Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Ewelinko
I po co ja tu weszłam..... .Teraz spac nie będę mogła.....chciałam Ci wypisac co mi się najbardzie podoba...ale się nie da bo musiałabym zająć kilka-kilkanaście stron(dostałabym młotkiem od adm)
Masz tak pięknie,tak cudnie,że...że....ja nigdy tak nie będę mieć-nie starczy mi sił,czasu i kasy.....a prosić Cie o nadwyżki nie wypada-do mojego nędznego przy Twoim ogrodzie....popatrze sobie jeszcze i zapomnę ...nie ma wyjścia....
choć może co nieco skopiuję np.wezmę do serca twoją instr.uprawy trawy,o tak
I chciałam Ci rzec-że masz najwięcej orlików(moich ulubionych) niż gdziekolwiek widziałam
A glicynia i złotokap-aż dech zapiera :o nie wspominając o całej reszcie....dajesz zdj do gazet? jeśli nie to powinnaś....i TV powinna obejrzeć te cuda na czele z Mają.
I po co ja tu weszłam..... .Teraz spac nie będę mogła.....chciałam Ci wypisac co mi się najbardzie podoba...ale się nie da bo musiałabym zająć kilka-kilkanaście stron(dostałabym młotkiem od adm)
Masz tak pięknie,tak cudnie,że...że....ja nigdy tak nie będę mieć-nie starczy mi sił,czasu i kasy.....a prosić Cie o nadwyżki nie wypada-do mojego nędznego przy Twoim ogrodzie....popatrze sobie jeszcze i zapomnę ...nie ma wyjścia....
choć może co nieco skopiuję np.wezmę do serca twoją instr.uprawy trawy,o tak
I chciałam Ci rzec-że masz najwięcej orlików(moich ulubionych) niż gdziekolwiek widziałam
A glicynia i złotokap-aż dech zapiera :o nie wspominając o całej reszcie....dajesz zdj do gazet? jeśli nie to powinnaś....i TV powinna obejrzeć te cuda na czele z Mają.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witajcie Grażyno, Sabinko i Aniu
Dziś chciałabym przedstawić moje ogrodowe "zwierzątka". Najpierw miejsce akcji , czyli głazowisko wokół magnolii, tu jest zwykle sucho i słonecznie.W skalnych szczelinach rosną rojniki, delospermy,floksy szydlaste, a w wiklinowym koszu kwitną kolorowe bratki ...
Właśnie to miejsce wybrały sobie na rezydencję JASZCZURKI ZWINKI
Oto ONA - szara samiczka
Oto ON - biedaczek w efektownych , zielonkawych barwach - niestety ! Bez części pięknego ogona ! Podobno jednak ogon może odrosnąć jaszczurce ?
Oto ONI - Państwo Jaszczurkowie Ciekawe , czy zostanę jaszczurczą babcią ?
Dziś chciałabym przedstawić moje ogrodowe "zwierzątka". Najpierw miejsce akcji , czyli głazowisko wokół magnolii, tu jest zwykle sucho i słonecznie.W skalnych szczelinach rosną rojniki, delospermy,floksy szydlaste, a w wiklinowym koszu kwitną kolorowe bratki ...
Właśnie to miejsce wybrały sobie na rezydencję JASZCZURKI ZWINKI
Oto ONA - szara samiczka
Oto ON - biedaczek w efektownych , zielonkawych barwach - niestety ! Bez części pięknego ogona ! Podobno jednak ogon może odrosnąć jaszczurce ?
Oto ONI - Państwo Jaszczurkowie Ciekawe , czy zostanę jaszczurczą babcią ?
- grazynarosa22
Aż mi się serce ścisnęło- biedny jaszczurek!
Ewelino, potomstwo wcale nie wykluczone! To może być nawet ekscytujące!!! Zakątek piękny, każdy zapewne z przyjemnością przysiadłby sobie na kamieniach... Uprzedź gości!
Z uczuciem i wrażliwością przedstawiłaś nam Jaszczurków. Co na to główny przedstawiciel zwierzęcego świata?
