Papryka do gruntu. Część 4
Re: Papryka do gruntu. Część 4
Moje wszystkie cierpią na ubogi system korzeniowy.. ale to moja wina może ten astvit je wzmocni. w płynie, ale do warzyw? czy to nie ma różnicy?
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
On jest do wszystkiego, nawet likwiduje pleśnie i choroby, powoduje, że gleba nabiera struktury gruzełkowej... no po prostu geniusz
Pozdrawiam. Ania
W takim razie kupię go dziś na pewno. Serdecznie dziękuję
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobrze Rozmalinka, dziękuję
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z własnego doświadczenie mogę Ci powiedzieć że papryka zwija liście ku górze jeśli ma za suche lub za mokre podłoże.
Pozdrawiam Paweł
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już wiem co jest za problem z kiełkowaniem nasion. Nasiona są zarażone jakimiś robakami (białe larwy ok. 5 mm jak rozgrzebałem ziemię to aż się ruszało) Kupione mam 2 paczki i z nich wysiałem po ok 0,5 paczki (razem ok. 1 paczka) z czego wyrosła mi aż 1 roślinka która bardzo słabo rośnie. Z innymi roślinami, pomidorami i paprykami nic się nie działo a kiełkowały w okolicach 100%. Ziemia hollas do siewu i pikowania 80 l. Numer z tyłu na opakowaniu (będzie to chyba seryjny) 410025643/G59 Czy ktoś miał też carycę i jak kiełkowała?logitech55 pisze:Czy jeszcze warto wysiewać paprykę caryca. Kupiłem dziś nowe opakowanie bo poprzedniego nic nie wykiełkowało po ponad miesiącu nasiona zrobiły się czarne i jak się ściśnie to wylatuje takie mleczko więc nic z tego nie będzie z innymi nie miałem takiego problemu a kiełkowały w takich samych warunkach
Czy można zgłosić jakąś reklamację bo nasiona są bardzo drogie razem ok 16 zł ?
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teraz pytanie czy larwy były w nasionach czy w ziemi (użyłeś jednego opakowania ziemi czy kilku?), czy dostały się jeszcze inaczej. W teorii reklamacje można słać jeśli masz opakowania - często pisze iż opakowanie jest podstawą reklamacji.
Logitech55
To nie sprawa nasion. To wygląda, że w podłożu uwiła sobie gniazdko ziemiórka.
To nie sprawa nasion. To wygląda, że w podłożu uwiła sobie gniazdko ziemiórka.
-
- 500p
To jest ta sama ziemia 80 litrowa. Wszystko ładnie rośnie oprócz carycy. Papryki dodatkowe mam po 1 - 3 krzaczki (tyle siałem bo nastawiłem się na carycę z tą jej grubą ścianką) odmiany dodatkowe: Yolo wonder, swet banana, pepperoni, robertina, cyklon + 2 odmiany super ostrych
Co z tego, że to ta sama ziemia. Ziemiórka, by złożyć jaja może się dostać do worka z podłożem jedynie przez otwory przy szwie worka i nie będzie wędrować po całym 80 litrowym worku ziemi. Akurat takie gniazdo z jajami dałeś do jednej doniczki i po zawodach.
Poza tym chciałem Ci powiedzieć, że larwy ziemiórki zjadają korzenie roślin wtedy, gdy podłoże jest za suche.
Poza tym chciałem Ci powiedzieć, że larwy ziemiórki zjadają korzenie roślin wtedy, gdy podłoże jest za suche.
-
- 500p
Papryki były siane 8 marca razem z pomidorami do tunelu. Tylko caryca nie wzeszła. Następnie były siane majeranek, melisa, stewia, mięta, cebule, por, różne sałaty kilka odmian (mam już taką do jedzenia) Wszystko wzeszło.
Następnie ok. połowy kwietnia pomidory z akcji po 2 nasiona z 25 odmian mam ok. 45 sadzonek ( są jeszcze małe) oraz jak zakupiłem nowe nasiona carycy to zasiałem i wykiełkowała 1 roślinka. Czyli ziemia była z okolic początku worka i poniżej środka. Żeby było śmieszniej to nawet kilka nasion zacząłem podkiełkowywać na wacie. Nasiona od środka zrobiły się brązowe. Widzę forumowicz ze masz też carycę czy możesz podać numer z tyłu torebki?
Następnie ok. połowy kwietnia pomidory z akcji po 2 nasiona z 25 odmian mam ok. 45 sadzonek ( są jeszcze małe) oraz jak zakupiłem nowe nasiona carycy to zasiałem i wykiełkowała 1 roślinka. Czyli ziemia była z okolic początku worka i poniżej środka. Żeby było śmieszniej to nawet kilka nasion zacząłem podkiełkowywać na wacie. Nasiona od środka zrobiły się brązowe. Widzę forumowicz ze masz też carycę czy możesz podać numer z tyłu torebki?