Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lesna Dusza
50p
50p
Od: 7 sty 2023, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Widzę ,że masz krwawnik a jaka odmiana? ja siałam żółty na razie mam w szklarni jakieś 10 cm sadzonki ale kiedy zakwitnie to nie wiem :D jeszcze trochę i ogrody wystartują z zielenią :D
Lena
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu, witaj po świętach :wit
Mam nadzieję, że i u Ciebie pogoda się poprawiła, u mnie jest nienajgorzej, ale trochę brakuje mi czasu na prace w ogrodzie, bo Antosia cały tydzień jest u nas - druga babcia kontuzjowana ;:174
W tej sytuacji najlepiej się mają chwaściory ;:124
Krwawnik pewnie ładnie zakwitnie (mam nadzieję) swój muszę chyba jesienią odmłodzić, bo widzę, że ma bardzo zbitą kępę.
Szafirki to te popularne wąskolistne? Armeńskie??? U mnie jeszcze nawet pączków nie mają ;:7 Kwitną natomiast jasnoniebieskie Muscari Azureum.
Twoje kwitnące truskawki przypomniały mi, że miałam swoje podpędzać pod agrowłókniną, ale wyszło mi z głowy :;230 Myślisz, że jeszcze nie jest za późno??

Miłych dni ze słońcem ;:3 ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Mało gryzoniom było cebulek tulipanów. Wczoraj zauważyłam, że pożarły mi 9 sztuk czosnku karatawskiego. ;:223 Wykopałam dużą ilość ziemi, ale poza korytarzem na głębokości 25 centymetrów nic nie znalazłam.

Ewuś mam nadzieję, że to były ostatnie podrygi zimy. Marzymy o cieple, ale dziś słońce mnie jeszcze nie rozpieszczało. ;:222

Lucynko mokra gleba to tylko w moim ogrodzie jest pożądana. ;:108 Woda przez piasek przeleci i natychmiast mogę pracować na rabatach. Dziś u syna na glinie, trochę popracowałyśmy, ale to była męka. ;:145 Pielenie to wyrywanie chwastów z bryłą ziemi. Szybko skończyłyśmy zmagania. Co drugi dzień pada, więc na wyschnięcie ziemi trudno się doczekać. Nie widać roślin, chwasty zarosły wszystko. ;:202 Tylko rabaty z korą czyste, z pojedynczymi chwastami.
Dziękuję serdecznie za życzenia. ;:196 Świętowaliśmy rodzinnie.

Martuś chyba jestem na takim etapie ogrodowania, że nie przejmuję się stratami. :roll: Pewnie, że szkoda pracy, ale z przyrodą nikt nie wygrał. Mam pięćdziesiąt lilii, już dość wyrośnięte. Jakbym chciała okryć, to bym musiała budować stelaże, ;:14 bo położona na zieloności włóknina i tak nie ochrania całkowicie przed mrozem.
Dziękuję za życzenia. ;:196

Aniu szafirki u mnie są bardzo ekspansywne. Mam je w każdym miejscu, gdzie kiedyś rosły. Nawet usuwanie przez kilka lat szczypioru im nie szkodzi, rosną i kwitną nadal. ;:161 Jedyne większe kępki mam przy murku betonowym i przy zaworze do nawadniania, ponieważ szeroka rura plastikowa je ogranicza.

Lenko mam żółty krwawnik, niestety nie wiem jaka odmiana, to podarunek. :tan Posadziłam dopiero jesienią, jeszcze nie wiem jak będzie się zachowywał u mnie. Zdam relację w tym roku.

