Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
sloneczny25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lut 2014, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)

Post »

W innym temacie dotyczącym budowy tuneli zapytałem czy nie powinienem obniżyć swojego tunelu, zapytam też tu aby nie mieć wątpliwości.

Buduję tunel o wymiarach 3,8m x 6,5m obecnie ma 2,4m wysokości. Zastanawiam się czy nie będzie za wysoki. Drugą sprawą jest folia do tego tunelu, czy jeśli łuk ma dokładnie 7m czy folia o szerokości 8m mi wystarczy ? Będzie wystarczająco wkopana? A może powinienem poszukać jakiejś szerszej ?
Będę kupował folię od producenta z Płocka lub okolic, gdzieś wyczytałem że ktoś polecał tą folię. Czy to będzie dobry wybór ?
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
chciałbym poprosić Forumowiczów o wskazówki dotyczące budowy tunelu foliowego.
Sprawa ma się tak: mam już tunel foliowy, który ma 3 lata, to będzie jego 4 sezon. Tunel ma 10m długości, 3m szerokości, a wysoki jest na 2m. Pokryty jest folią UV2, konstrukcja stelażowa z drewnianych stempli i łat, folia nie była nigdy ściągana na zimę, jest ciągle świetnie napięta. Były w nim z dużym powodzeniem uprawiane pomidory, papryka i ogórki szklarniowe. Niestety robiąc przygotowania do sezonu 2014 zauważyłem przetarcia na folii, które poskutkowały pomysłem na budowę nowego tunelu. Chociaż stary jeszcze nadaje się moim zdaniem na ostatni sezon ( pozaklejam kilka niewielkich przetarć ), to chciałbym zabrać się za kolejny, gdyż obawiam się, że mimo moich starań gleba w nim będzie już strasznie wycieńczona, co może mi przynieść zawód w czasie zbiorów.
Tutaj pojawia się moje pytanie: Czy budować nowy foliak (10m/3m) podobnie jak stary, czyli o konstrukcji drewnianej (w starym się sprawdziła), czy też pokusić się o konstrukcje wykonaną z metalu (stelaż namiotu ns6 x 2)?
Dodam, że mam przy tym niezły mętlik w głowie:)
Pozdrawiam,
Krzysiek
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Re: Tunel foliowy - pomysł i wykonanie.

Post »

Z doświadczenia drugie drzwi koniecznie. Ułatwi to przewiew. Miałem okno, ale dopiero drugie drzwi dały oddech namiotowi. Folia powinna mieć rozmiar - obwód + po pół metra w ziemię z każdej strony.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Gdzie szukać opisu lub jakiś schematów jak od podstaw postawić tunel długości 30m, w szerokości 6m lub 8m już nie pamiętam.
Chodzi mi o dokładny opis jak wysoki i szeroki fundament, gdzie i czy wylać ławy, jak go montować do betonu.
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:57

Post »

Na temat tuneli, ich budowy znalazłem wczoraj sporo pisemnych materiałów i opracowań, mogę wysłać odnośniki, lub gotowe pliki na maila.
Pozdrawiam,
Krzysiek
_fox_

Post »

Najpierw pasowało by kupić tunel a później robić pod niego jakiś fundament ;:108 U mnie 6 x 30 m, stał tylko ma rurach 1,5 cala leżących na ziemi. Wspawane byłe bolce wysokości ok 15 cm w rozstawie pod pałąki, drzwi /łamane/ na całym froncie i tyle.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p

Post »

tunel leży od kilku lat i czeka, planujemy go w przyszłym tygodniu stawiać, tylko chciałam od strony technicznej się dowiedzieć jak tak duże tunele się stawia

-- 24 lut 2014, o 15:45 --
_fox_ pisze:Najpierw pasowało by kupić tunel a później robić pod niego jakiś fundament ;:108 U mnie 6 x 30 m, stał tylko ma rurach 1,5 cala leżących na ziemi. Wspawane byłe bolce wysokości ok 15 cm w rozstawie pod pałąki, drzwi /łamane/ na całym froncie i tyle.
Czyli nie trzeba fundamentu pod niego robić?
Pozdrawiam,
Kasia
_fox_

