.....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: .....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18
Witaj, Marysiu
Zaiste, mało brakowało, żeby kolejny Twój wątek przeleciał bez mojego aktywnego udziału .
Ale niedoczekanie. Bo przecież jest co poczytać i na co popatrzeć.
Gdybym miała jeszcze jedno życie, chciałabym je spędzić w wiejskim ogrodzie... .
Po śmierci mamy moja Basia zaczęła rozważać sprzedaż domu i przeprowadzkę do jakiegoś mieszkanka. Kiedy to usłyszałam, aż mnie zatrzęsło . Wyobrażasz sobie? Nie móc wyjść na przyzbę, żeby wysłuchać koncertu osobistego kosa? Nie mieć własnych kwiatów?
To nie dla nas, prawda?
Jagoda
PS. Męskie spojrzenie na ogród bardzo mi się podoba. No i ta jakość zdjęć .
Zaiste, mało brakowało, żeby kolejny Twój wątek przeleciał bez mojego aktywnego udziału .
Ale niedoczekanie. Bo przecież jest co poczytać i na co popatrzeć.
Gdybym miała jeszcze jedno życie, chciałabym je spędzić w wiejskim ogrodzie... .
Po śmierci mamy moja Basia zaczęła rozważać sprzedaż domu i przeprowadzkę do jakiegoś mieszkanka. Kiedy to usłyszałam, aż mnie zatrzęsło . Wyobrażasz sobie? Nie móc wyjść na przyzbę, żeby wysłuchać koncertu osobistego kosa? Nie mieć własnych kwiatów?
To nie dla nas, prawda?
Jagoda
PS. Męskie spojrzenie na ogród bardzo mi się podoba. No i ta jakość zdjęć .
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bogulenko chyba niebieski zwycięży
Ja już nie mam pretensji o wybór ogórków, ale żeby zaowocowały i było co ukisić Miałam dzisiaj coś podziałać w ziemi ale lunęło i pewnie znowu ziemia się klei
Marysieńko dziękuję brawa dla syna to radość dla rodzicielki robi zdjęcia w zasadzie tylko dla siebie, a myśleli o zdjęciach ślubnych i nawet były początki, ale......
Witaj Feluniu w wiejskim ogrodzie Jabłoń mam trzeci rok. W pierwszym był to patyczek, w drugim już kwitła i miała 1 jabłuszko (takie nieudolne) i próbowanie nie wyszło na korzyść, a w tym roku to już drzewko obsypane kwiatkami i liczę na degustację
Bogusiu dziękuję ...ja się nie martwię o zdjęcia robione przeze mnie, tylko zdjęcia mojej facjaty robione przez moje dziecko
Iwonko dziękuję ! , a wiesz że patrząc na jego zdjęcia zaczęłam fotografować, tylko on bardziej zgłębił tajniki aparatu a ja to........
Witam Cię Jagódko serdecznie
Ja czekam cierpliwie w wiejskim na Ciebie. Wiesz ta moja wiejskość jest taka kupiona, bo to przecież nie moje rodzinne domostwo, ale wracam pamięcią do domu częściowo murowanego, częściowo drewnianego; w przepięknej wsi między Suchą a Żywcem....wieś Las, gdzie urodziła się moja babcia. Byłyśmy tam parę razy na wakacjach i tam była przyzba i powietrze, woda źródlana i salamandry ....raj! Byłam w tym miejscu jakieś 10 lat temu dom stoi; mieszka w nim jedna wnuczek brata babci (samotna kobieta) ....wydawał mi się tylko bardzo mały
A Twoje oburzenie doskonale rozumiem
Też lubię to spojrzenie
Ja już nie mam pretensji o wybór ogórków, ale żeby zaowocowały i było co ukisić Miałam dzisiaj coś podziałać w ziemi ale lunęło i pewnie znowu ziemia się klei
Marysieńko dziękuję brawa dla syna to radość dla rodzicielki robi zdjęcia w zasadzie tylko dla siebie, a myśleli o zdjęciach ślubnych i nawet były początki, ale......
Witaj Feluniu w wiejskim ogrodzie Jabłoń mam trzeci rok. W pierwszym był to patyczek, w drugim już kwitła i miała 1 jabłuszko (takie nieudolne) i próbowanie nie wyszło na korzyść, a w tym roku to już drzewko obsypane kwiatkami i liczę na degustację
Bogusiu dziękuję ...ja się nie martwię o zdjęcia robione przeze mnie, tylko zdjęcia mojej facjaty robione przez moje dziecko
Iwonko dziękuję ! , a wiesz że patrząc na jego zdjęcia zaczęłam fotografować, tylko on bardziej zgłębił tajniki aparatu a ja to........
