Apteka na działce i w domu cz. II

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Apteka na działce i w domu cz. II

Post »

Dzisiaj znów byłam na grzybach ;:224 W lesie nadal sucho i nawet muchomorów nie było.
Ale zebrałam jeszcze trochę czeremchy :D

Obrazek

Obrazek

no i kilka owocków tarniny-nie wiem ,czy nie za wcześnie ,ale mam zamiar zrobić z niej nalewkę :lol:

Obrazek
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie przy działce rośnie drzewo czeremchy. Nie wiedziałam, że te jego owoce są użyteczne, co można zrobić z nich. I czy każda czeremcha jest jadalna, jakoś u nas nikt jej nie zbiera.
Pozdrawiam Krystyna
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystko co zechcesz możesz zrobić z czeremchy.Sok,wino,nalewkę.Marmolady chyba nie,pestki za duże,
a miąższu mało.Jeśli dobrze dojrzała,można rozłożyć pod drzewem koc i otrząsać owoce.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

krysad71 pisze:U mnie przy działce rośnie drzewo czeremchy. Nie wiedziałam, że te jego owoce są użyteczne, co można zrobić z nich. I czy każda czeremcha jest jadalna, jakoś u nas nikt jej nie zbiera.
Nie każda jest jadalna. Nadaje się tylko czeremcha amerykańska. Ma stosunkowo słodkie owoce. Owoce zwykłej czeremchy są zbyt gorzkie do konsumpcji. Jeśli nie jesteś pewna, jaka rośnie u ciebie, po prostu zerwij i spróbuj kilka surowych owoców. Niemniej chciałam zwrócić uwagę, że mogą pojawić się znaczne rozbieżności w smaku nawet w obrębie gatunku czeremchy amerykańskiej - niektóre siewki dają bardzo słodkie owoce, inne cierpkie, pewnie dlatego że często tworzy ona mieszańce z czeremchą zwyczajną.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Dziękuję, właśnie wczoraj zamierzałam spróbować owoców tej czeremchy. Jednak już wszystkie z drzewa spadły, pod drzewem są bardzo wyschnięte. Te suszki są słodkie. A więc dopiero w przyszłym roku.
Pozdrawiam Krystyna
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj zbierałam owoce dzikiej róży :D
A to efekty mojej pracy-marmoladka różana :tan

Obrazek

Nie myślałam ,że ona jest tak dobra.Owoce były słodkie więc cukru dałam bardzo mało.
Dzisiaj robię sok z jarzębiny,bo też trochę jej zebrałam.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam jesiennie :D
Zazdroszczę Wam tych jesiennych przetworów bo w tym roku moje możliwości bardzo ograniczone z racji małego wypadku przy zbiorze jabłek ... żeberka uszkodziłam ale jest już ciut lepiej...
Każdego roku robiłam kilka słoiczków dżemu z jarzębiny z dodatkiem jabłek ... za rok nadrobię ...
Marzenko podziwiam Twoją cierpliwość w oczyszczaniu owoców róży z nasion bo ja zbieram zawsze w czasie gdy lekko zaczyna się marszczyć wtedy cała operacja dużo łatwiejsza.
Pozdrawiam niedzielnie.
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu
ja zebrałam chyba z 5kg owoców róży.Ja ich nie oczyszczałam ręcznie ,bo pewnie bym robiła to kilka tygodni ;:306
Przepuściliśmy z mężem różę przez robota kuchennego.Wszystkie skórki i nasionka odrzuciło do pojemnika a ja co jakiś czas oczyszczałam z pasty różanej środek robota.Bawiliśmy się z mężem chyba z godzinę ,bałagan był duży ,bo zawsze jest tak jak mąż mi pomaga ;:219 ale nie musiałam skubać ręcznie tych nasionek :D
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

A ja poproszę o pomoc.
Dostałam w tym roku owoce pigwowca, umyłam je, usunęłam pestki, pokroiłam i zasypała w słoiku. Było aż 3 litry. Postały na oknie w słońcu i dzisiaj zlałam powstały sok, przelałam do słoiczków i jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłam, że w soku jest bardzo dużo malutkich, białych robaków, takich przecinków. Co było ich powodem. Do tej pory różne soki robiłam w sokowniku. Sok oczywiście wylałam, obrzydliwe. Co zrobiła źle.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Krysiu o tej porze roku częstymi ( nieproszonymi ) gośćmi w naszej kuchni są muszki owocówki w mniejszej lub większej ilości . Jeśli przedostały się do Twych pokrajanych pigw to złożyły jajeczka, każda samiczka potrafi ich złożyć ok 50 sztuk i więcej ;:oj
Pomyśl czy mogło dojść do tego i będziesz mieć odpowiedź.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Krysiu, to znaczy one maga być wszędzie w jedzeniu?
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

One gnieżdżą się chyba tylko w leżących owocach i mokrych warzywach (np. pomidory) i to raczej też nie wszystkich, a takich z naruszoną gdzieś skórką, więc nie musisz się bać, że będą wszędzie ;:108
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zawsze warto spróbować na ciepłym parapecie. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”