
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

A no chyba że tak.. Ja u siebie kombinuję jak to zrobić żeby mi się nie pokrzyżowały, jak rolnicza okolica zawsze jest ryzyko że jakaś paszowa się przywieje:/ W dodatku doczytałam że aby zbierać na nasiona trzeba mieć conajmniej 100 osobników, żeby jakoś roślin nie ulegała z roku na rok pogorszeniu. I te nasiona nie mogą być z 1 kolby np.
Awatar użytkownika
pomidorowka
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 15:35

Post »

Witam

Kupiłam nasiona kukurydzy i chciałabym posiać je na działce

Pierwszy raz w życiu będę to robić.

Może jakieś instrukcje?

Gdzie najlepiej posadzić, czy nie za późno (rozsad nie robiłam)

I czego w okolicach sadzić nie można aby nie przenosić ewentualnych chorób
Alembik

Post »

No to tak.
Szczególnych przeciwwskazań co do towarzystwa nie ma, bo jest to chyba jedyna roślina z rodzaju zbożowych, hodowana na działkach. Ale za to dobrze się sprawdza jako naturalna osłona dla roślin ciepłolubnych, np arbuzów, ogórków, papryki. Z tym, że sadząc rzędami kukurydzę ze wschodu na zachód, ogórki, arbuzy itp sadzimy od północnej strony rzędu a paprykę, czy oberżynę od południowej strony. Pod nogami kukurydzy można też posadzić fasolę, rośliny dobrze znoszą swoje towarzystwo, nieznacznie obniżając plon, ale zarazem uformują gęsty rząd, który lepiej podziała jako osłona od wiatru.

Kukurydzę sieje się w rzędach. Ja posadziłem co 30 cm w rzędzie a rzędy co 80cm. Musi rosnąć w skupieniu, żeby się dobrze zapylała. Nie można rozsadzać ich pojedynczo w różnych miejscach. I to chyba tyle. A czy zdąży zaowocować, czy nie, to loteria. Dam jeszcze jedną radę. Jest teraz chłodno. Żeby przyspieszyć wschody nasyp wilgotnej ziemi do siewu do czystego słoja, do i niego wrzuć nasiona kukurydzy po czym postaw w jakimś ciepłym miejscu. To przyspieszy wschody o te kilka dni, które są jeszcze zimne. A w piątek, czy sobotę możesz wsiać do gruntu nasiona, już skiełkowane.
Awatar użytkownika
pomidorowka
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 15:35

Post »

Super

Bardzo dziękuję za rady.

Będę sadzić od wschodu ale w bardzo nasonecznionym miejscu.

Mój 4 letni syn zamarzył sobie taką uprawę. Sam będzie wiec wrzucać nasiona do ziemi :))

Posadzimy z 6 może 8 ziarenek

Aha, pytanie, czy rzeczywiście siać po dwa ziarenka w 1 miejscu, czy normalnie po jednym?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”