Witam Cię Jagódko serdecznie
Ja czekam cierpliwie w wiejskim na Ciebie. Wiesz ta moja wiejskość jest taka kupiona, bo to przecież nie moje rodzinne domostwo, ale wracam pamięcią do domu częściowo murowanego, częściowo drewnianego; w przepięknej wsi między Suchą a Żywcem....wieś Las, gdzie urodziła się moja babcia. Byłyśmy tam parę razy na wakacjach i tam była przyzba i powietrze, woda źródlana i salamandry ....raj! Byłam w tym miejscu jakieś 10 lat temu dom stoi; mieszka w nim jedna wnuczek brata babci (samotna kobieta) ....wydawał mi się tylko bardzo mały
A Twoje oburzenie doskonale rozumiem
Też lubię to spojrzenie
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Maryś, zdjęcia... no po prostu...mucha nie siada Artystyczna dusza ten Twój syn. Współczuję tym, co ślepi są na takie widoki, ileż w życiu tracą!
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
- Margolcia_K
- 200p
- Od: 27 kwie 2014, o 14:58
Hej, Marysiu, urzekły mnie zdjęcia z Twoich wątków. Sam wątek zresztą też. Sama lubię fotografować roślinki i zwierzątka, ale kudy moim zdjęciom do Twoich (wliczając w to zdjęcia Twoje i Twego młodego). Aż mi wstyd będzie zamieszczać moje wypociny. Ale na 100%, gdzież tam na 100, na 1000% będę odwiedzała twoje wątki dla klimatu wiejskiego ogrodu i dla tych zdjęć. A ta muszka/oska w locie, toż to majstersztyk!
SUPER!
SUPER!
Wiejski dom Margolci - na stare lata zaczynam od podstaw!
Wynajmowane ogrody Margolci
Pozdrawiam - Margolcia
Wynajmowane ogrody Margolci
Pozdrawiam - Margolcia
- Maska
- Kontakt:
Zuziu, ale MY nie ślepi...my kochamy i rośliny, i zdjęcia. I imieniu syna
Witam Cię Margolciu bardzo serdecznie i bardzo dziękuję za pochwały, ale wiedz kochana, że tylko dużo fotografując dochodzi się do coraz lepszych ujęć. Jak ja patrzę na swoje zdjęcia sprzed dwóch, trzech lat niby tym samym aparatem a jakość nieporównywalna. Więc ró zdjęcia i koniecznie je wklejaj, bo ja w nich widzę Twoje ukochanie dla roślin
Dzisiaj parę moich zdjęć. I tak, najpierw owocowo:
Kwitną jabłonie i wiśnie
Jak nie spotka nas nic złego to obrodzą porzeczki
i borówki amerykańskie
zaraz zakwitnie aronia (będzie aroniówka )
i kasztan jadalny
Może będą owocki na młodziutkiej brzoskwini Saturn, niestety łapnęła kędzierzawoiść
pięknie kwitnie i rozrasta się czosnek niedźwiedzi
na żarnowcu też są już pączki
i parę mniejszych roślinek
kwitnie kuklik
zakwitnie najmniejsza i najciemniejsza dąbrówka
A to pewnie jakiś szkodnik
Z przerażeniem stwierdziłam, że coś zjada moje siewki w tunelu, poobgryzał cynie i zabrał się za bazylię ....niestety musiałam spryskać
Witam Cię Margolciu bardzo serdecznie i bardzo dziękuję za pochwały, ale wiedz kochana, że tylko dużo fotografując dochodzi się do coraz lepszych ujęć. Jak ja patrzę na swoje zdjęcia sprzed dwóch, trzech lat niby tym samym aparatem a jakość nieporównywalna. Więc ró zdjęcia i koniecznie je wklejaj, bo ja w nich widzę Twoje ukochanie dla roślin
Dzisiaj parę moich zdjęć. I tak, najpierw owocowo:
Kwitną jabłonie i wiśnie
Jak nie spotka nas nic złego to obrodzą porzeczki
i borówki amerykańskie
zaraz zakwitnie aronia (będzie aroniówka )
i kasztan jadalny
Może będą owocki na młodziutkiej brzoskwini Saturn, niestety łapnęła kędzierzawoiść
pięknie kwitnie i rozrasta się czosnek niedźwiedzi
na żarnowcu też są już pączki
i parę mniejszych roślinek
kwitnie kuklik
zakwitnie najmniejsza i najciemniejsza dąbrówka
A to pewnie jakiś szkodnik
