Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część III)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część III)

Post »

Ilonko witaj :wit , podziwoam twoje nowe nabytki ogrodowe. Lampa wygląda zjawiskowo. Cudnie odnowiłaś stół i krzesła. Prześlicznie to wygląda. Panowie również się spisali na medal ;:138
Też zauważyłam że w tym roku bzy mają dużo pączków do kwitnienia. Jak tylko zakwitną bedzie na co patrzeć. Piękne tulipany najbardziej urzekły mnie te żółte. Widze że sezon grilowy już rozpoczety aby tylko pogoda w tym roku dopisała do rodzinnego grilowania. Pozdrawiam i słonecznego dnia życzę.
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 15:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale cudne te tulipany...ach będę musiała jesienią podosadzać co nieco. Masz szczęście, że Twoje kwitły na święta :)
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudne tulipany i fajnie,że podpisujesz nazwami,na jesieni pewnie kilka zamówię ;:333
Gratuluję pąka Edena ;:167 To moja pierwsza miłość ;:167

Pozdrawiam :wit
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Faktycznie tulipomania też zaawansowana ;:306 Najładniejszy Onedin.
Ja mam jeszcze mało tulipanów i bezodmianowe poza botanicznymi. Kupowane pod kątem koloru. Właśnie zaczynają te co miały być fioletowe a chyba będą bordo ;:223 Pewnie dziś lub jutro będę mogła już je focić.

A twoje sierściuszki są przepiękne ;:167
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Bardzo podobają mi się tulipany strzępiaste, ale takiego pełnego jeszcze nie spotkałam.
Moje mają taki pospolity, tulipanowy kształt, a twoje wyglądają, jak piwonie uzbrojone w zęby...niesamowite ;:333
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystko piękne, cudne i wspaniałe, ale najpiękniejsza ta kaskada ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Kaskada to obłędny widok - gratuluję pomysłu i wykonawstwa ;:215
Dodatki ogrodowe po restauracji pięknie się prezentują a dodatkowo cieszą gdy to własne wykonawstwo :wink:
Czy Twoje czworonogi nie narobią Ci szkód w ogrodzie?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Witaj Ilonko :wit
byłam bardzo ciekawa jak się zaprezentuje w oczku to drzewko tam posadzone.
Bardzo ładnie i wyjątkowo oryginalnie to wygląda. ;:138 ;:138
Jej... ;:oj Twoja Edenka ma już pączusia, a ja czekam, żeby urosły mi pierwsze listeczki ;:173
Śliczna wiosna u Ciebie :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ilonko :wit
Cunie w Twoim ogrodzie,morze kolorków,może tulipanów ;:108
Rococo piękny u mnie został z 5 - 1 kwiatuszek :| Onedin jest prześliczny ;:108
Iryski juz Ci kwitną :roll:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ile Ty masz tulipanów!!! ;:oj Koniecznie muszę uzupełnić. Planuję na jesień dosadzić tulipanów i krokusów. One są niezawodne!
Juz zauważyłam kilka miejsc, gdzie trzeba koniecznie zrobić tulipanowe plamy.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Marysiu, dziękuję kochana w imieniu swoim i sierściuchów ;:196, fakt kwiaty trudno oceniać, bo wszystkie są piękne i każdy ma to coś w sobie, chociaż powiem, że w tym roku z nowych urzekł mnie Parrot Lady kształtem i wielkością oraz Mon Amour kolorkiem ;:108, ze starych, to znaczy z tych co kwitły już w zeszłym roku kilka pokazało swe piękno lepiej niż w poprzednim sezonie, ale kilka jakby straciło cechy je wyróżniające.

Aniu, mam różne kolorki, ale akurat chyba te pastelowe trafiły "na tapetę" później będą następne i nie wszystkie z nazwami niestety, bo jak każdy z nas zaczęłam je spisywać chyba dopiero pod wpływem tego forum, ale nazwy tych co mam napiszę ;:108

Sylwia, dzięki za tyle miłych słów ;:196, tak bzy będą miały masę kwiecia, chyba jeszcze nigdy do tej pory tyle u mnie nie miały :tan

Madziu, tulipanki się spisały, choć nie wszystkie, mam też takie, głównie te z zeszłego sezonu, gdzie wyszły same liście i z pięciu zakwitł tylko jeden i te będą wyjęte dla wzmocnienia, zobaczymy na ile taki zabieg pomoże, dosadzać też będę ;:108

Aniu, ja też, ja też, będę zamawiała tulipany, Edenek w tej chwili ma już masę pączków, to był pierwszy, który zauważyłam, aż się wierzyć nie chce, że w ciągu kilku dni pokazały się prawie na wszystkich różach, oprócz tych sadzonych w tym roku rzecz jasna

