Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewelinko :lol:
I po co ja tu weszłam..... :cry: .Teraz spac nie będę mogła.....chciałam Ci wypisac co mi się najbardzie podoba...ale się nie da :!: bo musiałabym zająć kilka-kilkanaście stron(dostałabym młotkiem od adm)
Masz tak pięknie,tak cudnie,że...że....ja nigdy tak nie będę mieć-nie starczy mi sił,czasu i kasy.....a prosić Cie o nadwyżki nie wypada-do mojego nędznego przy Twoim ogrodzie....popatrze sobie jeszcze i zapomnę :cry: ...nie ma wyjścia....
choć może co nieco skopiuję :lol: np.wezmę do serca twoją instr.uprawy trawy,o tak :!:
I chciałam Ci rzec-że masz najwięcej orlików(moich ulubionych) niż gdziekolwiek widziałam :shock: :shock: :shock:
A glicynia i złotokap-aż dech zapiera :roll: :o nie wspominając o całej reszcie....dajesz zdj do gazet? jeśli nie to powinnaś....i TV powinna obejrzeć te cuda na czele z Mają. :lol:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie Grażyno, Sabinko i Aniu :)

Dziś chciałabym przedstawić moje ogrodowe "zwierzątka". Najpierw miejsce akcji , czyli głazowisko wokół magnolii, tu jest zwykle sucho i słonecznie.W skalnych szczelinach rosną rojniki, delospermy,floksy szydlaste, a w wiklinowym koszu kwitną kolorowe bratki ...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Właśnie to miejsce wybrały sobie na rezydencję JASZCZURKI ZWINKI :)
Oto ONA - szara samiczka

Obrazek Obrazek

Oto ON - biedaczek w efektownych , zielonkawych barwach - niestety ! Bez części pięknego ogona ! Podobno jednak ogon może odrosnąć jaszczurce ?

Obrazek Obrazek

Oto ONI - Państwo Jaszczurkowie :) Ciekawe , czy zostanę jaszczurczą babcią ?

Obrazek Obrazek :wink:
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a swoją drogą -gdzie on ten ogon stracił? :shock: czyżby jakaś jaszczurcza modliszka zrezygnowała?
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Boski trawniczek, jak dywan. Mozna chodzić smiało na bosaka.
W tak cudnym ogrodzie, to nawet jaszczurkowej rodzince dobrze się mieszka. Gdziebyłoby im lepiej.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach...zapomniałam...masz cudnego psiaka :lol:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

jaszczurki mogą same sobie odwalić ogon w sytuacji zagrożenia. pewnie coś go chapsło biedaka i ogon został a on uciekł :)
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Aż mi się serce ścisnęło- biedny jaszczurek!
Ewelino, potomstwo wcale nie wykluczone! To może być nawet ekscytujące!!! Zakątek piękny, każdy zapewne z przyjemnością przysiadłby sobie na kamieniach... Uprzedź gości! :lol: :lol: :lol:
Z uczuciem i wrażliwością przedstawiłaś nam Jaszczurków. Co na to główny przedstawiciel zwierzęcego świata?
:lol:
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Teraz ROJNIKI - lubią miejsca gorące , nasłonecznione i suche... Dotąd świetnie się czuły w szczelinach skalnych, teraz biedaki od kilku dni uczą się pływać ... :cry:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

i znów przez chwilę dałem się nabrać na te grzyby! ;p a rojniki masz przepiękne! :)
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczesniej oglądałam cały Twój ogród...i był tam dzban czy cos takiego i miał boczne"dołki" w których było...no właśnie.....myślałam że to dekoracja ze sznurka :shock: a to te omszone rojniki z wypustkami :;230
Te i niektóre inne widze ;:111 pierwszy raz. :!:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Czy mogę prosić o skład mieszanki ziemi w skalnych szczelinach?
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