Post »

Z powodzeniem stał tylko na ww. rurach.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Tunel na fundamencie wymaga zgłoszenia budowy , projektu , w różnych regionach odbywa się to inaczej , ale ogólnie lepiej sobie ten fundament odpuścić. Osabiście doradzał bym 30 x 8 z uwagi na lepszą cyrkulację powietrza ;:333 ;:333 ;:333
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p

Post »

Rozumiem, bardzo Wam dziękuję za informację ;:168
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 21:33

Post »

Witam wszystkich :wit

Od 3 lat jestem szczęśliwą posiadaczką tunelu foliowego. Projekt i konstrukcję wykonałam razem z moim tatą, mistrzem świata :D . Do rzeczy :wink: Tunel ma wymiary 9m x 3,5m x ok. 2m. Poniżej wrzucam zdjęcia z pierwszego roku użytkowania:
Zdjęcie nr1
Obrazek
Zdjęcie nr2
Obrazek
Łuki zostały wykonane z 10 profili o wymiarach 4cm x 2cm x 6m. Wyginaliśmy je za pomocą giętarki do profili więc są prawie jednakowe. W szczycie (od spodniej strony łuków) dospawany został nieco większy profil ( w przekroju poprzecznym mniej więcej 7cm x 5 cm) aby konstrukcja była stabilna. Oprócz tego po jego obu stronach dospawaliśly jeszcze 2 profile. Szkielet jest na tyle mocny, że można na nim uwiesić huśtawkę :tan . Łuki nie są wbite do ziemi, ale przyspawane do ramy uspawanej z kątowników o bokach ok. 6cm. To są zdjęcia z 2 roku użytkowania (trochę widać ramę i drewniane przejście szerokości ok. 0,5m).
Zdjęcie nr3
Obrazek
Zdjęcie nr4
Obrazek
Zdjęcie nr5
Obrazek
Jak już wspominałam szkielet nie jest wbity do podłoża. Postawiliśmy go na 6 pustakach i dołożyliśmy stare belki w wolne przestrzenie. Cały zabieg podniósł konstrukcję o jakieś 25cm. Belki i pustaki widać na tym zdjęciu (niestety nie mam zdjęcia z zeszłoego roku, ale wrzycam zdjęcia sprzed kilku dni)
Zdjęcie nr6
Obrazek
Właśnie pozbyłam się drewnianych płotków przejścia i ziemi. Najwyższy czas wymienić glebę, ale tym razem mam zamiar zrobić 2 przejścia (zobaczymy jak wyjdzie :D ). Wracajac do tego, co już zostało zrobione... Konstrukcję na ziemi przytrzymuje jedynie folia, którą po zakupie i przygotowaniu przysypaliśmy na bokach (patrz Zdjęcie nr1). Bardzo szybko jednak zorientowaliśmy się, że taka ilość ziemi nie wystarczy i dosypaliśmy w pierwszym roku jeszcze pół przyczepy ziemi :shock: (zdjęcie zrobione kilka dni temu).
Zdjęcie nr7
Obrazek
Folia napięta jest tak dobrze, że nie porusza się prawie wcale gdy obie strony są otwarte. Co ciekawe, 2 lata temu odwiedził nas grad wielkości dużych orzechów włoskich ;:202 . Wichura przy tym obecna zrywała dachy, niszczyła uprawy a po całym zamieszaniu ludzie liczyli dziury w maskach samochodów i wybite szyby. Całe nasze pole kukurydzy (ponad 1ha) było w strzeępach i nadawało się do zaorania a rośliny miały już ponad 1,5 m wysokości ;:174 . Sądziliśmy, że skoro dachy lecą z domów, to nawet nie mamy co liczyć w tym roku na pomidorki. Jakże wielkie było nasze zdziwienie gdy okazało się, że nasz tunel nie tylko stoi, ale i folia nie jest nigdzie przebita na wylot :!: Mistrz świata ;:180 uważa, że to nie tylko dzięki samej folii (czteroletnia, zielonkawa, nie zdejmowana na zimę, niestety nie pamiętam producenta :? ), ale także dzięki jej mocnemu napięciu; grad odbijał się od niej jak od trampoliny. Jedyne zniszczenia wyglądają dzisiaj tak:
Zdjęcie nr8
Obrazek
Jest plan żeby sprzedać to cudo za rok i zrobić nowy i większy tunel, ale rok to dużo czasu więc jeszcze nie zaprzątam sobie tym głowy. :uszy

