Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

Iwonko też jeszcze przez parę lat nie doczekałam się kwiatów szachownicy perskiej bo dostałam te cebulkę od koleżanki .Nawet zapomniałam ze to szachownica perska dopiero patrząc na jej liście zakumałam co mam .Teraz z ciekawości poszukałam w necie i tak opisuje to Zojalitwin https://zojalitwin.wordpress.com/2011/0 ... ca-perska/ Spróbuję tak ją posadzić, bo mam takie miejsce pod murem o tej wystawie południowo zachodniej
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Obrazek

Jadziu, u mnie pogoda podobna jak u Ciebie. Zdjęcia robię w przerwach między deszczami. A tych przerw niewiele więc jestem do tyłu z wieloma pracami w ogrodzie.
Przetacznikowi deszcz nie przeszkadza.
Listki tej serduszki cudowne! Kwiatki są tylko dodatkiem:
Obrazek
Agnieszko, to klasyczny czerwony kolor tulipanów więc weź poprawkę do kolorów, jakie serwuje Ci Twój komp :lol:
Szkoda Twoich, które wygniły :(
Obrazek

Iwonko, cieszy mnie, że te bardziej wymagające rośliny - psiząb i szachownica perska chcą u mnie kwitnąć :tan Choć traktuję je tak samo jak wszystkie inne cebulowe.
Tak, szpalery tulipanów zajmują sporo miejsca, które u mnie akurat jest, zanim nie zapełnię rabat setkami dalii. Prace w tym roku przy sadzeniu dalii ślimaczą się z powodu pogody ale 214 karp już w ziemi.
Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Chylę czoła przed tą ilością dalii ;:180 I już się nie mogę doczekać, żeby je u Ciebie podziwiać. Szachownica Perska nie jest łatwa w uprawie, a skoro nic przy niej nie robisz, to tym bardziej jest się z czego cieszyć :heja
Jadziu, artykuł o jej uprawie czytałam już dawno,ale nie bardzo mam miejsce, żeby ją tak posadzić jak radzą. Chyba jednak pozostanę przy samych liściach, ale coś czuję, że nie będzie u mnie rosła wiecznie ;:224
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kolejny tydzień przymrozków i kolejny tydzień strat... Ja chyba osiwieję przez tę pogodę...

A z przetacznikami ? nie jestem pewien czy potrafię odróżnić ich gatunki... W każdym razie mam jakiegoś takiego chwastowatego u siebie w ogródku... ;-)

Zresztą z bodziszkami w sumie też tak jest... Wiele z nich uprawiamy jako piękne rośliny ozdobne, a niektóre ? jak np. Geranium pusillum ? to wyjątkowo uciążliwe chwasty...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Florian,
masz zdrowie do dalii.
Ja wczoraj swoje wyciągnęłam z piwnicy, bezceremonialnie załadowałam na taczkę i wkopałam w ogrodzie.
Wczoraj wyciągnęłam również cebule sauromatum.
Mnożą się u mnie, jak wściekłe, niedługo będzie całe poletko.
Cebule całą zimę leżały w ciemnym kącie garażu, na razie są na etapie puszczania kłów - cieszy mnie to, bo kwiaty będą miały, kiedy będzie już ciepło.
Przy okazji sadzenia odkryłam, że niektóre zapomniane cebulki przezimowały w gruncie.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florian piękny ten szpaler tulipanów i widzę że ich coraz więcej to są te same co w poprzednich latach ?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie non stop lało więc nawet nie było szans wyjść do ogródka .Niestety tak kolorowo nie mam jeszcze, bo dopiero tak będzie jak zakwitną róże
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witaj :wit
Każde zdjęcie pokazuje ciekawą roślinkę, której warto się przyjrzeć ale ja wracam do Ciebie z racji tego pięknego szpaleru z tulipanów ...
Prawda jest taka, że mało kto może sobie pozwolić na taką ilość z racji ograniczenia miejsca. Mnie już kuszą kolejne mieszańce Darwina i w odpowiednim terminie poszperam za nimi w sieci.
Informacja o ociepleniu klimatu dziwne ... ale w moich stronach nie sprawdza się ;:131 i wymiana stanowisk (tulipany/dalie) od 3 lat jest niemożliwa. Zaczyna się maj, czas sadzić dalie a większość tulipanów w pąkach.
Z roku na rok coraz później rozkwitają z racji niskich temperatur.
Miłego świętowania i wypoczynku.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Wreszcie słonecznie i cieplej jak dotąd .. Mam zamiar dzisiaj posadzić trochę dali i mieczyków ,które sadzę partiami aby dłużej mieć kwitnące kwiaty .
Krysiu u mnie w tym roku sporo tulipanów przekwitło w pąkach przez ta pogodę ale dłużej stały na rabatach .. Pięknie wygląda u ciebie rząd tulipanów ,,
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Iwonka, ja też nie mogę doczekać się na kwitnienie dalii, a tymczasem skończyłem sadzić karpy z piwnicy (264szt) i pozostały tylko sadzonki z parapetów.
Przy szachownicach perskich robię tyle samo co przy innych cebulkach, czyli wykopywanie, suszenie i sadzenie w odpowiednim dla nich czasie. Widocznie to im wystarcza. A tymczasem kolejny gatunek ma swój czas - płomyki:
Obrazek

