U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Nad kaktusami może nie, bo jak ja to będę zraszała :D Na firance można, ewentualnie jak zapuszczę ceropegię woodi na firankę to i do niej można przypiąć :D

Ale nie, nie mogę aż tyle oplątw mieć, dlatego, że... nie mam w domu wanny! ;:202 ;:306

Basia mi niedawno wypominała, że widzi na drabince niewykorzystane klamerki. No to teraz już wszystkie są wykorzystane:
Obrazek

Zachciało mi się ostatnio wymienić drabinkę na mniejszą, a teraz chyba znowu muszę iść po tą większą ;:224
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Tak mi przyszło do głowy - weź dwie drabinki i wsadź je po przeciwnych stronach, a górą oprzyj o siebie, żeby powstał taki 'stojaczek' -posadzisz sobie roślinki, jak kury na grzędzie ;:215
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monia a te klamerki to nie ściskaja za mocno roślinki?
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucy, to nie jest taki głupi pomysł :idea: Tylko muszę dokupić jedną drabinkę, żeby byłe dwie podobnej wielkości ;:204

Ola, to nie są jakieś żelazne klamerki ściskające z niedźwiedzią siłą :wink: Chociaż rzeczywiście przy mocowaniu starałam się używać tych klipsów zielonych, które można tam dojrzeć. Klamerki często są siłą "podtrzymującą", czyli nie trzymają rośliny bezpośrednio, ale stanowią jakieś dodatkowe podparcie albo blokadę przed zsunięciem się z drabinki. Oczywiście ta kompozycja ciągle ewoluuje i jak tylko pojawi się lepszy pomysł i materiały to może się okazać, że klamerki w ogóle znikną :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Monika - dobrze kombinujesz z Lucy z tymi drabinkami :lol:
Na początku też je podpinałam, podwiązywałam, jak sugerowała, i często robi to pani Beata,
oraz inni hodowcy oplątwowi w swoich tillandsiowych instalacjach, ale jakoś zawsze było mi ich żal :lol:
No niestety z tegoż właśnie powodu mój M dąsał się na mnie parę razy,
bo kilka - naprawdę fajnych konstrukcji, które mi zrobił właśnie z przeznaczeniem na oplątwy
(na przykład rama z konarów brzozy, wieszak z konarów brzozy, i inne takie tam),
stoi teraz w ... garażu, a one w rezultacie mają ... siedziska ;:306
I jeszcze coś - nie argumentuj mi tu, że jednym z powodów, dla którego nie kupisz więcej oplątw, jest ... brak wanny :;230
Twoja bambusowa ramka jest przepiękna ;:138 ;:167 ;:138
Pozdrawiam i zapraszam
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to mówią - od czegoś trzeba zacząć. Okazja do zmiany kompozycji nadarza się co kąpiel :lol: Inna rzecz jest taka, że nie mogą tak sobie po prostu leżeć, coś je musi przytrzymywać, bo inaczej mogą mi odfrunąć (już dwa razy szukałam niektórych, próbowaliście znaleźć kiedyś T. argentea w zarośniętym wysoką trawą i drzewami ogrodzie sąsiada 40x20m i to bez gwarancji, że ona tam rzeczywiście sfrunęła? :wink: ), to w końcu otwarty balkon jest.

Ale żeby nie było, że ja je tu maltretuję, kilka zbliżeń na montażu:
-klamerka jako dodatkowy blok trzyma się drabinki i dzięki temu panna T. fasciculata z niej nie spada, sama roślinka jest "luzem":
Obrazek

-klamerka jako dodatkowe miejsce dla T. caput-medusae. Widzicie, że ta klamerka przytrzymuje też klips. Te klipsy mają otwór na pęd i drugi na złapanie się tyczki, małe T. ionantha pasują do nich jak ulał :)
Obrazek

-a to T. circinata. Ta trochę za gruba jest żeby ją łapać za dupkę, więc jest lekko złapana klipsem za kilka liści. Niby nic, a dzięki temu przy wietrze nie ma ochoty wybierać się do ogrodu sąsiada.
Obrazek

