Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moja ma ok. 30 cm. Tak naprawdę to nie wiem, czy ona ma 4 lata. Napisałam, że na moje oko ma co najmniej 4 lata. Wszystkie listki są tegoroczne, na zimę zostały prawie same badyle.
Tak wygląda w całej okazałości:
Obrazek
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczna!Sama się tak rozkrzewiła?
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sama :) . Nic nie ucinałam :) .
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sie 2009, o 09:18

Post »

widze ze z tylu nastepne rosna, swietne masz te sukulenty
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki :) . O tą chodzi?
Obrazek
To fockea edulis.
Muszę powiedzieć, że pobyt na południowym balkonie bardzo im obu służy :D .
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Od: 5 lip 2009, o 15:09
Kontakt:

Post »

Czy mogę te swoje mini-róże (mają ponad 4 cm wysokości) zsadzić do jednej doniczki? Czy one lubią ciasnotę? Teraz każda ma do dyspozycji doniczkę o średnicy 8,5 cm, ale wolałabym zredukować liczbę doniczek na parapecie. ;) Czy to może im zaszkodzić? Czy można je przesadzić już teraz, czy są jeszcze na to zbyt małe?
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

to by mnie tez interesowalo... Ciekawe czy rozne rodzaje (kolory) beda sie tolerowaly w jednej doniczce.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Musicie pamiętać o tym, że przecież kaudeks u róży bardzo szybko grubieje (u moich półrocznych jest już gruby na 2 palce). Posadzenie obok siebie młodych (bardzo młodych) roślinek spowoduje, że za miesiąc - dwa - zaczną się "zderzać" czy ocierać o siebie. Korzenie - początkowo jak nitki - z czasem też grubieją (u mnie już są jak zapałki).
Zgadzam się, że ładnie by to wyglądało - kilka roślin obok siebie. Jednak w internecie (na fotografiach i filmikach) a i chyba zdecydowana większość z nas hoduje je pojedynczo. Myślę, że można byłoby spróbować w długich (niewysokich i nieszerokich) doniczkach dając jednak jakiś odstęp pomiędzy roślinami.
Jeżeli chodzi o przesadzanie młodych roślinek - jak najbardziej można. Trzeba uważać na cieniutkie korzonki, lepiej jak bryła korzeniowa jest mokra i nie rozpada się - jest o tym w naszym wątku na poprzednich stronach.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
x-b-6
200p
200p
Od: 5 lip 2009, o 15:09
Kontakt:

Post »

karpek pisze:Musicie pamiętać o tym, że przecież kaudeks u róży bardzo szybko grubieje (...)
Korzenie - początkowo jak nitki - z czasem też grubieją (u mnie już są jak zapałki).
karpek pisze:Myślę, że można byłoby spróbować w długich (niewysokich i nieszerokich) doniczkach dając jednak jakiś odstęp pomiędzy roślinami.
Nie zdawałam sobie sprawy, że aż tak szybko są w stanie rosnąć. Ale może rzeczywiście zastosuję jedną dłuższą doniczkę, przynajmniej dopóki nie będzie im zbyt ciasno.
Bardzo dziękuję za porady. :D
ciucma
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

moje jeszcze nie wykielkowaly... hmmmmmm czekam cierpliwie dalej
myszor81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sie 2009, o 18:42

Post »

A u mnie jak na razie z 10 posadzonych nasionek wyroslo 6 sztuk w ciagu 5 dni i szybko rosna
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p
Od: 23 maja 2009, o 22:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pod koniec sierpnia żaliłam się, że przez cały sierpień nie rosły, co najwyżej zgrubiały, ale żadnych nowych listków. Chyba czytają w myślach, bo ostatnie około 2 -2,5 tygodnia coś im się w główkach (a raczej listkach) pomieszało i zaczęły rosnąć. Teraz, jak już prawie jesień jest.
Na przykład, to zdjęcie z lipca, ale przez sierpień roślinka przybierała na grubości, ta nieostra z tyłu z dużymi listkami:
Obrazek

a teraz tak dostała kopa :shock: (po prawej)
Obrazek
Nawet ta z lewej, która nie może się zdecydować czy rosnąć czy nie, dostała nowe listki. Ona chyba rośnie na bonsai, mała i gruba. :lol:

Nie wiem dlaczego, ale tej roślince podsychają dolne listki:
Obrazek

Na razie nie panikuję, bo ktoś już pisał, że adenium zgubiło listki, a później odrosło. ;)

Tu linki jeszcze do 2 fotasek moich maluchów:
adenium1 adenium2

A co do doniczek, ja mam 3 adenia wsadzone w długiej kaktusiarce, bo mi miejsca na oknie już brakowało. Na razie nie narzekają na sąsiadów :D
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A co tam, jeszcze się pochwalę :) :
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”