CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Zablokowany
GrzegorzZielarz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 cze 2016, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Post »

Przeca napisałem grzecznie, że pójdę za jedną z rad odnośnie częstszego podlewania. Jeżeli to nie pomoże to zmienię doniczkę. Natomiast podłoża nie zmienię, bo mieszanka Grzegorza Zielarza (czyli moja) jest najlepsza.

PS. kaktus to Mammillaria matudae
Jeszcze będzie ze mnie znawca :)!

Moje kaktusy - Kujaki Grzesia
Awatar użytkownika
malina1078
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2016, o 14:14

Post »

Cześć

Mam problem ze swoim kaktusem.

To zdjęcie gdy był zdrowy (sierpień 2015)

Obrazek

A to teraźniejsze

Obrazek

Posadziłam go ponad rok temu, jak widać chyba mu dobrze było, bo bardzo szybko rósł. Stoi na południowo-wschodnim oknie, ma bardzo dużo światła słonecznego. Ostatnio jednak zaczęły mu opadać i usychać wypustki. Dlaczego? Co zrobić?
Ostatnio podlewałam go zbyt często, bo myślałam ze ma sucho z powodu tych suchych wypustek. Ziemia to zwykły piach z ogrodu.
Po lekturze forum chcę go przesadzić - czy kupić większą doniczkę?
GrzegorzZielarz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Hej,

jak dla mnie, choć jestem tu nowy, roślina przekształca "liście" w ciernie, co może być skutkiem zbyt obfitego podlewania. Jak dobrze pamiętam to liście magazynują wodę - roślinka "myśli" -> dużo wody to po co mam trzymać zapas?

Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Malina1078
Dokładnie to jest sukulent, więc przesuszenie mu nie zaszkodzi. Przed kolejnym podlaniem podłoże powinno zawsze przeschnąć.
Oczywiście powinno się przesadzić do nowej mieszanki, najlepsza to standardowa ziemia do sukulentów zmieszana z gruboziarnistym piaskiem. Tylko tutaj mała uwaga, jak go będziesz brała z ogrodu to trzeba go uprzednio wyprażyć w piekarniku, ze względu na to że dużo w nim różnych bakterii. Osobiście polecam kupić taki piasek w sklepie zoologicznym/akwarystycznym.
Nowa doniczka powinna być max większa o około 1,5 - 2 cm na średnicy. Nie wiem czy ta biała na zdjęciu nie będzie nieco za duża.

Grzegorz Zielarz
Rozumiem, ale na tym forum jak ktoś odpowiada to zwykle ma doświadczenie w uprawie roślin. Jeśli, ja bym się zwrócił z zapytaniem i dostał określone wskazówki, to bym je wykorzystał w całości, a nie połowicznie. Ale zrobisz jak chcesz, w końcu to Twój kaktus. :)

Dodam tylko, że na początku mojej przygody z kaktusami, straciłem trochę egzemplarzy właśnie przez zbyt duże doniczki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
GrzegorzZielarz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

norbert76 pisze:Grzegorz Zielarz
Rozumiem, ale na tym forum jak ktoś odpowiada to zwykle ma doświadczenie w uprawie roślin. Jeśli, ja bym się zwrócił z zapytaniem i dostał określone wskazówki, to bym je wykorzystał w całości, a nie połowicznie. Ale zrobisz jak chcesz, w końcu to Twój kaktus. :)
Dzięki za rade ;)

washi
200p
200p
Od: 5 lut 2012, o 19:57

Post »

Wracam do mojego kaktusa bez korzeni.
norbert76 pisze:To zależy czy szyjka korzeniowa jest ususzona , bo jest zdrowa, czy jest ususzona, bo jest martwa tkanka i dlatego nie chce wypuścić korzeni - po takim czasie powinny się pojawić chociaż ich zaczątki.
Stawiam na drugą możliwość, samo obcięcie dołu nie jest niebezpieczne, mammilarie to jedne z najprostszych w uprawie kaktusów, a może pobudzić do wypuszczenia korzeni.
Ważne, żeby przy cięciu użyć bardzo ostrego noża.

Możesz ewentualnie jeszcze wrzucić zdjęcie, jak to wygląda.
Zrobiłam mu zdjęcie i zauważyłam że pokazały się zaczątki korzeni. Wreszcie! :tan

Obrazek

Te kremowobiałe maleńkie "kiełki" (naliczyłam ich w sumie 15) wyrastają na całej szyjce korzeniowej, więc chyba nie jest martwa? Skoro korzenie już idą to nie ma sensu ciąć, prawda? Ustawiłam go od nowa na baczność i podparłam patyczkami. Kiedy go teraz podlać? Jak się porządnie chwyci ziemi i nie będzie się już kiwał, czy można wcześniej? Jest suchy ale jędrny, ziemia w doniczce (do kaktusów pół na pół z grubym piaskiem) też jest sucha.Od połowy maja stoi na zewnątrz, słońce ma od rana do 17-ej, i jest zadaszony na wypadek deszczu.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i w porządku, zostaw, tak jak jest. Możesz go spryskiwać nawet codziennie (tylko nie w pełnym słońcu, a jak zajdzie pod wieczór) przez jakiś czas, to powinno przyspieszyć rozrost nowych korzeni.
A z podlewaniem dopiero, jak już porządnie zakotwiczy w ziemi. Myślę, że po trzech, czterech tygodniach będzie go można delikatnie na początek podlać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
washi
200p
200p
Od: 5 lut 2012, o 19:57

Post »

Bardzo dziękuję! Tak właśnie zrobię. Najbardziej się cieszę że nie muszę go ciąć, przerażała mnie myśl o tej operacji :D Dzięki! Maria
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Na sucho, bez podania korzenie się nie rozwiną. Jeśli pierwsze korzenie już są to należy kaktusa podlać. Wtedy korzenie zaczną pobierać wodę i rozrastać się.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisałem z własnego doświadczenia, na sucho trzymałem pewien czas, po paru tygodniach podlałem. Dziś kaktus ma się bardzo dobrze, choć też wcześniej stracił wszystkie korzenie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

asma pisze:Witam
Proszę o pomoc.Mój kaktusior chyba choruje lub ma lokatora.Co to/kto to?

Obrazek
Po operacji ;:131

Obrazek
elnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2016, o 10:10

Aeonium - choroba - szkodnik czy grzyb?

Post »

Witam, czy jest ktoś w stanie określić co dolega tej roślince? Szkodniki, grzyb czy jeszcze coś innego? Czym to leczyć? Czy w ogóle leczenie ma sens. Czytając forum, przyznaję, że może został przelany. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To może być grzyb, choć te zmiany bliżej nasady, szczególnie górnych liści wyglądają mi na tarczniki. Czy one są wypukłe i okrągłe?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”