Koło siedemnastej udało mi się zrobić kilka zdjęć, bo momentami pokazywało się słońce. Niestety nie ma teraz za wiele kwitnień.
Dwunastoletnie prymulki kocham niezmiennie. Z jednej podarowanej przez syna mam kilkanaście i z okna widzę ich kolor. To „ majtkowy róż”, ;:306 ale inne kolory i odmiany nie chcą się zadomowić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, pierwiosnek jest w ślicznym, różowym kolorze ;:138 , a takich majtek, już dawno nie widziałam ;:306 .
Ogromny krzak ciemiernika ;:oj , kiedy mój taki będzie, jak ma dopiero trzy pędy kwiatowe?
Śliczne narcyzy ;:167 .
Słonecznego, ciepłego dnia, Soniu ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, czytam i oczy przecieram ze zdumienia. :roll: Gryzonie pożarły cebulki czosnku?! :shock:
Ja specjalnie sadzę czosnek, ten jadalny, w pobliżu lilii czy tulipanów jako odstraszacz dla gryzoni, a one - jak się okazuje - zmieniają nawyki żywieniowe. ;:219
Wiosna w Twoim ogrodzie bardzo już kolorowa. ;:215 Jednak piaszczysta ziemia wcześniej i znacznie szybciej się nagrzewa, ale zapewne szybciej też chłodnieje. ;:218
Ja się dzisiaj wygrzałam na działce w pełnym słońcu, w temperaturze 20 stopni w cieniu. ;:3 ;:3 ;:3
Niech i Ciebie słonko dogrzewa, dając kwiatkom tak potrzebne ciepełko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Soniu ;:196 A Ty spryciaro - (....nic nie robię w ogrodzie ,boję
się przeziębić) ;:306
A to krasnale tak wypicowały rabatki ,że aż się lśnią ha ha
Piękna wiosna ,prymule cudne .
A wiesz mam 3 i teź jestem mega zadowolona ,
pięknie przetrwały zimę w rabatce .
Dzisiaj fociłam je komorką, aparat jeszcze w naprawie .
Teraz już tylko będzie więcej i więcej zwiastunów wiosny .
Pozdrawiam bardzo serdecznie . ;:196
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Pierwiosnki cudne są; taki mocny akcent dla oka. Same ci sie tak rozrastały czy je rozmnażałaś?
Czosnki mogły zgnic jeżeli były prześwietlane to były już martwe. Mnie sie to zdarzało.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku mój ogród zobaczy chyba motyczkę w maju, o ile wreszcie przestanie padać. ;:145 U syna 30 % opielone, a o innych pracach nawet nie myślę.

Popikowałam miniaturowe cynie i pomidory.

Obrazek

Obrazek

Martuś też nie widziałam bielizny w kolorze mojej prymulki chyba ponad pięćdziesiąt lat. :;230
Ciemiernik kupiony w 2020 roku jako trzylistkowa marnota, świetnie się rozrasta. ;:215 Gdyby śnieg go nie połamał, miałby dwa razy więcej pędów i kwiatów. Dwa inne z tego samego zakupu słabiutkie.
Narcyzy w większości zostały rozdane. Pozostałe dostały nowe miejscówki, więc pewnie trochę czasu minie zanim się zagęszczą.

Lucynko niestety moje gryzonie nie wiedzą, że czosnki są niejadalne. :roll: To już trzecie miejsce, gdzie zniknęły. Najbardziej mi żal kilkunastu wysokich, które rosły na różance i w ubiegłym roku się nie pokazały. ;:223
Dziękuję, ;:196 dziś rano było 0 stopni i kolejny, deszczowy tydzień się zapowiada. ;:222

Bogusiu rabaty bez chwastów, to te nowe, po zdjęciu darni. :) Innych bez kory nie pokazuję, bo nie opielone.
Mam jeszcze ubiegłoroczną białą prymulkę, mam nadzieję, że też uda mi się ją rozmnożyć. ;:65
Dziękuję za miłe słowa. ;:196

Iguś dziękuję. ;:196 Pierwiosnki to pierwsza roślina posadzona koło domu. Jeszcze nie mieszkaliśmy. Nawet rabat nie było, syn posadził blisko wejścia. Po pięciu latach wykopałam, ponieważ marniała. Okazało się, że opuchlaki zjadły korzenie. ;:174 Podzieliłam kępkę na drobne fragmenty, które miały choć jeden korzonek. Na nowym stanowisku szybko się rozrosły. Dzielę i rozsadzam w kolejne miejsca.
Niestety czosnki Karatawskie nie zgniły, rosły na skarpie. Wypuściły ładne liście. Któregoś dnia zobaczyłam, że został jeden, w połowie wciągnięty pod ziemię. Zastanawiam się, czy to nie karczownik. ;:202 W kolejnym tygodniu zniknęły na tej samej rabacie moje ulubione krokusy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przywrotnik czerwonostopy tworzy ładne, niskie poduchy. Wilgotna gleba sprawiła, że świetnie się rozrósł.

