Czym nawozić pomidory-cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
Nie bez powodu napisałam o nawożeniu gipsem . Od kilku lat nie miałam
problemu z szw , w tym roku problem powrócił . Ze 2-3 lata temu dałam gips ,
założyłam nawadnianie kropelkowe . Było dobrze do tego roku . Gips oprócz
wapnia dostarcza siarki i czyni wapń zawarty w glebie bardziej dostępnym .
Dodam , że pryskałam pomidory octanem wapnia i mimo to problem był .
A wcześniejsze badanie gleby wykazało , że wapnia mam dużo .
Na wiosnę badanie powtórzę .
problemu z szw , w tym roku problem powrócił . Ze 2-3 lata temu dałam gips ,
założyłam nawadnianie kropelkowe . Było dobrze do tego roku . Gips oprócz
wapnia dostarcza siarki i czyni wapń zawarty w glebie bardziej dostępnym .
Dodam , że pryskałam pomidory octanem wapnia i mimo to problem był .
A wcześniejsze badanie gleby wykazało , że wapnia mam dużo .
Na wiosnę badanie powtórzę .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wysoki odczyn może być spowodowany też wysoką zawartością potasu bo ktoś nawozi popiołem.toldi pisze:Jeżeli pH gleby jest wysokie to z pewnością posiada dość wapna. U mnie wynik analizy dał 1560mg/l a więc dużo i na pewno nie braknie pomidorom. Sucha zgnilizna, która jest objawem baku wapnia występuje częściej nie z jego faktycznego braku w ziemi a z powodu utrudnionego pobierania.
U mnie wapń jest ponad 2500 a pH mam 7,1 więc wysoka zawartość wapnia nie zawsze musi prowadzić do alkalizacji gleby. Zależy to od formy pierwiastka czy węglanowa czy siarczanowa tak jak u mnie. Nie mam problemów z SZW.
anulab gips budowlany czyli "palony" to półhydrat , który po dodaniu wody twardnieje przechodząc w postać dwuwodną.
PS.
Wcześniejsze analizy wykazywały grubo ponad 3000mg Ca/l przy pH =7,4 ale 3 letni okres podlewania raz czy 2x w miesiącu zakwaszoną kwasem siarkowym do pH=5,5 wodą, dał pozytywne rezultaty.
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Wszystko się zgadza, ale miałem na myśli coś innego, procentowy udział jonów alkalizujących w kompleksie sorpcyjnym i uwzględniając jeszcze z istotnych i potrzebnych roślinom magnez to udział wapnia nawet w kwaśnych glebach nie spada poniżej 20% przy zaledwie kilkuprocentowym udziale potasu i magnezu. Z tego powodu nie są przeprowadzane testy chemiczne na wapń przyswajalny tylko pod katem odczynu.
Pozdrawiam. Jacek
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Tani i niepodnoszący pH (a może nawet obniża) wydaje się chlorek wapnia. Myślicie, że można go stosować?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Pomidory nie należą do roślin dobrze tolerujących podwyższone poziomy chloru.
Wszystko o pomidorach cz. 16
Czy możecie mi powiedzieć czy takie parametry gleby, a dokładnie, tak znaczne obniżenie się poziomu makroskładników w glebie (mała szklarnia) jest możliwa po jednym sezonie pomidorów?
Pierwsze badanie robione prawie rok temu, na wiosnę 2019 przed posadzeniem ok 25 krzaków pomidorów w szklarni 15 mkw (dość gęste nasadzenie)
pH: 6,0, Zasolenie: 4,38 g NaCl, K+ - 780 mg/l, Ca - 910, Mg - 248, P - 318, N-NO3 - 51, Chlorki: 225
Po tych badaniach dodałem tylko siarczanu wapnia
Dla ciekawości zrobiłem badanie teraz, po usunięciu plantacji, by zobaczyć ile krzaki wyciągnęły i się lekko zdziwiłem:
pH: 6,7, Zasolenie: 2,16 g NaCl, K+ - 62 mg/l, Ca - 1860, Mg - 267, P - 158, N-NO3 - 70, Chlorki: <37
Czy jest możliwe by pomidory tyle wyciągnęły, czy raczej składki są dodatkowo wypłukiwane, teren jest dość mokry
Pierwsze badanie robione prawie rok temu, na wiosnę 2019 przed posadzeniem ok 25 krzaków pomidorów w szklarni 15 mkw (dość gęste nasadzenie)
pH: 6,0, Zasolenie: 4,38 g NaCl, K+ - 780 mg/l, Ca - 910, Mg - 248, P - 318, N-NO3 - 51, Chlorki: 225
Po tych badaniach dodałem tylko siarczanu wapnia
Dla ciekawości zrobiłem badanie teraz, po usunięciu plantacji, by zobaczyć ile krzaki wyciągnęły i się lekko zdziwiłem:
pH: 6,7, Zasolenie: 2,16 g NaCl, K+ - 62 mg/l, Ca - 1860, Mg - 267, P - 158, N-NO3 - 70, Chlorki: <37
Czy jest możliwe by pomidory tyle wyciągnęły, czy raczej składki są dodatkowo wypłukiwane, teren jest dość mokry
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
Mnie trochę dziwi, że zwiększył się azot, więc coś było nie tak, może próbki z innego miejsca. Bo bez dodania azotu, powinny pomidory odczuwać głód i te zasolenie niewspółmierne do składników, obecnie powinno być nieco niższe. W najbliższym sezonie kłania się do zasilania saletra potasowa.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Przepraszam azot wpisałem błędnie.
Pierwsze badanie - azot N-NO3 541
-- 4 gru 2019, o 19:18 --
A ile tej saletry potasowej przy założeniu że ziemi na 1/2 metra głębokości jest ok. 5 metrów sześciennych?
Pierwsze badanie - azot N-NO3 541
-- 4 gru 2019, o 19:18 --
A ile tej saletry potasowej przy założeniu że ziemi na 1/2 metra głębokości jest ok. 5 metrów sześciennych?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Nie obliczaj metrów sześciennych, tak na przyszłość: zaleca się: żeby jednorazowo nie przekraczać 50 g na 1 m2. Ale byłoby za dużo azotu na początku, to proponuję 20 g saletry potasowej i przed sadzeniem 25 g siarczanu potasu. Następne zasilenie saletrą potasową po zawiązaniu trzeciego grona.
pozdrawiam Ludwik
A jak mam saletrę magnezową i siarczan potasu to da radę? Wiem, magnezu jest za dużo, ale może wykorzystam to co mam?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
To tylko daj siarczan potasu, a azot ewentualnie po przyjęciu się w postaci saletry amonowej, ale jednak bym obstawiał nad saletrą potasową. Z saletrą magnezową bym poczekał do następnego sezonu. Chociaż magnez wzrósł, pewnie była w użyciu w minionym sezonie.
pozdrawiam Ludwik
Oczywiście, przez cały rok szedł również doglebowo raz na tydzień PlonVit Kali.
Szok jak są to duże wymagania.
W kolejnym sezonie chyba się przestawię na dożywianie dolistne.
Szok jak są to duże wymagania.
W kolejnym sezonie chyba się przestawię na dożywianie dolistne.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Nawożenie dolistne jest dokarmianiem interwencyjnym,
służy przede wszystkim do szybkiego usuwania wystąpienia nagłych niedoborów składników pokarmowych.
służy przede wszystkim do szybkiego usuwania wystąpienia nagłych niedoborów składników pokarmowych.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.