Właśnie u mnie nie było ich dużo, a liście zaczęły żółknąć i opadać. Fakt, że atak zauważyłem zbyt późno, dlatego lepiej przy okazji sprawdzić roślinkę - tak dla świętego spokojuAkwelan_2009 pisze: - musiałby być bardzo zmasowana inwazja przędziorków, żeby zaczęły opadać liście - a pajęczaki i "przędza" przez nich wyprodukowana i balansujące na niej "robale", byłaby bardzo dobrze widoczna na roślinach.
Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Myślę, że nie można zbagatelizować tej pleśni ...
Ja na pewno zrobiła bym oprysk skoro w tym samym czasie wystąpiła pleśń a roślina zaczęła zrzucać liście.
Dla zainteresowanych znalazłam ciekawe informacje o objawach chorobowych Adenium w związku z niedoborami poszczególnych pierwiastów
przy niedoborze azotu liście żółkną i opadają
przy niedoborze fosforu słaby wzrost, liście robią się różowe i fioletowe i opadają
przy niedoborze wapnia liście skręcają się, wyglądają jak przypalone, czernieją
przy niedoborze potasu brzegi dolnych liści wyglądają jak poparzone i odpadają
przy niedoborach mikroelementów
bor - objawy podobne jak przy niedoborze wapnia (wapń wpływa bardziej na końcówki liścia, bor na podstawę liścia)
miedź - liście rosną małe, słabo wykształcone, małe, blade kwiaty
cynk - spowolniony wzrost, mała odległość międzywęźli.
żelazo - występuje chloroza
Ja na pewno zrobiła bym oprysk skoro w tym samym czasie wystąpiła pleśń a roślina zaczęła zrzucać liście.
Dla zainteresowanych znalazłam ciekawe informacje o objawach chorobowych Adenium w związku z niedoborami poszczególnych pierwiastów
przy niedoborze azotu liście żółkną i opadają
przy niedoborze fosforu słaby wzrost, liście robią się różowe i fioletowe i opadają
przy niedoborze wapnia liście skręcają się, wyglądają jak przypalone, czernieją
przy niedoborze potasu brzegi dolnych liści wyglądają jak poparzone i odpadają
przy niedoborach mikroelementów
bor - objawy podobne jak przy niedoborze wapnia (wapń wpływa bardziej na końcówki liścia, bor na podstawę liścia)
miedź - liście rosną małe, słabo wykształcone, małe, blade kwiaty
cynk - spowolniony wzrost, mała odległość międzywęźli.
żelazo - występuje chloroza
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- ja w ubiegłym sezonie "przeżyłem" inwazję przędziorków z którymi wcześniej nie miałem do czynienia i nie znałem tego paskudztwa. Mimo, że nam się wydaje, że nie jest ich dużo, a tak naprawdę jest ich "sporo" w różnych fazach rozwoju. Jeszcze jedno - przędziorki nie rozwijają się gdy jest duża wilgotność, a z tego co pisał "Langkami" - wnioskuję, że wokół rośliny jest duża wilgotność, chociaż mogę się mylić.Właśnie u mnie nie było ich dużo, / ... /
- w tym sezonie również otrzymałem wraz z zakupionymi dwoma sadzonkami Adenium thai socotranum w prezencie jako "gratis" przędziorki. Byłem już wyczulony na ich punkcie i gdy tylko zaobserwowałem (pod lupą) pierwsze pajęczaki i zaczynające żółknąć pojedyncze listki, od razu zastosowałem serię oprysków różnymi (trzema) środkami od zwalczania przędziorków. Rośliny uratowałem, mają liście, przesadzone rosną w świeżym zdezyfekwanym podłożu i mam nadzieję, że wiosną będę cieszył się z ładnie ulistnionych roślin. Środkami przeciw przędziorkom pryskałem wszystkie rośliny jakie mam pod moją opieką, a mam ich trochę. Profilaktycznie raz na dwa - trzy tygodnie pryskam "wszystko" naparem z wrotycza, mam spokój./ ... / a liście zaczęły żółknąć i opadać.
- masz 100% racji, tylko pleśń nie jest usytuowana na liściach lecz na podłożu i tu najpierw trzeba doszukiwać się przyczyn rozwoju pleśni - "grzybów", żółknięcia i opadania liści. Pleśń rozrasta się w podwyższonej wilgotności - tz. podłoże jest zbyt mokre przez dłuższy czas, a w podłoże zainfekowane jest zarodnikami pleśni, które napotkawszy dogodne warunki do rozwoju, rozrosły się tworząc widoczne zmiany na podłożu. W warunkach niskiej wilgotności, zarodniki pleśni nie rozwijają się.Myślę, że nie można zbagatelizować tej pleśni ...
