![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1
Re: Prymule Primula
Dorotko jestem wdzięczna za rozpoznanie i nazwanie ![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne Twoje są te prymulki , ja mam tylko fioletowe ciemne , stara odmiana z rodzinnych stron , odkąd sięgam pamięcią to rosły przed domem , a teraz ja mam je u siebie ,nawet teraz kwitły, bo spod liści było widac ich kwiatuszki małe
A nie ma kłopotów z kupnymi ogrodowymi ? Bo słyszałam że nie są bardzo odorne na nasze zimy ? Ale to słyszałam , a różnie z tym bywa ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Bożena
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Najpewniejsze są sadzonki kupowane w szkółkach lub na targowiskach ,wszystkie rosną , a z tymi zimą kupowanymi w doniczkach jest róznie ,na taka ilośc co kupiłam na przestrzeni kilku lat to zachowało sie mało
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na Odyna! Piękne te pierwiosnki
Całe szczęście że zbliża się weekend i tak muszę być w ogrodniczych, może coś sie znajdzie ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Dziunia87 Twoja prymulka dostała z dużo wody i musiała długo stać w tej wodzie / jak to w markecie /,prawdopodobnie zaczyna wygniwać , jeżeli chcesz ja uratować to trzeba wyciąć kwiatostany i troszkę przesuszyć bryłę korzeniową dobrze by było delikatnie przelać miedzianem powinna się wzmocnić . Optymalna temperatura teraz dla tych roślin to 13 stopni i umiarkowane podlewanie . Temperatura im nie szkodzi tak jak woda .
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Za radą poprzedników wyciągnęłam roślinę z doniczki i bryłę korzeniową postawiłam na kartonie, który ładnie odciąga wodę, co jakiś czas przestawiałam w inne suche miejsce kartonu.
Poproszę mojego M, który siedzi dziś w domu, by wyciął kwiatostany.
Dziękuję za kolejną radę![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Poproszę mojego M, który siedzi dziś w domu, by wyciął kwiatostany.
Dziękuję za kolejną radę
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- dorcia7
Zielony Reniu to Francesca ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Mam taki, białożółty, pasujący bardzo do Franceski i nawet obok siebie rosną i ładnie się komponują. Zdjęcia kompozycji nie moge znaleźć
![Obrazek](https://lh5.googleusercontent.com/-GgKp2ZBqOGc/UuIqsSgZAsI/AAAAAAAAFnM/ZWPyOtAjd-0/w640-h450-no/P5030001.JPG)
MArcin
![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
MArcin
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Ona nie dość,że piękna, to jeszcze bardzo żywotna i szybko się rozrasta ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Pozdrawiam - BabajAGA
- dorcia7
Jest już popularna w sprzedażylimonkaa pisze:Ta zielona urocza , nigdy jeszcze na żywo nie spotkałam takiej
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Ale ja jeszcze jej nie spotkałam , nie wszędzie może mają takie piękności ![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Bożena
- dorcia7
w sklepach internetowych i na all..limonkaa pisze:Ale ja jeszcze jej nie spotkałam , nie wszędzie może mają takie piękności
A ja nie lubię jak jest tak ciepło w zimie jak było.Prymule ogrodowe wtedy ruszają, a wtedy tak spektakularnego kwitnienia nie ma, pąki kwiatowe niejako się marnują i wiosną wytworzą ich mniej niestety, bo roślina już częściowo się wysiliła
Lepiej jak przezimują ładnie pod śniegiem i wiosna ruszą z kopyta.No, ale co my możemy..
Ja zakupione wiosna sadzę do gruntu, bo co innego z nimi zrobić, po przekwitnieniu maja często jeszcze ładne liście, więc do śmietnika szkoda.Jednak one nietrwałe są, czasem giną stopniowo już w ciągu lata, a czasem udaje się przetrwać jedna zimę, ale kwitnienie w następnym roku nie jest już efektowne.Stwierdziłam, że one są raczej do sezonowej dekoracji i pozwalają łatwiej wytrwać do kwitnienia tych gruntowych.
![Confused :?](./images/smiles/icon_confused.gif)
Ja zakupione wiosna sadzę do gruntu, bo co innego z nimi zrobić, po przekwitnieniu maja często jeszcze ładne liście, więc do śmietnika szkoda.Jednak one nietrwałe są, czasem giną stopniowo już w ciągu lata, a czasem udaje się przetrwać jedna zimę, ale kwitnienie w następnym roku nie jest już efektowne.Stwierdziłam, że one są raczej do sezonowej dekoracji i pozwalają łatwiej wytrwać do kwitnienia tych gruntowych.