Loki zgadza się, wiele roślin w naszych ogrodach na innym terenie są traktowane jak chwast. Niektóre i u nas zaczynają "rozrabiać" i trzeba je wyeliminować albo przenieść w bezpieczne miejsce, by nie zawładnęły ogrodem. Tak miałem np. z pieprzycą szerokolistną czy krwawnikiem kichawcem.
Co do pogody mam zasadę - na coś, na co nie mam wpływu, nie ma sensu się denerwować - siła wyższa ;:19
Obrazek

Madziu, polubiłem dalie, one polubiły mnie więc poświęciłem się im z chęcią. Efekty są. Sadzenie mam już prawie za sobą więc teraz sama przyjemność ;:170
Obrazek

Dziękuję Geniu 8-) Tak, to te same, tylko w coraz większej ilości, bo mnożą się ładnie.
Obrazek

Jadziu, deszczu ostatnio sporo ale od niedzieli słońce i jest super! U mnie prawie brak róż więc będę podziwiał u Ciebie 8-)
Obrazek

Krysiu, ocieplenie klimatu mocno wyolbrzymione w wyobraźni ludzi! Przecież to chodzi o 0,5 stopnia w ciągu kilkudziesięciu (zdaje się trzydziestu) lat!
U mnie z sadzeniem dalii po tulipanach nie ma problemu, bo do wysadzenia mam jeszcze ponad 60 dalii z doniczek więc spokojnie poczekają, aż zwolnią im miejsce tulipany 8-) Tak, szpalery potrzebują sporo miejsca ale jak już pisałem - u mnie to dobrze funkcjonuje i miejsce jest.
Obrazek

Janeczko, co do mieczyków to masz rację; lepiej sadzić partiami, by dłużej kwitły. Nasi wystawcy z Czech sadzą mieczyki pod konkretną datę wystawy, bo kwitnienie mieczyków można w miarę dokładnie przewidzieć. Mam nadzieję, że z daliami dobrze Ci pójdzie :wit
Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Florianie, moje płomyki ( a mam jeden :lol: ) daleko w polu za Twoimi.
Aż mnie kręgosłup załupał jak doczytałam 264 i że to nie jest ostateczna liczba. Szacun człowieku ;:180
Tylko prośbę mam, czy jest możliwe, że pokażesz je jak będą kwity? Widziałam kiedyś na fotce takie pole daliowe, na bank u Ciebie wygląda to podobnie.
Z pomysłem na szpaler tulipanowy muszę się przespać. Chciałam kiedyś mieć, posadziłam bezpośrednio do gruntu i już nie mam. Ładny był tylko przez jeden sezon. ;:224
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Florian łan tulipanów robi wrażenie ;:oj
Ładna kolekcja przetaczników i floksów, to moje ulubione maluszki / nie tylko te ;:204 /
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Floksy szydlaste - piękne , u nas jeszcze "drzemią". Z konieczności i świadomego ryzyka kilka dalii z donic wysadziłam na działce - niestety jedna noc załatwiła 3/4 liścia .W skrzyniach przy domu okrywam na noc włókniną
i jest ok. Niech już te " ogrodniki " przejdą.....i zawita prawdziwa wiosna. ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”