Przędziorki bardzo łatwo zidentyfikować - wystarczy lupa o 2 - 3 krotnym powiększeniu i będzie widać te pajęczaki spacerujące po liściach, szczególnie uwielbiają sok z tych najmłodszych, najświeższych. Dodatkowo będzie widoczny oprzęd - "pajęczynki", które służą im jako drogi do przemieszczania się miedzy listkami w poszukiwaniu tych "najsmaczniejszych".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
I tu Cię zaskoczę. Powszechnie wiadomo, że przędziorki nie rozwijają się w podwyższonej wilgotności powietrza. I tu wydaję mi, że jest to mit. Dlaczego? Otóż u mnie co rusz powracają przędziorki, ale ze względu na to, że w pomieszczeniu mam bardzo dużą ilość roślin + średniej wielkości fontanna, wilgotność powietrza rzadko kiedy spada poniżej 50%, a zwykle jest w przedziale 60 - 70%. Czyli co by tu nie mówić, takie warunki ciężko zaliczyć do suchego powietrza. ;)Akwelan_2009 pisze: Jeszcze jedno - przędziorki nie rozwijają się gdy jest duża wilgotność, a z tego co pisał "Langkami" - wnioskuję, że wokół rośliny jest duża wilgotność, chociaż mogę się mylić.
No właśnie to nie do końca tak jest, bo pajęczynki są widoczne z reguły wtedy, gdy atak już trwa od jakiegoś czasu. Zauważyłem, że we wstępnym etapie, pajęczynek jeszcze nie ma, są za to jajeczka, pewnie do tego larwy i kilka dorosłych osobników. Dlatego na początku można je przegapić, co mi się niestety już kilka razy się zdarzyło.Przędziorki bardzo łatwo zidentyfikować - wystarczy lupa o 2 - 3 krotnym powiększeniu i będzie widać te pajęczaki spacerujące po liściach, szczególnie uwielbiają sok z tych najmłodszych, najświeższych. Dodatkowo będzie widoczny oprzęd - "pajęczynki", które służą im jako drogi do przemieszczania się miedzy listkami w poszukiwaniu tych "najsmaczniejszych".
Podsumowując, przędziorki to dość specyficzne szkodniki, który najwyraźniej potrafią się dopasować do różnych warunków, dlatego tak ciężko się ich pozbyć ;)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Akwelan_2009
norbert76 - widzę, że każdy z ns ma inne doświadczenie z tymi "szkodnikami". Każdy z nas opisuje warunki w jakich uprawia rośliny i w jakich warunkach pojawiają się lub pojawiały u każdego z nas przędziorki i nie ukrywam, że każdy z nas ma rację, bo doświadczył spotkania lub nadal doświadcza spotkań z tymi pajęczakami.
- jeżeli Langkami pisze:No właśnie to nie do końca tak jest, bo pajęczynki są widoczne z reguły wtedy, gdy atak już trwa od jakiegoś czasu.
- to wydaje się, że przędziorki już się dość dobrze "zadomowiły" na roślinie i poczyniły dość znaczne zmiany w strukturze liści i roślina uważa je za zbędne i pozbywa się ich. Z mojego osobistego kontaktu z przędziorkami wiem, że przy takich objawach, różne formy rozwoju przędziorków na roślinie, są już bardzo dobrze widoczne, nawet bez "wspomagacza" wzroku. Moje Adenium stoją na obudowanym południowym balkonie i nawet przy otwartych wszystkich oknach,temperatura w słoneczne letnie i jesienne dni wynosi:Witam, moje adenia zrzucają mi liście.
- i w przybliżonych temperaturach (dolna temperatura, to temperatura w jakiej wygrzewają się moje Adenium) wylęgły się na moich Adenium przędziorki w ubiegłym sezonie, jak również na tych dwóch zakupionych w tym sezonie. Tak jak napisałem, każdy z nas w innych warunkach w jakich opiekuje się roślinami, miał lub nadal ma do czynienia z uciążliwymi w zwalczeniu przędziorkami.
Mieczysław
Mieczysław
- Bogsaf
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 13:40
- Kontakt:
A powiedzcie mi, czy jest sposób zapobiegawczy przed atakiem przędziorków Zanim się pojawią na roślinach.
