Begonia bulwiasta cz.2
Re: Begonia bulwiasta cz.2
Widzę, że nikt tu nie zagląda od miesiąca, a ja mam pytanie. Begonie mam po raz pierwszy, w marcu sadziłam bulwki i już mi teraz kwitną. Powiedzcie mi czy mogę wyciąć kilka liści begonii? i czy to jakoś negatywnie może wpłynąć na roślinę?, niektóre liście są ogromne i przyznam-trochę mnie denerwują-stąd moje pytanie.
A moje wprost przeciwnie :/ Tyle co urosły w domu na parapecie to tyle mają po wystawieniu na dwór. Co może być przyczyną?
Pozdrawiam Agnieszka
-
- 50p
- Od: 29 sty 2016, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje mają tylko po 5-6 liści, szczerze mówiąc myślałam, że będa gęstsze, bujniejsze.
Liście ładne, kształtne i zdrowe ale co z tego jak roślina jest po prostu chuda...
Zastanawiam się też nad kolorem - miał byc mocny czerwony (wg zdjęcia), wyszedł czerwony jak czerwony łosoś. I znowu nie wiem - czy coś co robiłam mogło mieć na to wpływ że są bledsze, czy po prostu nie takie zdjęcie/odmiana ( = nic nie zepsułam)...
Liście ładne, kształtne i zdrowe ale co z tego jak roślina jest po prostu chuda...
Zastanawiam się też nad kolorem - miał byc mocny czerwony (wg zdjęcia), wyszedł czerwony jak czerwony łosoś. I znowu nie wiem - czy coś co robiłam mogło mieć na to wpływ że są bledsze, czy po prostu nie takie zdjęcie/odmiana ( = nic nie zepsułam)...
Kraj migdałów i oliwek.
-
- 100p
- Od: 13 lut 2015, o 13:18
Ninia jak masz duże liście to i kwiaty będziesz mieć wielkie ja mam jedną z dużymi liściami,jutro zrobię zdjęcie bo właśnie jest w pełni kwitnienia.
SoniaR a jakiej wielkości była bulwa? Bo jak mała to puściła mało pędów i będzie chuda a poza tym jak to gatunek zwisający to buszu przy jednej średniej cebuli się nie spodziewaj, polecam nawozić to się wzmocni i za rok będzie większa liczba pędów.
A co do koloru to cóż papier wszystko przyjmie.
Runia a hartowałaś swoje bo ja od kwietnia swoje trzymam na dworze i wszystkie kwitną a mieszkam w 6 stopniu pod wpływem mrozu
SoniaR a jakiej wielkości była bulwa? Bo jak mała to puściła mało pędów i będzie chuda a poza tym jak to gatunek zwisający to buszu przy jednej średniej cebuli się nie spodziewaj, polecam nawozić to się wzmocni i za rok będzie większa liczba pędów.
A co do koloru to cóż papier wszystko przyjmie.
Runia a hartowałaś swoje bo ja od kwietnia swoje trzymam na dworze i wszystkie kwitną a mieszkam w 6 stopniu pod wpływem mrozu
Gdy czasem musisz się zatrzymać
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
-
- 100p
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
-
- 50p
- Od: 29 sty 2016, o 14:41
Dziękuję.
Bulwa była raczej z mniejszych. Dokarmiam mocno, mam nadzieję, że da radę do przyszłego roku.
Bulwa była raczej z mniejszych. Dokarmiam mocno, mam nadzieję, że da radę do przyszłego roku.
Kraj migdałów i oliwek.
nienia zgadza się i liście i kwiaty są duże, ale czy mogę kilka liści obciąć?-szczególnie te dolne, bo przez nie mam "mały problem" z dostaniem się do doniczki podczas podlewania.
"Picotte Blush" bardzo duży kwiat ok.15cm średnicy-moja ulubiona, wygląda jak róża.
a ta to "Marmorata", kwiat trochę mniejszy ale też ma swój urok.
"Picotte Blush" bardzo duży kwiat ok.15cm średnicy-moja ulubiona, wygląda jak róża.
a ta to "Marmorata", kwiat trochę mniejszy ale też ma swój urok.
-
- 100p
Ninia piękne kolory. Co do obcinania to jeśli obetniesz dolne liście to da radę. Umie w poprzednim roku stała na przeciągu i co silniejszy wiatr to przewracał doniczkę nawet złamał mi jedną łodyżkę na szczęście była to z mniejszych odrostowych i to brzydko bo ze skórką ale wylizała się i dalej ładnie kwitła.
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
- dalisbea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
Moja pierwsza begonia, ale już wiem, że nie ostatnia
Ja też się doczekałam
Muszę teraz rozwikłać zagadkę co to za jedna, bo chyba nie ta co miała być.
Muszę teraz rozwikłać zagadkę co to za jedna, bo chyba nie ta co miała być.
Są kolejne
- dalisbea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2016, o 22:52