Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
U nas ktoś przychodził na pole jak do siebie i wykopywał kartofle
i ktos raz wyrwał wszystkie warzywa :/
i ktos raz wyrwał wszystkie warzywa :/
Pozdrawiam Marcin
Wynalazłem i zamówiłem nasiona jakiejś japońskiej dyni w typie hokkaidowhitedame pisze:A kiedyś słyszał jak jeden Pan o lepkich rękach mówił do drugiej pani: popatrz ten to tu chemię leje litrami - ja bym tego do ust nie wziął. I o to chodziło.
z czarną skórką. Raczej nie obawiam się kradzieży, ew. zainteresowani pomyślą że to jakiś
chory egzemplarz.
Tak wygląda mieszkanie pod miastem, większość rolników na przedmieściach poprzerzucała się na zboża, bo warzywa kradziono na potęgę
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie do tych, którzy wyhodowali dynie z nasion dyń kupionych w supermarkecie. Czy wyhodowane dynie powtarzały cechy dyń-matek? Mam mnóstwo nasion z dyni Hokkaido kupionej w Biedronce, ale też i innych dyń. Zastanawiam się czy nie pewniej byłoby kupić nasiona w ogrodniczym o ile nie załapię się na AWN.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Dynia z nasion dyń odmian ustalonych z dyń kupowanych w dużych marketach są dobre, powtarzają cechy jako, że pochodzą z dużych monokultur i nie maja możliwości być kundelkami. INna sprawa jest z Hybrydami F1 np. Delicata tam ni powtarzają cech.
- borowa
- 200p
Dziękuję Emalia, tzn że tego roku obsadzę się hokkaido!! i rozdzielę wszystkim wokół . W ub roku posadziłam o wiele za mało i musiałam dokupować. W moich stronach dynie w sklepach nie są popularne i trudno jest cokolwiek sensownego dostać. Jedynie przed Halloween ale głównie to te do wykrawania.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- borowa
- 200p
Emalia jednak czegoś nie rozumiem jeżeli chodzi o Delicatę - czy każda Delicata jest hybrydą? - jest jej kilka typów. Jeśli tak to co wyrośnie z nasion które są na AWN jako z KZ? nie byłoby sensu takich nasion podawać do wymiany...
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Delikata nie jest hybrydą możesz spokojnie siać.
Z drugiej strony z Delikaty stworzono wiele hybryd.
Z drugiej strony z Delikaty stworzono wiele hybryd.
Pozdrawiam Wojtek
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Sama Delikata nie jest hybrydą, ale to co jest sprzedawane w marketach pod nazwą Delikata już tak. Ty pytałaś o nasiona dyń z marketów.
Z braku miejsca w poziomie, proponuję dynie w skrzynie bez dna i na siatkę, ogrodzenie
Kasia
U mnie też dynia pięła się po płocie ,a potem wlazła nawet na brzoskwinię.
Bezpieczniej jest tak poprowadzić odmiany ,które wiążą mniejsze owoce.
Bezpieczniej jest tak poprowadzić odmiany ,które wiążą mniejsze owoce.
Pozdrawiam
Agata
Agata
- borowa
- 200p
Mam pytanie do tych którzy znaja siena dyniach piżmowych - ja mialam przyjemność wyhodować butternut squash (Legutko, więc nie wiem jaka odmiana dokładnie) oraz muscate de provence obie sa do siebie podobne, choć muscat jest słodszy , obie mają taki ziarnisty miąższ - czy wszystkie piżmowe taki mają? to mi niestety przeszkadza...
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
Uprawiałam kilka odmian dyń piżmowych, miąższ podobny do Muscat de Provence ma Lunga di Napoli, Ibiza, Sonca. Ja nie czuję ziarnistości w tych odmianach, dla mnie są zbyt mokre i marchewkowe w smaku. Jeśli ktoś robi soki to może być zadowolony z tych odmian, bo dobrze się przechowują.