Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, prezentacje kwitnień

Post »

To i ja idę ze swoją :D
Dzięki ;)
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20

Post »

Ja moją "weranduję" od kilku dni ;) dziś w nocy ma być aż 10 stopni, więc będzie nocować na balkonie wraz z dużą ilością innych zielonych :)
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
neska133
100p
100p
Od: 6 lip 2014, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W domu opadły jej wszystkie liście(wiem że to z przelania), kwitnie więc ją wysadziłam do koryta na balkonie, szkoda by było gdyby odeszła.
Na pewno będzie znowu cieszyć oczy latem, w ubiegłym roku pięknie kwitła całe lato.
Opryskiwacze-Marolex
lenka_e
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 maja 2015, o 22:13

Post »

Witajcie ?
Mnie również zachwyciła ta roślinka ?dzisiaj kupiłam taką pnącą na 25 cm. Chciałabym jednak zrobić z niej zwisającą z balkonu. Czy wiecie może jak tego dokonać? Czy wystarczy wyjąć podpórkę?
Opryskiwacze-Marolex
niesporczak
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 maja 2015, o 17:46

Post »

Udało się komuś ukorzenić sadzonki w warunkach domowych???
W jaki sposób? Pomimo kilku prób nie chcą mi w wodzie wypuszczać korzonków :(
Opryskiwacze-Marolex
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

Nie ma korzonków są bąble.

Pozdrawiam Emet :uszy
Opryskiwacze-Marolex
basias
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2014, o 17:31

Post »

Bugenwille zauroczyły mnie kilka lat temu podczas pierwszego pobytu w Egipcie, ale nie sądziłam, że w naszym klimacie można ją również uprawiać. Przed trzema laty odwiedziłam tę stronę i zdumiałam się, że jednak jest to możliwe. Zaczęłam poszukiwanie tej rośliny. W mojej okolicy nie ma sklepów, w których mogłabym ją kupić i zaczęłam poszukiwania w internecie. Pierwsze dwie- biskupi kolor kupiłam w maju 2013 na allegro. Były to małe sadzonki, które ładnie rozrosły się i udało mi się je przezimować w chłodnym pomieszczeniu - za szybko zaczęły wegetację i do wiosny zrzucały kilka razy liście, ale pięknie kwitły przez całe ubiegłoroczne lato. Wiosną w ubiegłym roku zakupiłam czerwoną, pomarańczową i miodową i dwa odcienie fioletu (przy okazji zakupów przycięłam gałązkę białej, którą ukorzeniłam w perlicie - trwało to długo, ale udało się i nawet zakwitła już w marcu). W październiku zaczęłam zastanawiać się gdzie je wszystkie przechowam, bo nie mam zbyt dużo miejsca w chłodniejszym korytarzu. I znów te dwie pierwsze wstawiłam właśnie tam, a pozostałe ustawiłam przy oknach, przy kaloryferze. Efekt - niesamowity, stojące w chłodnym pomieszczeniu zrzuciły liście , a te w pokoju przez całą zimę były pokryte liśćmi i w dodatku cały czas kwitną do tej pory. Pod koniec lutego byłam ponownie w Egipcie i postanowiłam zdobyć inne kolory. W ostatnim dniu pobytu (czwartek)pościnałam półzdrewniałe i zdrewniałe gałązki, które owinęłam w zmoczone serwetki a dopiero w sobotę zabrałam się za ich ukorzenianie - zanurzane w ukorzeniaczu typu B, do doniczki z mokrym perlitem i pod worek foliowy. Już po pięciu tygodniach korzonki zaczęły się przeciskać przed otwory w doniczce. Szok - z około 50, ukorzeniło się 29. Delikatnie wysypałam zawartość i ukorzenione sadzonki umieściłam w doniczkach z ziemią, a nieukorzenione ponownie w ukorzeniacz i do perlitu. Po dwóch tygodniach również część z nich ukorzeniła się. Teraz wszystkie te większe mam na balkonie - chciałabym wrzucić tu zdjęcia więc w wolnej chwili spróbuję to zrobić. Dzięki Ci Emet za wszystkie cenne informacje , które tu znalazłam o ukorzenianiu i pielęgnacji tych fantastycznych roślin. :wit :wit
Opryskiwacze-Marolex
niesporczak
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 maja 2015, o 17:46

Post »

Moje prezentują się tak:

duża, ok. 6 letnia (zdjęcie z zeszłego roku)
Obrazek

tegoroczny nabytek: pomarańczowa i czerwona (ciekawa jestem czy w tym sezonie jeszcze zdążą zakwitnąć)
Obrazek

Bez ukorzeniacza, w samej wodzie albo wsadzając szczepkę do ziemi nie ma możliwości jej ukorzenienia?
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

W wodzie na pewno się nie ukorzeni. W samej ziemi - owszem, jeśli nakryjesz roślinkę np. słoikiem. Zwiększa się wtedy wilgotność wokół roślinki.
Opryskiwacze-Marolex
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

W wodzie tak tylko nie będzie korzonków tylko bąbelki.Gdzieś na forum były zdjęcia.

Pozdrawiam Emet :uszy
Opryskiwacze-Marolex
Xa-Mira
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2014, o 22:37

Post »

Mam jedno ważne pytanie do tych Osób, którym bugenville pięknie rosną, ziemię, jeżeli kupujecie gotową, to jaką, jaki nawóz, a jeżeli ktoś robi sam, to jak? Bardzo proszę o szczere wyznania. Kupiłam już nowy kwiat i nie chciałabym jej stracić :)
Serdecznie pozdrawiam :)
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Totalna cisza w tym sezonie w temacie bugenwilli, dlatego pokażę fragmenciki dwóch moich, które powoli biorą się do kwitnienia.
Obrazek Obrazek
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje też uśpione, oprócz żółtej, która z kolei nie rośnie, tylko kwitnie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze-Marolex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”