Obrazek

Moje dwie przyjaciółki wygrzewały się dzisiaj w słońcu. :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, oj, czytam o porannej temperaturze u Ciebie i aż weszłam w aplikację pogodową aby sprawdzić co się zapowiada w nocy i nad ranem, ale na szczęście nie są przewidywane takie spadki.
Chwasty u mnie też mają się nieźle, ale już sie tym nie przejmuję, są ważniejsze rzeczy niż zarośnięte rabaty.
Moje szafirki ledwie pokazały pączki, a Twoje już dawno w pełnym rozkwicie. Ciekawe, czy to wcześniejsza odmiana, czy mają wyjątkowo ciepłe stanowisko ;:7
Współczuję żarłocznych gryzoni, oby to nie był karczownik ;:14
Spotykasz jakieś kopczyki czy korytarze? Może trzeba coś zastosować, jakieś odstraszacze, czy pułapki - zanim skonsumują Ci więcej kwiatów ;:7
Pięknie popikowane pomidorki i cynie ;:215 moje pomidorki też juz popikowałam, ale cynie jeszcze w jednym pojemniku przerośnięte :oops:
Widzę że jakaś wyrywna hosta nie boi się chłodnych nocy :D
Przyjaciółki bardzo sympatyczne :lol:
Dobrego tygodnia ze słoneczkiem ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halszko dziękuję. ;:196
Szafirki zwykłe, jakoś donicowe i gruntowe w tym samym czasie zakwitły.
Niestety korytarzy sporo na rabatach, mokra gleba ułatwia gryzoniom kopanie. ;:223 Wybieram ziemię z takich miejsc, wkładam większy kamień w tunel, ale nie łudzę się skutecznością. Wykopią pewnie drugi obok i dalej wędrują w poszukiwaniu jedzenia. ;:202 Dotychczas wypróbowałam wszystkie wyczytane sposoby na gryzonie. Niestety u mnie nieskuteczne. ;:174
Wszystkie hosty już na wierzchu, ale poniżej zera nie było, więc szkód nie ma.
Anabelka coraz śmielej wypuszcza zieloności. ;:180

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Kiedyś przestanie Soniu padać i zaczniesz motyczkować :D U mnie też mokro, chłodno, ale bywają i te lepsze, słoneczne chwile. Chwaściory rosną że hej. Niedawno miałam opielone, posprzątane, a tu już na nowo polkę zaczynam :D
Ja narzekam na mniszek. W sąsiedztwie mam dwie działki, nie użytkowane, z ogromną ilością żółtych kwiatków. Poprzedni właściciel nie dopuszczał do zawiązania nasion, więc latawce nie latały. A od kilku lat działki są siedliskiem chwaściorów i te z powodzeniem meldują się u mnie :evil: Dzięki temu moja kolekcja narzędzi do odchwaszczania z roku na rok się powiększa, jak również moje pomysły na minimalizację niepotrzebnych roślin. Tylko, że to walka z wiatrakami ;:223
Miłego dnia, u mnie już też popikowane maluszki i czekają na słoneczko żeby się wygrzewać.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Zdziwił mnie obrazek takiej już pokaźnej hosty u Ciebie! :shock: U mnie zaledwie kilku nosy z ziemi
wyłażą a inne ledwie się gramolą bądź jeszcze wcale nie wyszły ! ;:204
A dzisiaj znowu pada...moje pomidorki też w takiej fazie jak Twoje ;:108
Miłego popołudnia Soniu ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Soniu ta Anabelka to hortensja ?tak przycięta nisko ?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu Gdyby nie ogród syna, to bym się nie stresowała. Niestety posadzone 70 centymetrowe cisy są do połowy zagłuszone chwastami. Jak chwasty się wysieją, to nie wiem czy tektura i kora pomoże. ;:223 U syna podobnie jak u Ciebie i u mnie, z trzech stron nieużytki. :roll:
Dzisiaj cały dzień pada, mam dość szarości, jutro też dzień bez słońca prognozują. ;:145

Maryniu moje wszystkie hosty w takim stadium. Tylko jedna zadeptana przy wycinaniu darni, jeszcze się nie pokazała. ;:131 Mam nadzieję, że nie przepadnie.
Pomidory sieję coraz później, jak wysadzę gdy będą już ciepłe dni i noce, szybko ruszą ze wzrostem.

Bogusiu to hortensja Anabelle rozmnażana z patyków z niewielkimi korzonkami. Starszą, która ma 9 lat, tnę zawsze przy samej ziemi.

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, u mnie też zaczął grasować karczownik ;:14 , właśnie odkryłam brak połowy irysa bulwiastego ;:145 . Rósł blisko lilii, to ich cebulki już pewnie pożarł :cry: . Jest bardzo mokro, ale zaraz idę kopać w poszukiwaniu tuneli, bo na powierzchni nie widać żadnych śladów!
Hosty też mam tak wyrośnięte, pozostaje tylko mieć nadzieję, że już żadnych przymrozków nie będzie!
Jaszczureczki do pozazdroszczenia ;:215 , już dawno ich u siebie nie widziałam ;:185 , chyba dla nich zbyt wilgotno.
Trudno o pogodne dni z prawdziwym ciepłem tej wiosny, ale jest nadzieja na piękny weekend. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”