Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)
Dzisiaj robiłam nowe zdjecia kaktusów do kolekcji oto moj grudniaczek z białymi kwiatkami
.
Musiałam przesadzić dziś jednego kaktusa bo pękła mi doniczka i byłam troszkę w szoku jak zoabczyłam korzeń. A w zasadzie jego brak... A tak moze wiecie co to za kaktus? Bo jest jakiś dziwny i nie jestem w 100% pewna jego nazwy. Samipatrzcie jaki ma marny korzeń. Może jest coś co mu pomoże??
P.S. Moja koleżanka kiedyś przelała 2 kaktusy i one w ogóle nie mają teraz korzeni i się zastanawia co zrobić aby one wyrosły. Wiecie coś na ten temat? Ma tlyko wsadzonego kaktusa do ziemi tak troszke
.
Musiałam przesadzić dziś jednego kaktusa bo pękła mi doniczka i byłam troszkę w szoku jak zoabczyłam korzeń. A w zasadzie jego brak... A tak moze wiecie co to za kaktus? Bo jest jakiś dziwny i nie jestem w 100% pewna jego nazwy. Samipatrzcie jaki ma marny korzeń. Może jest coś co mu pomoże??
P.S. Moja koleżanka kiedyś przelała 2 kaktusy i one w ogóle nie mają teraz korzeni i się zastanawia co zrobić aby one wyrosły. Wiecie coś na ten temat? Ma tlyko wsadzonego kaktusa do ziemi tak troszke
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dziwny kaktus to Echinopsis multiplex. A zupełny brak korzeni to efekt posadzenia go w niewłaściwą ziemię (zbyt żyzną i zbyt mało przepuszczalną) i zbyt obfitego podlewania.
A co robić? Posadzić w porządną ziemię dla kaktusów (nawet echinopsy wymagają podłoża z przewagą substancji mineralnych nad organicznymi) i podlewać zgodnie ze sztuką - czyli wiosną i latem z umiarem a jesienią i zimą wcale.
A co robić? Posadzić w porządną ziemię dla kaktusów (nawet echinopsy wymagają podłoża z przewagą substancji mineralnych nad organicznymi) i podlewać zgodnie ze sztuką - czyli wiosną i latem z umiarem a jesienią i zimą wcale.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Tak przyglądam się zdjęciom - to wcale nie musi być E.multiplex. Może być to coś innego (np. Eriocactus magnificus). Potrzebna lepsza fotka - przede wszystkim ostra!
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
No własnie ja mam go opisanego jako Eriocactus magnificus bo golądałam dużo zdjęc i czytałam opisy że podejżewałam ze to on. Ten kaktus był posadzony w specjalnej ziemii do kaktusów, a jak w kwiaciarni się pytałam czy tzreba ja jeszcze specjalnie wymoeszać z czym np żwirkiem to powiedziałą ze nie ze on jzu wszystko ma
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Sukulenty
W ogrodzie mam dwie opuncje, jedną pokazaną na zdjęciu drugą mniejszą posadzoną w ub.roku z posianych przeze mnie nasion. Podstawowym zabezpieczeniem opuncji na zimę jest zbudowanie daszku nad rośliną w okresie około 1 września. Daszek powoduje że deszcz nie nawilża rośliny a system korzeniowy nie pobiera wody z gleby i do poważniejszych mrozów roślina wysycha na "wiór" , w takim stanie rośliny, mróz nie powoduje rozsadzenia tkanek rośliny. Opuncja rośnie w ogrodzie od 3 lat i przeżyła zimę 2005/6 gdy było u nas poniżej minus 30 stopni. Wykorzystując daszek okrywam je tylko liśćmi z drzew i mają sucho i ciepło.Biłgoraj ma trochę inny klimat zimą niz Wrocław ale jak widać to i na wschodzie można uprawiać w gruncie sukulenty( z zachowaniem powyższych zabezpieczeń)