Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)

Zablokowany
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

Dzisiaj robiłam nowe zdjecia kaktusów do kolekcji oto moj grudniaczek z białymi kwiatkami
Obrazek.

Musiałam przesadzić dziś jednego kaktusa bo pękła mi doniczka i byłam troszkę w szoku jak zoabczyłam korzeń. A w zasadzie jego brak... A tak moze wiecie co to za kaktus? Bo jest jakiś dziwny i nie jestem w 100% pewna jego nazwy. Samipatrzcie jaki ma marny korzeń. Może jest coś co mu pomoże??
Obrazek
Obrazek

P.S. Moja koleżanka kiedyś przelała 2 kaktusy i one w ogóle nie mają teraz korzeni i się zastanawia co zrobić aby one wyrosły. Wiecie coś na ten temat? Ma tlyko wsadzonego kaktusa do ziemi tak troszke
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

K-arolka uważaj z grudniaczkiem jak będziesz przestawiać ,odkręcać doniczkę wszystkie pączki odpadną ,do drugiego kaktusika przygotuj odpowiednią ziemię ,przepuszczalną :!: posadź go i nie podlewaj do wiosny
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p

Post »

Wiem basiu ze tzreba z nim uważać bo ma już paczki, żeby tlyko ich nie zrzucił.... Tl;yko on na razie lezy na meblach bo musze znależć dla niego miejsce.... Musze dodatkową półkę w ścianie zrobić:)

basiu a wiesz co to za kaktus ten 2??
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziwny kaktus to Echinopsis multiplex. A zupełny brak korzeni to efekt posadzenia go w niewłaściwą ziemię (zbyt żyzną i zbyt mało przepuszczalną) i zbyt obfitego podlewania.
A co robić? Posadzić w porządną ziemię dla kaktusów (nawet echinopsy wymagają podłoża z przewagą substancji mineralnych nad organicznymi) i podlewać zgodnie ze sztuką - czyli wiosną i latem z umiarem a jesienią i zimą wcale.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Tak przyglądam się zdjęciom - to wcale nie musi być E.multiplex. Może być to coś innego (np. Eriocactus magnificus). Potrzebna lepsza fotka - przede wszystkim ostra!
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p

Post »

No własnie ja mam go opisanego jako Eriocactus magnificus bo golądałam dużo zdjęc i czytałam opisy że podejżewałam ze to on. Ten kaktus był posadzony w specjalnej ziemii do kaktusów, a jak w kwiaciarni się pytałam czy tzreba ja jeszcze specjalnie wymoeszać z czym np żwirkiem to powiedziałą ze nie ze on jzu wszystko ma
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

....tylko że w kwiaciarni osoby pracujące tam nie znają się na kaktusach dlatego tak mówią ,trzeba mieszać a najlepiej zrobić samemu ,mi w kwiaciarni powiedzieli że kaktusy szczepi się na specjalny żel co jest wielką bzdurą
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Sukulenty

Post »

Moje sukulenty rosną, kwitną i zimują w gruncie od 3 lat. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Twoje sukulenty to jedna opuncja :wink:
ale za to śliczna , cała ,nie tylko kwiat... :D :D
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeszcze nie widziałam kwitnącej opuncji!Piękny kwiat!
Normalnie jestem w szoku-kaktusy w ogrodzie! :roll:
Ale chyba jakoś je zabezpieczasz przed zimą bo widzę,że od deszczu są osłonięte!
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Suuuuuuuuuper :lol:
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

W ogrodzie botanicznym we Wrocławiu jest cały zagon kwitnących opuncju, z tego co wiem zimują na zewnątrz. Piękny widok jak tak masowo kwitną, wszystkie na żółciutko.
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Sukulenty

Post »

W ogrodzie mam dwie opuncje, jedną pokazaną na zdjęciu drugą mniejszą posadzoną w ub.roku z posianych przeze mnie nasion. Podstawowym zabezpieczeniem opuncji na zimę jest zbudowanie daszku nad rośliną w okresie około 1 września. Daszek powoduje że deszcz nie nawilża rośliny a system korzeniowy nie pobiera wody z gleby i do poważniejszych mrozów roślina wysycha na "wiór" , w takim stanie rośliny, mróz nie powoduje rozsadzenia tkanek rośliny. Opuncja rośnie w ogrodzie od 3 lat i przeżyła zimę 2005/6 gdy było u nas poniżej minus 30 stopni. Wykorzystując daszek okrywam je tylko liśćmi z drzew i mają sucho i ciepło.Biłgoraj ma trochę inny klimat zimą niz Wrocław ale jak widać to i na wschodzie można uprawiać w gruncie sukulenty( z zachowaniem powyższych zabezpieczeń)
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”