- Akwelan_2009
Wydaje mi się, że w 100% nie ma możliwości zabezpieczyć się przed tymi pajęczakami. Możemy je zawlec, dostać jako "gratis" w przypadku zakupu nowych roślin. Obecnie już nie planuję zakupu nowych sadzonek, więc jedno "ogniwo" w moim przypadku "odpada", ale jak to w życiu bywa - "lepiej na zimne dmuchać" .
Pisałem wcześniej, że profilaktycznie spryskuję rośliny zarówno sukulenty, które już przeżyły spotkanie z przędziorkami jak i te, które nie były obiektem "ataku" oraz wszystkie moje hoje, wyciągiem z wrotycza. Nie stosuję chemii, zostawiam ją na "wyjątkowe" okazje. O wrotyczu wyczytałem na jednym z For o roślinach ozdobnych. Mam nasuszony zapas tej rośliny, na całą zimę.
Pisałem wcześniej, że profilaktycznie spryskuję rośliny zarówno sukulenty, które już przeżyły spotkanie z przędziorkami jak i te, które nie były obiektem "ataku" oraz wszystkie moje hoje, wyciągiem z wrotycza. Nie stosuję chemii, zostawiam ją na "wyjątkowe" okazje. O wrotyczu wyczytałem na jednym z For o roślinach ozdobnych. Mam nasuszony zapas tej rośliny, na całą zimę.
Mieczysław
Mieczysław
- Langkami
- 50p
- Od: 26 mar 2014, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie,
norbert76 adenium od marca do sierpnia podlewałam w środy i soboty. Obecnie raz w tygodniu. W sezonie letnim nie sprawdzałam czy podłoże przeschło. Obecnie zwracam na to uwagę. Choć mam problem z oceną. Podłoże faktycznie wydaje się mi zbyt zwięzłe.
Akwelan_2009 korzonki są jasno zielone - białe, nie ma gnijących ran u podstawy. Będę teraz dokładnie zwracać uwagę przed podlewaniem, czy podłoże przeschło.
norbert76, Lady H, Akwelan_2009 i ula123 nigdy nie miałam do czynienia z przędziorkami. To dla mnie nowość, odkąd zabrałam się za uprawę adenium ;) Tak, więc zrobiłam zdjęcie. Wydaje mi się, że to właśnie przędziorki są głównymi winowajcami. Kupiłam dzisiaj preparat przeciw przędziorkom i spryskałam już wszystkie rośliny. Natomiast kamyki okryte pleśnią wybrałam z doniczki i wyrzuciłam. Był na nich biały osad. Teraz zastanawiam się czy to, aby na pewno pleśń, a nie przędziorki.
Jak często stosować ten preparat? Czy ta chemia nie zaszkodzi roślinom? Obawiam się o moje storczyki, które puszczają nowe pędy kwiatowe. Spryskałam je bo też zaobserwowałam biały nalot na liściach.
norbert76 adenium od marca do sierpnia podlewałam w środy i soboty. Obecnie raz w tygodniu. W sezonie letnim nie sprawdzałam czy podłoże przeschło. Obecnie zwracam na to uwagę. Choć mam problem z oceną. Podłoże faktycznie wydaje się mi zbyt zwięzłe.
Akwelan_2009 korzonki są jasno zielone - białe, nie ma gnijących ran u podstawy. Będę teraz dokładnie zwracać uwagę przed podlewaniem, czy podłoże przeschło.
norbert76, Lady H, Akwelan_2009 i ula123 nigdy nie miałam do czynienia z przędziorkami. To dla mnie nowość, odkąd zabrałam się za uprawę adenium ;) Tak, więc zrobiłam zdjęcie. Wydaje mi się, że to właśnie przędziorki są głównymi winowajcami. Kupiłam dzisiaj preparat przeciw przędziorkom i spryskałam już wszystkie rośliny. Natomiast kamyki okryte pleśnią wybrałam z doniczki i wyrzuciłam. Był na nich biały osad. Teraz zastanawiam się czy to, aby na pewno pleśń, a nie przędziorki.
Jak często stosować ten preparat? Czy ta chemia nie zaszkodzi roślinom? Obawiam się o moje storczyki, które puszczają nowe pędy kwiatowe. Spryskałam je bo też zaobserwowałam biały nalot na liściach.