Ej, ja tu nie mówię, że nie kupię W OGÓLE więcej oplątw, tylko że raczej nie kupię ich aż tyle, żeby je trzeba było do wanny ładować. W końcu do mojego wiadra 16l jeszcze się ich kilka zmieści... ;:306
Tą brzozową ramę miałaś fajną, może kiedyś wymyślisz dla niej jakieś inne zastosowanie, na inną roślinę?
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

W Castoramie mają niedrogie wielkie kastry - zamiast wanny jak znalazł :wink:

Btw. ja pamiętam jakąś dyskusję o przywiązywaniu oplątw na drzewach i koniecznie rajstopami damskimi :;230

Monika, jak Ci dobrze z nimi idzie - a to widać przecież gołym okiem, to nie masz się co wahać 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

No proszę, jakie fantastyczne pomysły na oryginalne roślinki. Podziwiam, trzymam kciuki za pomysły i rozwój roślinki, bo dla mnie to czarna magia jest :;230
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucy, ja też to pamiętam z tymi rajstopami. Ale ja rajstop nie noszę, a nowych szkoda specjalnie kupować :D Zostanę na razie przy klamerkach :wink:
Żaneta, magia to na pewno, ale żeby od razu czarna... ale trzymaj kciuki, zawsze się przyda :)

Dzisiaj nadeszła pora na pierwszą przymiarkę jesienno-zimową. Z całej kompozycji skrzynkowej na balkonie zostawiłam już tylko pelargonie, które jeszcze jako tako wyglądają. Na miejsce usuniętych już roślin przymierzają się sadzonki bratków z własnego wysiewu.
Obrazek

Zakwitła mi tibouchina:
Obrazek

I muszę się pochwalić, że druga z trzech kupionych niedawno hoi ruszyła :tan Widzicie te dwa małe listeczki? ;:204
hoja bhutanica
Obrazek

U mnie prawie koniec sezonu pomidorowego, przedostatnie sztuki zebrane z przedostatniego krzaczka:
Obrazek

Są jeszcze maliny i dość tłuste poziomki :D Dla porównania po lewej stronie od monety poziomeczka, po prawej malina:
Obrazek

Iii... szaleństwo :tan ... wczoraj w markecie widziałam gerbery, nieco przyklapłe i przecenione na 1.99zł. Kupiłam... wszystkie, które tam zostały. Czyli 4 sztuki. Po podlaniu podniosły listki, a teraz już siedzą wesoło w skrzyneczkach. Mam nadzieję, że ładnie zakwitną w przyszłym roku ;:65
Obrazek

To tyle na dziś :wit
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Pięknie wyglądają te Twoje tillandsje, z kolorowymi klamerkami to jak papużki :)
Tibouchina ślicznie kwitnie, moja po zimie ;:222 , to sobie u Ciebie pooglądam.
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Wow ale kolekcja oplątw ;:138 Jestem pod wrażeniem. Niech Ci pięknie rosną i kwitną...bo one chyba kwitną, nie?
U mnie też już tylko pelargonie zostały, te upały wykańczają roślinki tym bardziej że ja mam wystawę południową.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Roślinki, hoje i sałata - super, wszystko co lubię! ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, Basiu :) Ja mam tibouchinę pierwszy sezon, kupiłam ją wiosną przy okazji innych zakupów, a potem dopiero naczytałam się raczej nieprzychylnych komentarzy na jej temat. Zobaczymy, czy poradzi sobie zimą i ewentualnie jak będzie współpracować w przyszłym sezonie.

Aneta, dziękuję również. Tak, oplątwy kwitną, ale ja chyba sobie z tym poczekam, bo prawie wszystkie kupiłam jako egzemplarze małe, muszą sobie podrosnąć.
Mój balkon też ma wystawę południową - tam smaży się moje kaktusowo :D No ale czym byłby rok bez eksperymentów, co oprócz pelargonii da radę na takiej patelni? Bo internet mówi jedno, a w praktyce różne cuda wychodzą 8-) Lobelia w tym roku sobie jako tako poradziła, uczep też dość długo się trzymał, ale ciągłe skubanie go z przekwitłych kwiatów jest męczące, gdy się ma 8 metrów skrzynek balkonowych :roll:

Żaneta, dzięki i smacznego ;:306
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”