Jolu, oj tych chorób zaawansowanych jest znacznie więcej ;:306 , a wszystko oczywiście przez to forum w pozytywnym tego słowa znaczeniu, bo właśnie dzięki niemu, a co za tym idzie dzięki Wam ten ogród dużo zyskał, szkoda tylko, że nie mam już gdzie sadzić, ale takie cebulki tulipanków jeszcze upcham. Buziaczki od sierściuchów chyba powinnam napisać lizaczki ;:306

Iwonko, a to Ci wyszło piwonie uzbrojone w zęby ;:306, a tak na poważnie to masz rację już w zeszłym roku robiłam właśnie porównania niektórych tulipanów do piwonii, a piwonii do róż

Iwonko ;:196 kaskada też mi się bardzo podoba, ma być jeszcze podświetlona, mam już lampki ale czekam na jakąś specjalną izolację do wody czy coś takiego

Ilonko, pomysłów to mi nie brakuje, jak pierwszy raz powiedziałam, że tył grillo wędzarni będzie kaskadą, to co niektórzy troszkę dziwnie na mnie patrzeli ;:306 więc tym bardziej cieszę się, że Ci się podoba ;:196 , a wykonawstwo e-Ma. Sierściuchy raczej szkód nie robią, mają przykazane chodzić po trawie i ścieżkach ;:306, choć nie powiem, że im się nie zdarza wejść tu czy tam (najgorzej jest po zimie, bo wówczas mogą chodzić wszędzie) więc co bardziej zagrożone osłaniam płotkami w razie "w", bo mając psy zawsze trzeba się z tym liczyć. Mam takie miejsce, gdzie chciałabym je zlikwidować, ale to od strony sąsiada, który ma koty (chyba 7 sztuk), a tam takie rośliny, które mogły by ucierpieć, więc chyba nie zaryzykuje jednak.

Majeczko, dzięki, ja byłam ciekawa czy ono w takich warunkach w ogóle przeżyje, ale udało się, co prawda ta zima była dość łagodna, więc w przyszłości może być różnie, ale co tam zmiany są wskazane. Maju tej chwili to już większość róż ma pączki, a liście praktycznie wszystkie, nawet te nowo posadzone, są jeszcze takie co "marudzą", ale myślę, że dadzą sobie radę, przedwczoraj zrobiłam oprysk Mospilanem, bo kilka liści mi się nie podobało jakby żerowała bruzdownica choć "małpy" nie złapałam, ale lepiej zapobiegać niż walczyć, a zaraz potem lunął deszcz, no i muszę powtórzyć. Fajnie, że jesteś już nie mogę się doczekać Twojego wątku i corocznego spektaklu róż :wit

Aniu, u mnie Upstar też wydał 1 kwiatuszek na kilkanaście sztuk kwitnących w zeszłym sezonie, reszta to liście i jeszcze kilka innych również, wydaje mi się, że to kwestia gruntu i miejsca, no chyba, że je coś podgryzło, mam zamiar je wykopać i sprawdzić, jeśli nic im nie będzie posadzę jesienią w inne miejsce. Iryski niskie niebieskie, to jedne z tych pierwszych, później zakwitną niskie żółte, a dopiero po nich te wysokie

Miłka, tych tulipanów nie mam, aż tak dużo, jeśli chodzi o ilość oczywiście, bo różnych odmian to troszkę jest, więc tak samo jak Ty zamierzam na jesień troszeczkę tych cebulowych dosadzić, bo je jeszcze upcham (miejsca mam też już upatrzone ;:306 ) w przeciwieństwie do dużych krzaczorów i tu mam dylemat, chodzę od dwóch tygodni w poszukiwaniu miejsca na budleję, którą kupiłam w Tesco za grosze i tak dobrze, że wzięłam tylko jedną, gdyż były do wyboru trzy kolory, a dzisiaj dostałam sadzonkę złotlinu :heja , który bardzo mi się podoba, z tego, co wyczytałam oba osiągają dość spore rozmiary ;:oj

Aniu, bo chyba tak masz na imię, dziękuję serdecznie i witaj wśród zielono zakręconych, widzę, że dopiero zaczynasz swą przygodę bynajmniej tu na forum, nie wiem czy w ogrodzie również, napisz coś więcej kochana, a może dasz się namówić na założenie swojego wątku?

