Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Grzdyl
500p
500p
Od: 8 gru 2008, o 00:12

Post »

2.Oreocereus celsianus.
3.Pilosocereus palmeri, prawdopodobnie v. victoriensis.
4.Jakaś Mammillaria.

Z takiej jakości zdjęć trudno o dokładną identyfikację.
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

6 TO WYDAJE MI SIĘ KRZYŻÓWKA E MULTIPLEX Z SUBDENUDATA...
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
Adrenalina
50p
50p
Od: 28 sty 2009, o 01:29

Post »

Fotka nr 1 - wyciągnięty kaktus na pierwszym planie (czyli później nr 4) przypomina Mammillarię backebergiana, z kolei mały, na planie drugim to może Mammillaria hahniana, choć niewiele widać...
transamt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 wrz 2009, o 18:09

Post »

Ten wyciagniety tez wydaje mi sie sie ze to M.backebergiana a ta w tyle ze to M.hahniana. Z tym ze do M. hahniany jest sporo podobnych i stad moje rozterki. Publikowalem te zdjęcia juz tu i ówdzie i jeszcze nikt nie zaproponowal nazwy kaktusa nr 5. i dokładnego gatunku pilosocereusa.
Awatar użytkownika
Adrenalina
50p
50p

Post »

Hmm...Co do nr 5 to wygląda trochę jak Parodia chrysacanthion, mogą one dorastać do 20 cm i przybierać formę kulistą, lub kolumnową. Poszperaj w necie i porównaj. :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Parodia chrysacanthion ma żółte ciernie i nie jest kolumnowa a kulista.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Adrenalina
50p
50p

Post »

W związku z rzeczoną kolumnowością opierałam się na charakterystyce z tego źródła:
http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... thion.html

Co prawda sama nazwa oznacza "złoto-cierniową" (z jęz. greckiego chrysos czyli złoto), lecz niektóre egzemplarze mają bardziej białawe ciernie, a żółte tylko na końcach i na czubku np. http://www.cactaceae.be/fotos/Parodia_c ... nthion.jpg

Oczywiście nie upieram się "przy swoim", tylko tłumaczę mój tok rozumowania. :]
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Desert Tropicals ma fajną bazę nazw. Ale nic poza tym. Pozostałe informacje tam zawarte są generalnie ciężkim kretyństwem. Jak i ta, że np. Parodia chrysachanthion wytrzymuje -10*C. Ona umiera przy +5*C. Tak się składa, że właśnie w styczniu byłem na stanowisku naturalnym tej roślinki i innych niż żółto ociernione i płaskokulistych we Volcan w prowincji Jujuy nie widziałem.
Co do roślinki z fotek powyżej P.chtysacanthion na pewno to nie jest, nawet jeśli miałaby to być forma o białych cierniach. Nie ta długość cierni, nie ta ich grubość, nie ten kształt roślinki (nawet biorąc pod uwagę potencjalne wyciąganie się na parapecie). Jeśli to nie jest Mammillaria to ewentualnie jakiś Notocactus, np. z grupy N.scopa. Ale by się o tym przekonać wypadałoby poczekać na kwiatki.
Prawdziwa P.chrysacanthion jest do obejrzenia tutaj: http://www.cactuspro.com/photos.php?act ... er&id=2271
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Adrenalina
50p
50p

Post »

Internet jak się zapewne zgodzisz jest pełen błędów - szczególnie jeśli chodzi o wyszukiwarkę grafiki. Prezentowanych jest wiele roślin, opisanych jako Parodia chrysacanthion mających - tak jak napisałam - białawe ciernie, zakończone na żółto i z żółtym czubkiem.
http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 1834mfxyCO

Na stronie DT również była ukazana podobnie ubarwiona roślina. Na tyle się nie znam żeby uznać to za niemożliwość.
Po namyśle stwierdziłam, iż zamieszczony przeze mnie wcześniejszy link nie był najszczęśliwszy. Roślinka wygląda trochę jak z domieszką Parodii penicillata ;)

Sama mam - jak mniemam ;) Parodię chrysacanthion i wygląda podobnie jak na zaprezentowanym przez Ciebie Tomku/blabla zdjęciu.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Niestety w parodiach jest straszny bałagan. I zdjęcia roślin w Internecie bardzo często nijak się mają do tych z natury. W kolekcjach jest stary, często skundlony materiał i niestety nie ma za bardzo na czym się oprzeć. Do tego brakuje ludzi, którzy znają się na tych roślinkach, co jeszcze bardziej pogłębia chaos tu panujący :?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Adrenalina
50p
50p

Post »

Czyżby to miał być przytyk w moją stronę? ;) Faktycznie czasem trudno, pomimo starań i poświęconego czasu znaleźć kompetente źródło wiedzy.
...A może sam polecisz jakieś?
Awatar użytkownika
phoebs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2008, o 01:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

notocactus leninghausii albispina ?
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Witam,
od jakiegoś czasu próbuję poklasyfikować i dokładnie opisać moje roślinki - i w wolnych chwilach robię dokumentację /elektroniczną/ moich kłujących doniczkowych.
Dzięki Forumowiczom udało mi się już sporo oznaczyć - niestety, mam nadal okazy bądź to "no name", albo i kilka podejrzeń a konkretu brak.
Jeśli ktoś miałby chęć i cierpliwość, to bardzo proszę o pomoc:

numer 1:
Obrazek
i ciernie z bliska Obrazek

numer 2:
Obrazek

numer 3:
/zdjęcie aktualne malo wyraźne, wstawiam dalej sprzed roku/:
Obrazek
Obrazek
Z góry dziękuję
Zablokowany