Pozdrawiam
Natalii :wink:
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny tunel - my z mężem właśnie planujemy taką konstrukcję :) tylko troszeczkę krótszą
a mam pytania do Ciebie i Mistrza Świata ;)
1. jaka jest długość profili łuków ? czy 6 metrów wystarczyło na szerokość tunelu 3,5
2. jak z wysokością tunelu ? pomidorki nie tulą się do sufitów ? zwłaszcza przy ściankach
3. folia o szerokości 8 metrów wystarczyła ?
4. ile was kosztował materiał na konstrukcję ?

No i koniecznie pokaż zdjęcia z 2 ścieżkami bo też się zastanawiam nad takim rozwiązaniem ale boję się że będzie za wąsko

Jeszcze raz brawo - tunel wygląda idealnie
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 21:33

Post »

Hej Mineralka :wit

Tak na pierwsze pytanie :D 6m wystarczyło na łuki, ale jak pisałam podnieśliśmy konstrukcję o 25 cm dzięki pustakom. Każdy łuk był gięty 2 razy (tzn. 2 razy przeciągaliśmy przez walce giętarki żeby już nie zmieniać jej regulacji) i na bieżąco mierzyliśmy jaki jest rozstaw. Wszystko zajęło nam ok. 1 godzinę.

Co do wyskokości tunelu i pomidorków. Rzeczywiście w pierwszym roku użytkowania był taki problem więc trzeba było ucinać wierzchołki. W drugim roku już sobie z tym poradziłam. Ja sama dobieram gatunki i przygotowuję rozsadę do tunelu i na warzywnik bo z doświadczenia wiem, że kupienie pomidorków np. na targu może być zgubne. Jeśli nie zauważy się oznak zarażenia sadzonki przez szkodniki lub choroby to można sprowadzić na swoje uprawy prawdziwą plagę ;:174 . Tak więc dobrałam 1 odmianę karłową i pomidorki koktajlowe, które nie rosły wysokie. Sadziłam je tam, gdzie był niższy sufit i było ok. Oczywiście przy niektórych roślinkach i tak gdy pomidorki dochodziły do folii trzeba było obciąć wierzchołek, ale to raczej nie jest jakiś potężny problem. Trzeba tylko pamiętać, że ten obcięty wierzchołek nie może dotykać folii.

Tak, folia o szerokości 8m wystarczy. My takiej użyliśmy :tan . Ten 1m, który został z obu stron to akurat idealny kawałek do przykopania glebą.

Liczyliśmy trochę pobieżnie, ale wszystko kosztowało trochę ponad 900 zł. Wydaje się dużo, ale metalu poszło sporo, do tego folia, trzykrotne malowanie, elektrody do spawarki, śruby do skręcania boków, trochę desek... ;:173 No, ale w porównaniu do plastikowych tuneli za 1500 zł, które wytrzymają może 3-5 lat to jest to lepsza inwestycja. Jeśli dobrze się ją pomaluje i zakonserwuje to taka robiona metalowa folia przetrwa 10-15 lat, może nawet więcej :D

Właśnie się wybieram zacząć przacować nad ścieżkami. Zrobię kilka fotek :wink:

Pozdrawiam
Natalii :wink:
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”