Pomimo mniej optymistycznych prognoz (niestety), życzę Wam wszystkim kochani cudownego słonecznego weekendu , nie ukrywam, że ja akurat wiążę duże nadzieję z następnym, bo jak dobrze pójdzie (a to się dopiero okaże), to tylko trzy dni do pracy i cztery wolnego, może wreszcie uda mi się wszystko jako tako nadgonić, gdyż planów co niemiara tylko czasu wciąż za mało ;:223, czasami mam wrażenie, że uzależniłam się od ogrodu, owszem lubię to i kocham, mogłabym powiedzieć, że wręcz odpoczywam w nim, pomimo jakby nie było ciężkiej pracy, bo troszkę trudu i wyrzeczeń, to kosztuje, żeby tak duży ogród wyglądał w miarę przyzwoicie, ale coraz częściej się zastanawiam po co mi to, tyle zainwestowanych pieniędzy, tyle poświęconego czasu, może wreszcie czas odpocząć i pomyśleć o sobie, bo jakby nie było latka uciekają. więc może zamiast tyrać, lepiej gdzieś sobie wyjechać i odpocząć od wszystkiego i wszystkich? Muszę to sobie jakoś przemyśleć i poukładać, bo coraz częściej dopadają mnie takie myśli, ale żeby nie kończyć tak pesymistycznie, to teraz "troszeczkę" umilających zdjęć i zmykam spać.

Parrot Lady, nawet w fazie przekwitania urzeka, a kwiat w tej chwili ma tak wielki jak dłoń
Obrazek

Obrazek

Sun Lover te, które miałam wcześniej już przekwitają, te które posadziłam jesienią dopiero rozkwitają
Obrazek

Cilesta
Obrazek

Obrazek

Flair
Obrazek

Mata Hari
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Blushing Apeldoorn
Obrazek

Freeman, przynajmniej tak się zapowiada, potwierdzę jak rozkwitnie
Obrazek

Obrazek

Bell Song
Obrazek

Queensland
Obrazek

Claudia
Obrazek

Obrazek

Mon Amour mnie zauroczył
Obrazek

i inne nn
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i żeby nie było tylko tulipanowo

narcyzki
Obrazek

Obrazek

wilczomlecz złocisty
Obrazek

azalia
Obrazek

bergenia sercowata
Obrazek

brunery
Obrazek

rdest wężownik
Obrazek

serduszka pomimo podmarznięcia daje jakoś radę
Obrazek

piwonie majowa tuż tuż
Obrazek

inne jeszcze troszkę
Obrazek

kalina
Obrazek

lilak
Obrazek

cieszynianka wciąż kwitnie
Obrazek

mukdenia
Obrazek

zailec, żagwin i iryski
Obrazek

floks kanadyjski zaczyna
Obrazek

Obrazek

pierwsza calla
Obrazek

powojnik Lemon Dream
Obrazek

róże szaleją
Obrazek

datury również
Obrazek

mam nadzieję, że przymrozków już nie będzie, gdyż posadziłam już kobeę i komarzycę na stałe miejsce, najwyżej wtacham całość do domu ;:306
Obrazek

jak patrzę na te pączuszki to czuję przyspieszone bicie serca, wisteria będzie miała jak dla mnie aż 11 kwiatuszków, to jej pierwsze kwitnienie, posadziłam takie tyci, tyci maleństwo więc troszkę czasu potrzebowała, mam jednak nadzieję, że jak już zaczęła to będzie miała ich co roku więcej
Obrazek

taki sobie widoczek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i na koniec obiecany nocniczek, który M dostał w prezencie od synowej i syna, a dlaczego właśnie nocniczek, bo prawdziwy nocniczek czyli oryginał przerdzewiał ;:306
Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ilonko masz tak cudne rośliny, nie zostawisz ich :wit Twoje przemyślenia, hymmmm, jak bym swego M słyszała, też mi tak tłumaczy, zostaw to, pojedziemy gdzieś, ale my już jeździliśmy, teraz chcę posiedzieć w miejscu, może później, jeszcze nie teraz :wit
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Kiedy zamieszkałam w swoim domu ("blokowa" ze mnie dziewczyna), to zachłysnęłam się głównie ogrodem, prawie w nim mieszkałam ;:306
Chyba miałam wśród przodków rolników, bo grzebanie w ziemi sprawiało mi dziką przyjemność :lol:
Z biegiem lat o dziwo pracy nie ubywało a mnie, jak powiedziałaś "latka lecą".
W pewnym momencie też zaczęłam zadawać sobie pytanie "po co?".
Przystopowałam, wzięłam oddech i teraz nie mam problemu z wyjechaniem na urlop...ogród przeżyje ;:108
Ilonko to przejdzie. Jesteś po prostu zmęczona ;:168
Odpocznij, a zobaczysz z jaką przyjemnością znowu zanurzysz się w zieleń ogrodu. Słonecznego weekendu ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”