Z przerażeniem stwierdziłam, że coś zjada moje siewki w tunelu, poobgryzał cynie i zabrał się za bazylię ....niestety musiałam spryskać
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Marysiu, widać, że syn uwielbia fotografować, robi piękne zdjęcia, no te muszki są niesamowite
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Marysiu, no mi to ręce i biust z zazdrości opadły! Zbiory rzeczywiście zapowiadają się super. Kasztan jadalny! To on u nas żyje? Mokra dąbrówka pięknie połyskuje. I dopraszam się uniżenie fotek ze skalniaka, bo ta z czosnkiem niedźwiedzim to mi apetytu narobiła
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
- Maska
- Kontakt:
Iwonko kiedyś fotografował częściej, ale ostatnio coś mniej dlatego ta seria mnie tak ucieszyła
Zuziu no nie biust to ja już nic nie pokażę bo Tobie ten biust spada z byle powodu
A tą dąbrówkę to powinnaś mieć, chyba że maleństwa nie zauważyłaś
Zuziu no nie biust to ja już nic nie pokażę bo Tobie ten biust spada z byle powodu
A tą dąbrówkę to powinnaś mieć, chyba że maleństwa nie zauważyłaś
- BOGULENKA
- 500p
- Od: 23 lis 2012, o 13:28
Marysiu, wysiałam ogóreczki, odmian miałam 7, z każdej po 2 nasionka do doniczki, będzie 28 krzaczków. Co będzie to będzie, ale mam nadzieję, że urodzaj będzie. U mnie tak w sobotę popadało, że dziś weszłam na odcinek, który ostatnio skopałam i wpadłam po kolana w błoto, gubiąc tym samym takie baletki kaloszki. I u mnie na porzeczkach i aronii (mam tylko 1) oraz na borówkach jest mnóstwo kwiatów i też liczę na przychylność niebios co by móc skosztować tychże owoców.
- Ewiczka52
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
MARYNIU Mam kępkę czosnku niedżwiedziego ale się nie rozrasta- nie wiem czemu. Mojej znajomej co zasadziła sporą rabatę coś zjadło ,bo na wiosnę nie było nic U Ciebie na skalniaku rośnie
Pozdrawiam Ewula
- Maska
- Kontakt:
Bogusiu coś zawaliłam sieją w skrzyni, bo jarzyny co mają większe nasiona rosną ładnie w rządku z te z malutkimi nasionami (marchew, pietruszka) zmył chyba deszcz i wykiełkowały w grupie A ja próbowała skiełkować dyniowe ...i nic z tego nie wyszło więc powsadzałam nasiona do doniczek Ogórki w tunelu sieję do gruntu. W polu nie wiem czy posiać
Ewuniu ja mam czosnek niedźwiedzi w dwóch miejscach; tu koło skalniaka rośnie przez przypadek. Skalniak robiłam w lecie zapomniawszy o rosnącym tam czosnku (w lecie już go nie było widać) i stąd taki związek. Drugi mam w innym miejscu bardziej zacienionym, ale i jeden i drugi ślicznie się sieje i dookoła są maleńkie roślinki. Jak się przypomnisz w lecie to zbiorę nasiona i wyślę, to sobie wysiejesz i podzielisz się ze znajomą
Ewuniu ja mam czosnek niedźwiedzi w dwóch miejscach; tu koło skalniaka rośnie przez przypadek. Skalniak robiłam w lecie zapomniawszy o rosnącym tam czosnku (w lecie już go nie było widać) i stąd taki związek. Drugi mam w innym miejscu bardziej zacienionym, ale i jeden i drugi ślicznie się sieje i dookoła są maleńkie roślinki. Jak się przypomnisz w lecie to zbiorę nasiona i wyślę, to sobie wysiejesz i podzielisz się ze znajomą
-
- 50p
- Od: 20 kwie 2013, o 13:55
dzięki Marysiu za info o jabłoni - wstrzymam się na razie z zakupem do jesieni (poczekam na degustację) W wolnym czasie będę wpadała na spacerek po ogrodzie, bo tyle w nim masz fajnych roślinek a zdjęcia są super. Przy okazji czegoś dobrego się nauczę i oczy pocieszę.
pozdrawiam serdecznie - Fela
- Maska
- Kontakt:
Feluniu bardzo serdecznie zapraszam na spacerki, a o jabłuszkach na pewno napiszę, oczywiście jak zdegustuję