Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7

Post »

Nooo trochę przesadziłaś .Nie martw się nic im nie będzie ,ale zostaw je w spokoju do momentu ,aż ziemi przyschnie .Dolne liście i tak potem obrywamy .
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na liściach jest widoczny niedobór fosforu i to znaczny. Temperatura-temperaturą ale podejrzewam, że i pH jest za wysokie.
betty68
50p
50p
Od: 10 mar 2013, o 15:41

Post »

To co teraz powinnam zrobić , na pewno zmierzę pH ziemi i jeśli faktycznie za wysokie czy mogę podsypać popiół z kominka a jeśli chodzi o niedobór fosforu to czym najlepiej wyrównać a może w ogóle na razie nic nie robić bo faktycznie jak powiedział forumowicz są to niedobory fosforu , poczytałam teraz i wiem ,że objawia się to fioletowymi łodygami i liśćmi od spodu a tak wyglądała rozsada ? Ziemię kupowałam gotową do rozsad choć nie pamiętam jakiej firmy. Może teraz gdy poszły do ziemi w szklarni wszystko się wyrówna , są tam dopiero 3 dni a niepokoją mnie te czarne plamki na liściach które pokazały się po przesadzeniu z doniczek do ziemi. Będę oczywiście szukać na forum ale jakby ktoś od siebie coś zasugerował będę wdzięczna.
Pozdrawiam ,Beata
betty68
50p
50p

Post »

Sprawdziłam , ziemia do pikowania Pasłęk a pH ziemi w szklarni około 7-7,5 .Obecnie temperatura w szklarni 15 stopni .
Pozdrawiam ,Beata
anka26
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 cze 2010, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

betty68 pisze:To co teraz powinnam zrobić , na pewno zmierzę pH ziemi i jeśli faktycznie za wysokie czy mogę podsypać popiół z kominka a jeśli chodzi o niedobór fosforu to czym najlepiej wyrównać a może w ogóle na razie nic nie robić bo faktycznie jak powiedział forumowicz są to niedobory fosforu , poczytałam teraz i wiem ,że objawia się to fioletowymi łodygami i liśćmi od spodu a tak wyglądała rozsada ? Ziemię kupowałam gotową do rozsad choć nie pamiętam jakiej firmy. Może teraz gdy poszły do ziemi w szklarni wszystko się wyrówna , są tam dopiero 3 dni a niepokoją mnie te czarne plamki na liściach które pokazały się po przesadzeniu z doniczek do ziemi. Będę oczywiście szukać na forum ale jakby ktoś od siebie coś zasugerował będę wdzięczna.
nie ma co panikować pomógłby najlepiej oprysk dolistny nawozem wieloskładnikowym.twoje pomidorki po przesadzeniu na miejsce stałe muszą dostosować się do nowych warunków,są jeszcze nie ukorzenione w nowym miejscu to pobierają sobie składniki z dolnych liści i stąd żółkniecie,do tego dochodzą jeszcze chłodniejsze noce i utrudnione pobieranie fosforu.daj im czas na ukorzenie się to ruszą z kopyta.
pzdr.
betty68
50p
50p

Post »

Dziękuję za informację , jutro dla spokoju sumienia opryskam florovitem dolistnie .
Pozdrawiam ,Beata
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

betty68 pisze:zmierzę pH ziemi i jeśli faktycznie za wysokie czy mogę podsypać popiół z kominka
To byś dała popalić :!: ;:oj

Jeśli masz siarczan amonu podlej tym roztworem krzaki pomidorów . 5 deko na 10 l wody.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Ja znalazłam siarkę, może ją rozpuścić i delikatnym roztworem podlać połowę nieobsadzonej szklarni?

Jeśli tak, to ile siarki na 10l ??
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

W czym Ty chcesz rozpuszczać siarkę ? . Bo w wodzie ona się nie rozpuszcza.

Zastosowanie siarki wymaga wymieszania jej z ziemią. Jak to sobie wyobrażasz ?. A poza tym na efekt trzeba poczekać sporo czasu.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

forumowicz pisze:W czym Ty chcesz rozpuszczać siarkę ? . Bo w wodzie ona się nie rozpuszcza.
:lol: aha.... dobrze, że Cię mamy... człek by zginął marnie...
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Na liściach pomidorów pojawiły się zółte plamy a same sadzonki bardzo słabo rosną.
Obrazek
Obrazek
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

To może być przelanie. Mam podobne objawy i wynikają najprawdopodobniej ze zbyt dużej ilości wody.

-- 29 kwi 2013, o 11:14 --

forumowicz

Zadzwoniłem do firmy KiK Krajewscy i zapytałem się o skład podłoża do pikownia i wysiewu. Otrzymałem poniższe informacje:

NPK - 14:16:18

Ilość nawozu - 0,5 kg na 1 m3

Poproszono mnie o zmierzenie pH - pobrałem dwie próbki i wyszło ok. 7,0.
Pozdrawiam
Adam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Bardzo cienkie to podłoże. Dobre do wysiewu ale przy rozsadzie wymaga nawożenia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”