nigella pisze:Aż mi się serce ścisnęło- biedny jaszczurek!
Ewelino, potomstwo wcale nie wykluczone! To może być nawet ekscytujące!!! Zakątek piękny, każdy zapewne z przyjemnością przysiadłby sobie na kamieniach... Uprzedź gości! :lol: :lol: :lol:
Z uczuciem i wrażliwością przedstawiłaś nam Jaszczurków. Co na to główny przedstawiciel zwierzęcego świata?
:lol:
Nie jestem pewna , czy mamy na myśli tego samego "głównego przedstawiciela zwierzęcego świata"...Ten, o którym ja myślę - nie ma nic przeciwko , a nawet sam podgląda ze mną to intymne życie jaszczurczej pary:)
Gdy zobaczyłam ONEGO ( Filonka - bezogonka) też serce mi się ścisnęło z żalu, tym bardziej , ze słyszałam , lecz nie widziałam dotąd tak "okaleczonej "jaszczurki :(
Aszka pisze:a swoją drogą -gdzie on ten ogon stracił? :shock: czyżby jakaś jaszczurcza modliszka zrezygnowała?
Aszko , to naprawdę nie ja !!!
Swoją drogą widoczna na zdj. poniżej żona mogła go lepiej pilnować . A może sama go "chapnęła" z zazdrości, żeby nie podobał się innym ONYM ?

Obrazek Obrazek

Janek pisze:jaszczurki mogą same sobie odwalić ogon w sytuacji zagrożenia. pewnie coś go chapsło biedaka i ogon został a on uciekł :)
To ciekawe, muszę poszukać jakichś informacji na ten temat ;:101

No i znalazłam takie info.:

<<JASZCZURKA ZWINKA (Lacerta agilis) — gad z podrzędu jaszczurek z rodziny jaszczurek właściwych. Występuje na terenie całej Polski i podlega ścisłej ochronie.

Opis
Ubarwienie bardzo zmienne, na grzbiecie zwykle brązowym, szarym lub brunatnym widnieją 3 wzdłużne rzędy dużych ciemnych plam, czasami tworzące pasy. W środku każdej plamy jest mniejsza różnego kształtu zwykle biała plamka. Brzuszna powierzchnia u samców jest szarozielonkawa i lekko plamista zaś u samic szarokremowa i bezplamista.

Rozmiary
Długość całkowita do ok. 23 cm
Długość ciała do 11 cm (bez ogona)

Pokarm
Odżywia się owadami (głównie prostoskrzydłe i chrząszcze) oraz pająkami i wijami.

Rozmnażanie
Gody od kwietnia do czerwca. Samce podczas godów mają jaskrawozielone boki oraz szyję, są wtedy agresywne wobec siebie i toczą walki w obecności samicy. Samica składa od 5 do 14 jaj o wymiarach 1.4 - 0.9 cm otoczonych pergaminowatymi osłonkami do jamek w ziemi lub piasku wygrzebanych przez samice przednimi odnóżami w nasłonecznionych miejscach. Młode wylęgają się po około 2 miesiącach, są podobne do dorosłych i mają ok. 5.5 - 6.5 cm długości.

Behawior
W razie niebezpieczeństwa ma zdolność odrzucenia części ogona - autotomia, który po pewnym czasie odrasta. Jaszczurka zwinka jest najczęściej spotykanym gadem w Polsce. Można ją spotkać na nasłonecznionych skarpach, polanach. Mieszka w jamach, norach gryzoni, pod kamieniami lub korzeniami. Zapada w sen zimowy od października do marca. >>

Czyli miałeś , Janku rację - teraz już wiemy , to AUTOTOMIA.

Autotomia (z greckiego αυτοτομία - samooddzielanie się) - normalna, fizjologiczna reakcja obronna występująca głównie wśród bezkręgowców, polegająca na odruchowym odrzuceniu przez zwierzę części ciała, kiedy jest ono w niebezpieczeństwie, najczęściej podczas ucieczki przed drapieżnikiem lub w reakcji na niekorzystne warunki środowiskowe. Odrzucona przez zwierzę część ciała jest zazwyczaj w większym lub mniejszym stopniu regenerowana.
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Na szczęście ogonek panu jaszczurkowi odrośnie niebawem...może ładniejszy, dłuższy
Aśka
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”