Ogródek Gosi cz. 7
Re: Ogródek Gosi cz. 7
Piękne kwitnące kwiatki ....a ja jeszcze nie mam takich ślicznych widoczków różanych łał aż tyle ich Ci już kwitnie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też jestem ciekawa co to takiego puchato kwitnącego przy tych hostach. Gdzieś już to widziałam ale nie pamiętam nazwy. Bardzo efektownie wygląda.
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Ha, a ja już wiem , z innego wątku. Jak się łazi to się czasami coś wyłazi . To rutewka, prawda?
Gosiu, Twoja Comte piękna . Ta róża będzie mi Ciebie przypominać; pamiętam, jak latałyśmy miedzy różami u Szmita i szukałyśmy tych sadzonek Muszę jeszcze upolować Szwedzką Królową...
Piękny ten różowy czosneczek, były takie cebulki w Casto, były, tylko ja nie kupiłam .
Gosiu, Twoja Comte piękna . Ta róża będzie mi Ciebie przypominać; pamiętam, jak latałyśmy miedzy różami u Szmita i szukałyśmy tych sadzonek Muszę jeszcze upolować Szwedzką Królową...
Piękny ten różowy czosneczek, były takie cebulki w Casto, były, tylko ja nie kupiłam .
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosia, rutewka fajna, a przetaczniki jeszcze fajniejsze muszę je koniecznie sprowadzić do swojego ogrodu super uzupełniają rabaty, podoba mi się też heliotrop, więc będę miała co sadzić po powrocie
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Gosiu, zachwycają różyczki
Już Ci kwitnie Queen of Sweden , ja jeszcze poczekam
Gosiu bardzo ładnie rozrósł się przetacznik siwy. Domyślam się, że już zimował.
Powiedz mi czy mam go okrywać na zimę. Kupiłam wiosną... rosną ale mają tylko po jednym
kłosie kwiatowym. Czy ja się doczekam w tym sezonie takich okazów jak u Ciebie
Już Ci kwitnie Queen of Sweden , ja jeszcze poczekam
Gosiu bardzo ładnie rozrósł się przetacznik siwy. Domyślam się, że już zimował.
Powiedz mi czy mam go okrywać na zimę. Kupiłam wiosną... rosną ale mają tylko po jednym
kłosie kwiatowym. Czy ja się doczekam w tym sezonie takich okazów jak u Ciebie
- Agatra
- 500p
- Od: 23 lis 2009, o 17:03
Małgosiu ja się melduję, bo mam problemy ze znalezieniem wątku. A moje różyczki dostały tej zimy i dopiero zaczynają i to bardzo nieśmiało.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Gosiu, nie mam zielonego pojęcia co to za róża, ale raczej nie Kent. Może Alba Meiland? Ma spore jak na okrywówkę kwiaty.Raczej to rabatówka.
Jula, dostałam tego przetacznika od sąsiadki w zeszłym roku. Także u mnie przezimował. A warto go mieć, bo pieknie srebrne listki kontrastują z kłosami i innymi roslinami.
Kasiu, ja swoją kupiłam w Rosarium. Nie sprawdzałam, czy jeszcze jest w ofercie.
Elu, masz rację, Comte ma jeszcze dużo pączków, będzie jeszcze kwitła kilka tygodni.
Ale coraz więcej zaczyna kwitnąć. Czekam jeszcze na Golden Celebration, Pilgrima, Larissę, Szekspira i jeszcze trochę.
Mam nadzieję, że będzie to biała. W sumie innych kolorów w pobliżu nie było, więc jest szansa.
Obydwie Gosie, Jolu, Agatka już odpowiedziała. To Rutewka http://galeria.swiatkwiatow.pl/zdjecie/ ... 9,540.html
Beatko, moje rózyce się w tym roku rozszalały. To chyba dlatego, że zimę przetrwały całkiem dobrze.
Agatko, dobrze, że możesz połazić po ogródkach. Ja ostatnio niestety nie mam za dużo czasu.
Mam nadzieję, że Twoja Comte zaczyna równie obfite kwitnienie jak moja. Z królowej też jestem zadowolona.
Kupisz pewnie na jesieni. Tego jest wtedy pełno. Będziesz się cieszyła w przyszłym roku.
Zbyszku to raczej nie moja rutewka. Moja jest bardziej pierzasta.
Kasiu, jestem bardzo zadowolona z przetaczników. One tak samo jak szałwie i lawendy rewelacyjnie pasują do róż. I one mają tą przewagę nad heliotropem, że wieloletni. Za to heliotrop pachnie
Maju, nie mam czasu na odwiedzanie Waszych ogródków. Pewnie u Ciebie już kwitną róże, a ja nie oglądam Mój przetacznik rosnie od zeszłego roku u mnie, bez specjalnej opieki.
Kwiaty Westerplatte są dosłownie aksamitne
Niektóre kwiaty na Isago są pojedyncze.
