Storczyki Valdessy Kane :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Valdessy Kane :)

Post »

Gratuluje ;:138 :heja warto było czekać super ma te loczki :tan ;:63
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Gratuluję ;:180
Wspaniały widok ;:138
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, mam problem i potrzebuję porady - na cambriach i miltonii młode liście nie rosną normalnie tylko są w harmonijkę. Ewidentnie jest to mój błąd :oops: pytanie tylko jaki :cry:

Obrazek
kasja
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 sie 2013, o 13:08

Post »

Zwykle jest to objaw problemów z nawodnieniem - może za rzadko podlewane, albo korzenie podgniły i nie dostarczają wody roślinie.
Druga możliwość to problem z mechanicznym wydostawaniem się liścia z osłonki.

Miałem to samo z Zygopetalum kupionym na wyprzedaży. Przy normalnym traktowaniu skończyło się marszczenie, tyle że te już pomarszczone takie zostały. Za to zakwitł już po dwóch miesiącach od kupna :D

W każdym razie zacząłbym od obejrzenia korzeni.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Valdesso, to faktycznie problem z podlewaniem lub wilgotnością otoczenia. Musisz zwiększyć wilgotność wokól rośliny. Zajrzyj też do korzonków, jeśli trzeba będzie to wytnij co trzeba i przesadź. Ale powiem Ci, że niektóre spośród Cambrii mają taką własnie tendencję i mimo wszelkich starań nadal wypuszczają takie listki. Choć mimo to mogą ładnie rosnąć i kwitnąć.

.
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

Dzięki, faktycznie mało je podlewam - raczej spryskuję podłoże więc pewnie im za mało.
Powiedzcie jakie powinny być ich korzonki? Jeszcze nigdy nie "rozbierałam" cambrii i nie wiem czego się spodziewać :oops:
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Ja właśnie też z tą oceną często mam problem, bo ich korzenie często nie są tak jednoznacznie twarde i jędrne. Najlepiej namoczyć roślinę i jeśli korzonki nie są ewidentnie puste czy zbrązowiałe, tak na pewno suche, jeśli w dotyku jest szansa, że coś tam przewodzą to takie ja osobiści zostawiam. Wycinam tylko to co ewidentnie gnije lu jest suche. Przy każdym nowym przyroście i tak wyrastają nowe korzonki, młode a te stare, nawet jeśli nie w pełni funkcjonalne to roślince nie szkodzą..
kasja
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 sie 2013, o 13:08

Post »

valdessa_kane pisze:Powiedzcie jakie powinny być ich korzonki?
Zdrowe :D
A tak naprawdę są dużo drobniejsze niż u np. Phalenopsisów. Moja ma bardzo jasne, prawie białe, część zielenieje po nawadnianiu.
Wszystkie nowe nabytki wędrują do przezroczystych doniczek. Wtedy w miarę dokładnie widać co się dzieje z korzeniami bez wyciągania z doniczki. Poza tym wtedy widać czy jeszcze jest wilgoć na wewnętrznej stronie doniczki.
Może nie wygląda to pięknie, (a kobiety to przecież zwykle estetki) ale bardzo ułatwia pielęgnację. Poza tym u części storczyków korzenie też biorą udział w fotosyntezie. W każdym razie zawsze można włożyć do osłonki

I wszystkie moczę a nie podlewam. Od pół godziny do 2-3 godzin.
Pozdrawiam
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witam,
Myślę, ze łatwiej jest zobaczyć niż opowiadać ....na zapytanie....
Powiedzcie jakie powinny być ich korzonki? Jeszcze nigdy nie "rozbierałam" cambrii i nie wiem czego się spodziewać
A mamy ,mamy opracowania,choćby przykład.... T U T A J
W sekcji jest dużo materiału informacyjnego ... wystarczy skorzystać z funkcji wyszukiwarek.
Ten temat jest dobrze opisany przez autora . Z prawidłowymi nazwami storczyków w wątku .. jest szansa że :roll: szybko "wyskakuje" nawet przez goo,,,gle :D .

Dla lepszej przejrzystości forum proszę zasadę wyszukiwania częściej stosować.
Niepotrzebne jest dublowanie problematyki i wznawianie kolejnej dyskusji przy już rozwiązanych tematach .

A w podsekcji "Moje storczyki" poradnictwa nie uprawiamy.

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

Wygląda, że moje Paphiopedilum Dianthum nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa :D cały czas skręcają mu się co raz bardziej petale i dostają falbanek na brzegach i "czapeczka" się wygina. Ciekawe ile potrwa cały proces formowania :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

fantastycznie to wygląda ;:138 trzeba przyznać, że właśnie te wąsiki dodają mu najwięcej uroku :D a co u storczyków w szkle? Wszystko ładnie rośnie, nic się nie dzieje? jak rozwiązałaś kwestię podlewania, zraszasz je tylko? :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29

Post »

Nowe okazy są po prostu śliczne, a paphiopedilum kompletnie mnie oczarowało. :D Jeśli chodzi o cambrię, to swego czasu, gdy byłam szczęśliwą posiadaczką miltoniopsisa wyczytałam, że taka harmonijka na liściach świadczy o zbyt małej wilgotności powietrza... Może spróbuj ustawić, jakieś tacki z keramzytem obok rośliny :roll:
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

A pisałam że, piękne ma loczki wiedziałam co się będzie działo :wink: Super to wygląda :tan
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”