Ewelino, potomstwo wcale nie wykluczone! To może być nawet ekscytujące!!! Zakątek piękny, każdy zapewne z przyjemnością przysiadłby sobie na kamieniach... Uprzedź gości!
Z uczuciem i wrażliwością przedstawiłaś nam Jaszczurków. Co na to główny przedstawiciel zwierzęcego świata?
Pozdrawiam, nigella
- grazynarosa22
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie jestem pewna , czy mamy na myśli tego samego "głównego przedstawiciela zwierzęcego świata"...Ten, o którym ja myślę - nie ma nic przeciwko , a nawet sam podgląda ze mną to intymne życie jaszczurczej pary:)nigella pisze:Aż mi się serce ścisnęło- biedny jaszczurek!
Gdy zobaczyłam ONEGO ( Filonka - bezogonka) też serce mi się ścisnęło z żalu, tym bardziej , ze słyszałam , lecz nie widziałam dotąd tak "okaleczonej "jaszczurki
Aszko , to naprawdę nie ja !!!Aszka pisze:a swoją drogą -gdzie on ten ogon stracił? czyżby jakaś jaszczurcza modliszka zrezygnowała?
Swoją drogą widoczna na zdj. poniżej żona mogła go lepiej pilnować . A może sama go "chapnęła" z zazdrości, żeby nie podobał się innym ONYM ?
To ciekawe, muszę poszukać jakichś informacji na ten tematJanek pisze:jaszczurki mogą same sobie odwalić ogon w sytuacji zagrożenia. pewnie coś go chapsło biedaka i ogon został a on uciekł
No i znalazłam takie info.:
<<JASZCZURKA ZWINKA (Lacerta agilis) — gad z podrzędu jaszczurek z rodziny jaszczurek właściwych. Występuje na terenie całej Polski i podlega ścisłej ochronie.
Opis
Ubarwienie bardzo zmienne, na grzbiecie zwykle brązowym, szarym lub brunatnym widnieją 3 wzdłużne rzędy dużych ciemnych plam, czasami tworzące pasy. W środku każdej plamy jest mniejsza różnego kształtu zwykle biała plamka. Brzuszna powierzchnia u samców jest szarozielonkawa i lekko plamista zaś u samic szarokremowa i bezplamista.
Rozmiary
Długość całkowita do ok. 23 cm
Długość ciała do 11 cm (bez ogona)
Pokarm
Odżywia się owadami (głównie prostoskrzydłe i chrząszcze) oraz pająkami i wijami.
Rozmnażanie
Gody od kwietnia do czerwca. Samce podczas godów mają jaskrawozielone boki oraz szyję, są wtedy agresywne wobec siebie i toczą walki w obecności samicy. Samica składa od 5 do 14 jaj o wymiarach 1.4 - 0.9 cm otoczonych pergaminowatymi osłonkami do jamek w ziemi lub piasku wygrzebanych przez samice przednimi odnóżami w nasłonecznionych miejscach. Młode wylęgają się po około 2 miesiącach, są podobne do dorosłych i mają ok. 5.5 - 6.5 cm długości.
Behawior
W razie niebezpieczeństwa ma zdolność odrzucenia części ogona - autotomia, który po pewnym czasie odrasta. Jaszczurka zwinka jest najczęściej spotykanym gadem w Polsce. Można ją spotkać na nasłonecznionych skarpach, polanach. Mieszka w jamach, norach gryzoni, pod kamieniami lub korzeniami. Zapada w sen zimowy od października do marca. >>
Czyli miałeś , Janku rację - teraz już wiemy , to AUTOTOMIA.
Autotomia (z greckiego αυτοτομία - samooddzielanie się) - normalna, fizjologiczna reakcja obronna występująca głównie wśród bezkręgowców, polegająca na odruchowym odrzuceniu przez zwierzę części ciała, kiedy jest ono w niebezpieczeństwie, najczęściej podczas ucieczki przed drapieżnikiem lub w reakcji na niekorzystne warunki środowiskowe. Odrzucona przez zwierzę część ciała jest zazwyczaj w większym lub mniejszym stopniu regenerowana.