To niestety nie ma takiego kwitnienia jak 2 lata temu.
Ale kilka takich podwójnych jest
Ale z daleko nie wygląda to najlepiej. Bardzo ostatnio przemarza
Queen
Cieszę się z Leonardo. Mam go dzięki Asi 0809
Jula, dostałam tego przetacznika od sąsiadki w zeszłym roku. Także u mnie przezimował. A warto go mieć, bo pieknie srebrne listki kontrastują z kłosami i innymi roslinami.
Kasiu, ja swoją kupiłam w Rosarium. Nie sprawdzałam, czy jeszcze jest w ofercie.
Elu, masz rację, Comte ma jeszcze dużo pączków, będzie jeszcze kwitła kilka tygodni.
Ale coraz więcej zaczyna kwitnąć. Czekam jeszcze na Golden Celebration, Pilgrima, Larissę, Szekspira i jeszcze trochę.
Mam nadzieję, że będzie to biała. W sumie innych kolorów w pobliżu nie było, więc jest szansa.
Obydwie Gosie, Jolu, Agatka już odpowiedziała. To Rutewka http://galeria.swiatkwiatow.pl/zdjecie/ ... 9,540.html
Beatko, moje rózyce się w tym roku rozszalały. To chyba dlatego, że zimę przetrwały całkiem dobrze.
Agatko, dobrze, że możesz połazić po ogródkach. Ja ostatnio niestety nie mam za dużo czasu.
Mam nadzieję, że Twoja Comte zaczyna równie obfite kwitnienie jak moja. Z królowej też jestem zadowolona.
Kupisz pewnie na jesieni. Tego jest wtedy pełno. Będziesz się cieszyła w przyszłym roku.
Zbyszku to raczej nie moja rutewka. Moja jest bardziej pierzasta.
Kasiu, jestem bardzo zadowolona z przetaczników. One tak samo jak szałwie i lawendy rewelacyjnie pasują do róż. I one mają tą przewagę nad heliotropem, że wieloletni. Za to heliotrop pachnie
Maju, nie mam czasu na odwiedzanie Waszych ogródków. Pewnie u Ciebie już kwitną róże, a ja nie oglądam Mój przetacznik rosnie od zeszłego roku u mnie, bez specjalnej opieki.
Kwiaty Westerplatte są dosłownie aksamitne
Niektóre kwiaty na Isago są pojedyncze.
To niestety nie ma takiego kwitnienia jak 2 lata temu.
Ale kilka takich podwójnych jest
Ale z daleko nie wygląda to najlepiej. Bardzo ostatnio przemarza
Queen
Cieszę się z Leonardo. Mam go dzięki Asi 0809
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu, "większość odmian pełnokwiatowych ma kwiaty pełne tylko na pędach zeszłorocznych, w czasie wczesnego kwitnienia w maju-czerwcu. Kwiaty wyrosłe na pędach tegorocznych są pojedyncze i czasem mają nieco inną barwę niż kwiaty pełne. Do wyjątków należą odmiany Clematis 'Kiri Te Kanawa', Clematis 'Blue Light', Clematis 'Multi Blue' i Clematis 'Purpurea Plena Elegans' z Grupy Viticella, mające kwiaty zawsze pełne zarówno na pędach zeszłorocznych jak i tegorocznych."
Ładna ta kompozycja clematisowo- bylinowa
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Super wygladaja kolorystycznie te dwa clemki razem Isago mnie sie podoba w pelnej formie, biale proste kwiaty jakos w clemkach mnie nie kreca, ciemne sa ladniejsze.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnie się podobają i pełne, i pojedyncze kwiaty powojnika Posadziłam Kiri Te Kanawa, ale kupiony w takiej firmie, że pewności nie mam żadnej, co zakwitnie
Przetacznik siwy rośnie u mnie od kilku lat, nie przemarza. W tym roku podzieliłam go i zabrałam z cienistego miejsca (głupi pomysł na sadzenie przetaczników ) w słoneczne. Od razu widać, co lubi.
Przetacznik siwy rośnie u mnie od kilku lat, nie przemarza. W tym roku podzieliłam go i zabrałam z cienistego miejsca (głupi pomysł na sadzenie przetaczników ) w słoneczne. Od razu widać, co lubi.
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Gosiu, nic straconego przyjdzie zima, to i czas się znajdzie, a wtedy jak znalazł.
Róże dopiero zaczynają, nie ma czego jeszcze żałować przynajmniej u mnie
Moje przetaczniki siwe są notorycznie atakowane przez młodziaki mazurków. Te ptaszki upodobały sobie na mojej rabacie obskubywanie listków przetacznika siwego albo lawendy. Jak dosadziłam kwitnące żeniszki, to zabrały się za nie.
Nie wiem co z ta szarańczą można zrobić. Chyba tylko czekać aż podrosną
Pierwszy raz się spotkałam z takim zachowaniem ptaszków.