Storczyki Langkami: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=75991
- Akwelan_2009
- przędziorki na moich Adenium tak się "prezentowały", możesz również porównać wygląd i zmiany na liściach. Na pierwszej fotce pokazałem przędziorki, które dostałem jako załącznik - gratis, do Adenium thai socotranum:Teraz zastanawiam się czy to, aby na pewno pleśń, a nie przędziorki.
- na fotkach niżej pokazuję, "zaawansowaną" hodowlę przędziorków:
- na liściach widoczne są "ranki" przez które przędziorki wysysały z nich soki.
Na fotce niżej, pokazuję jak wygląda inna roślina po żerowaniu na niej przędziorków:
- na ostatniej fotce na gałęziaku po prawej stronie widać maleńkie białe punkciki - ro są właśnie przędziorki. Wszystkie moje rośliny, po zastosowaniu chemii przeżyły i ładnie rozrastają się.
Langkami - Twoja roślina nie wygląda, żeby była zaatakowana przez przędziorki. Co to są te zielone kamyki na powierzchni podłoża, po lewej stronie ? Biały nalot na liściach to pozostałość po oprysku ?
- czy to była pleśn na kamykach czy osad, piszesz dwuznacznie - raz że to pleśń, drugi raz osad. Jeżeli był to osad, to możliwe, że masz bardzo twardą wodę lub stosowałaś do podlewania zbyt często nawozy mineralne, których kryształki wykrystalizowały na kamykach. Na podstawie fotki, którą wstawiłaś w wątku, wydaje mi się, że Twoje Adenium nie jest zaatakowane przez przędziorki. Uważam, że przyczyn zmian na listkach należy doszukiwać się w podłożu - jak dla mnie jest bardzo mokre.Natomiast kamyki okryte pleśnią wybrałam z doniczki i wyrzuciłam. Był na nich biały osad.
- ściśle wg instrukcji na opakowaniu.Jak często stosować ten preparat?
Mieczysław
Mieczysław
- Langkami
- 50p
- Od: 26 mar 2014, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Akwelan_2009 pisze:- czy to była pleśn na kamykach czy osad, piszesz dwuznacznie - raz że to pleśń, drugi raz osad. Jeżeli był to osad, to możliwe, że masz bardzo twardą wodę lub stosowałaś do podlewania zbyt często nawozy mineralne, których kryształki wykrystalizowały na kamykach. Na podstawie fotki, którą wstawiłaś w wątku, wydaje mi się, że Twoje Adenium nie jest zaatakowane przez przędziorki. Uważam, że przyczyn zmian na listkach należy doszukiwać się w podłożu - jak dla mnie jest bardzo mokre.Co to są te zielone kamyki na powierzchni podłoża, po lewej stronie ? Biały nalot na liściach to pozostałość po oprysku ? Natomiast kamyki okryte pleśnią wybrałam z doniczki i wyrzuciłam. Był na nich biały osad.
Te zielone kamyki, to specjalne kamyki do ozdoby, akurat taki kolor - pasował do żółtej doniczki. Biały nalot na liściach był przed opryskiem. Myślałam, że to te przędziorki. Na kamykach była biała pleśń, źle napisałam. Po prostu zastanawiałam się co to jest, czy to aby nie te przędziorki. Na instrukcji na opakowaniu niestety nie pisze jak często.Jak często stosować ten preparat? - ściśle wg instrukcji na opakowaniu.
Storczyki Langkami: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=75991
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Przychylam się do opinii - wątpię, żeby to był przędzior.Akwelan_2009 pisze: Na podstawie fotki, którą wstawiłaś w wątku, wydaje mi się, że Twoje Adenium nie jest zaatakowane przez przędziorki. Uważam, że przyczyn zmian na listkach należy doszukiwać się w podłożu - jak dla mnie jest bardzo mokre.
Wróciłam do domu i zastałam taki widok:
Adenium zakwitło trzeci raz w tym roku , a na dodatek pod koniec czerwca było ostro przycinane
gałązka na której zakwitło też była cięta w czerwcu br.
A to młode ADENIUM OBESUM DESERT ROSE "Norasing" wysiane w lutym br
Adenium zakwitło trzeci raz w tym roku , a na dodatek pod koniec czerwca było ostro przycinane
gałązka na której zakwitło też była cięta w czerwcu br.
A to młode ADENIUM OBESUM DESERT ROSE "Norasing" wysiane w lutym br
- Bogsaf
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 13:40
- Kontakt:
Mieczysławie, czy w okresie zimowym nawozisz adenia jakimś nawozem?