Ogród Linety
Re: Ogród Linety
Dorciu, bardzo dziękuję. Możesz jeszcze powiedzieć, jaka tam jest mniej więcej temperatura na klatce schodowej? I kiedy tę fuksję przesadzasz, pod koniec zimy?
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Linetko szczęśliwa u mnie nie pada i nie zapowiada się na deszcz! A ja tak uwielbiam zapach majowego deszczu!
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Klatka schodowa nie jest ogrzewana ale bardzo zimno na niej nie jest- mieszkam w bloku, przesadzam wiosną, a w tym roku nawet nie przesadziłam tylko w tej samej doniczce jest już na działceLineta pisze:Dorciu, bardzo dziękuję. Możesz jeszcze powiedzieć, jaka tam jest mniej więcej temperatura na klatce schodowej? I kiedy tę fuksję przesadzasz, pod koniec zimy?
- stokrotka_polna
- 500p
- Od: 20 mar 2012, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Linetko i u mnie pada deszczyk. Mały jest co prawda i bardzo nieśmiały, ale może w końcu poleje .
Piwonie i iryski cudne
Piwonie i iryski cudne
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Linetko , kwiatuszki urzekające , przypadł mi do gustu ten żółtek, a winobluszcz najpierw skojarzyłam z kaliną, przez te piękne baldachy. Weź tę miotłę stojącą obok niego i wymieć jak najszybciej samosiejki, szczególnie nie użalaj się nad brzozą.
Jest piękna, to prawda i ma podobno dobry wpływ na człowieka, ale przez drzewiarzy uważana jest za chwast, bo ma bardzo płaski system korzeniowy podobno o średnicy równej jej wysokości i wyjaławia bardzo ziemię wokół. Większość roślin nie ma w jej sąsiedztwie żadnych szans, no chyba że chcesz "siąść pod jej liściem" to i owszem. Poza tym czasem bardzo trudno o pozwolenie na wycinkę drzew, bo w wielu gminach grasują nawiedzeni ekolodzy.
A wracając do tematu motylków , skoro nie udają nam się budleje to siejmy marchew, koper i inne baldaszkowate dla gąsienic pazia królowej/ była jedna taka u mnie/ i nie pozbywajmy się wszystkich pokrzyw,to dla rusałek /no i na pożyteczną gnojówkę/.
Chyba dobrze dmuchałaś w moją stronę, bo na wschodnim horyzoncie pojawiły się ciemne chmury, może spadnie choć trochę deszczu. Dzięki Ci dobra kobieto.
Jest piękna, to prawda i ma podobno dobry wpływ na człowieka, ale przez drzewiarzy uważana jest za chwast, bo ma bardzo płaski system korzeniowy podobno o średnicy równej jej wysokości i wyjaławia bardzo ziemię wokół. Większość roślin nie ma w jej sąsiedztwie żadnych szans, no chyba że chcesz "siąść pod jej liściem" to i owszem. Poza tym czasem bardzo trudno o pozwolenie na wycinkę drzew, bo w wielu gminach grasują nawiedzeni ekolodzy.
A wracając do tematu motylków , skoro nie udają nam się budleje to siejmy marchew, koper i inne baldaszkowate dla gąsienic pazia królowej/ była jedna taka u mnie/ i nie pozbywajmy się wszystkich pokrzyw,to dla rusałek /no i na pożyteczną gnojówkę/.
Chyba dobrze dmuchałaś w moją stronę, bo na wschodnim horyzoncie pojawiły się ciemne chmury, może spadnie choć trochę deszczu. Dzięki Ci dobra kobieto.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- Maska
- Kontakt:
Słuchajcie u mnie też chmury ale nic więcej !
Prawdę mówiąc, te baldachy należą do hortensji pnącej, a winobluszcz jest tam gościnnie. Hortensja zaczęła kwitnąć i pachnie na potęgę. Tej brzozie ucinamy od wierzchołka po trochu, żeby nam nie przerosła domu. Ale radykalne rozwiązanie jest w rodzinie dyskutowane.
Dmucham dalej, niech poleje, i to obficie.
Dmucham dalej, niech poleje, i to obficie.
- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Linetko, hortensja pnąca piękna, przepiękna
Ja dopiero teraz sobie kupiłam i jeszcze majowy przymrozek mi ją zniszczył
Ja dopiero teraz sobie kupiłam i jeszcze majowy przymrozek mi ją zniszczył
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam Renata
Zapraszam Renata
- Ela SZ
- 200p
- Od: 12 sie 2011, o 13:57
Linetko,hortensja pnąca cudo..ciekawe jak się ja rozmnaża?wiesz coś o tym?
- Maska
- Kontakt:
Ja też kupiłam sobie w tym roku hortensję pnącą, ale szkoda że przymrozek ma na nią wpływ.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Ja tak trzymałam fuksję tyle lat a w tym roku padły wszystkie,nigdy tak nie miałam nawet jedna która była prawie pełnoletnia też powiedziała mi baj ,baj
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Mnie w tym roku naszło na fuksje i zakupiłam kilka różnych. Na jednej mam już nawet trzy koraliki, które, jak jestem na działce, latam co chwilę oglądać, czy to już, czy coś poszło na przód, jak przy porodzie prawie
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Marysiu nigdy mi hortensja pnąca nie podmarzła nawet w tym roku.jeżeli chodzi o rozmnażanie to jest bardzo prosta bo ma korzenie czepne i gdzie dotknie ziemi tam rośnie
Pozdrawiam, Ela