Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie

Post »

Dziękuję Wam bardzo ;:180 ;:180 ;:180 PiotrekP, ewelkacha88, Marzena77, LadyK ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 . Wsadzę je do wody bo jak mówiłem nie mam miejsca. Na pewno coś się ukorzeni.
Dziękuje bardzo i pozdrawiam. ;:3 ;:3
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rafał jeśli bedziesz wkładał te gałązki do wody ,to daj wodę przegotowana zimną i jak masz to szczyptę siarczanu miedzi i na pewno nic nie będzie gniło i żadne glony nie będą się tworzyły,ja tak też ukorzeniałam i było bardzo dobrze.
Ela
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Ela_2015 Dodałem węgiel drzewny, bo nie mam siarczanu miedzi. Muszę go gdzieś zdobyć bo przydałby mi się. ;:108
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p

Post »

Rafał z węglem drzewnym też dobrze większość też tak robi,jak będziesz dolewać wody to tylko przegotowanej zimnej.
Trzymam kciuki niech Ci puszczą korzonki.
Ela
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Możesz też je w pojemniku zasypać piachem i w chłodnej piwnicy przetrzymać do kwietnia, jak nie masz piwnicy, to owinąć wilgotną ściereczką , do worka i do lodówki do szuflady, w kwietniu do ogrodu, ja przykrywam butelkami. Piach też powinien być lekko wilgotny.W domu bym nie ryzykowala, grzyb, przedziorki. To tyle z własnego doświadczenia.
javier
200p
200p
Od: 15 sie 2014, o 19:47

Post »

A ja w zeszłym roku we wrześniu ukorzeniłem H.ogrodową.Teraz jest w doniczce.Przez ten czas wypuściła kilka malutkich nowych pędów i jakby staneła.Nie rośnie.Czy powinienem podlać nawozem i czy powinienem to zrobić teraz czy jeszcze zaczekać?
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Mam nadzieję,że zdążyłam z "kijkami". Szukałam info i nie mogłam znaleźć,kiedy ciąć hortensje ;:219
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Javier ja bym jeszcze zaczekała z nawozami. Zawsze jak miałam młodą sadzonkę przez zimę to tylko podlewałam one faktycznie nie rozrastają się jeszcze na welkość za to wypuszczają nowe boczne przyrosty. Jak dasz do ziemi po przymrozkach i zaczniesz dokarmiać to szybko się powina odwdzięczyć.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
javier
200p
200p

Post »

Generalnie się mi nie spieszy.Chce by była zdrowa i piękne.Jeśli taka mala wsadze do ziemi nic jej nie będzie?Na zewnątrz już będą różne warunki pogodowe.A czy byłby sens trzymania ją w tym roku w pomieszczeniu a posadzenia ja w przyszłym?Czy ona przez ten rok rozrośnie się aż tak bardzo,bo na razie rośnie na parapecie okiennym.
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p

Post »

Możesz śmiało wsadzić do doniczki,ziemia musi być kwaśna,a gdy ustaną temperatury minusowe możesz zacząć hartować wystawiając na zewnatrz.na pewno będzie zdrowa i ładna hortensja.
Ela
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Dokładnie. Mi się także zdarzało, że malutką hortensję w doniczce wystawiałam na balkon a sadziłam w ziemię jak trochę podrosła ale również i tak, że małą sadziłam już na miejsce docelowe oczywiście tak jak Ela podpowiada również hartowałam, bo inaczej popaliłoby jej listki.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
javier
200p
200p

Post »

Oczywiście jest posadzona do kwaśnej ziemi.Mam ich dwie doniczki.To może jedna pójdzie do ziemi w tym roku a druga w przyszłym.A w miesiącach do kiedy można ją wysadzić do ziemi by zdarzyła się dobrze przyjąć przed zima?
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Jaką masz odmianę javier , jeśli nie jest to odmiana szczególnie wrażliwa jak np. seria You end Me ,to nie ma potrzeby trzymania jej jeszcze rok w domu, i narażania ją na choroby i przedziorki, moje w ciągu jednego roku z patyczka osiągnęły wzrost normalnego dużego krzewu. Potrzymałabym góra do maja, aby całkowicie uniknąć przymrozkow, i wysadzilabym do ziemi.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witam , ja zrobiłabym tak jak Renia i posadziła w tym roku do gruntu. Ja sadziłam w zeszłym takie malizny i spokojnie dają radę . W gruncie rozrosną się bardziej niż w doniczce ;:108 .
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie hortensje bukietowe, sadzone z patyczka w zeszłym roku, już budzą się do życia. Sadziłam w donicach i dołowałam w warzywniaku. Wszystkie przezimowały. ;:138
Po co mi tyle? ;:306
Pozdrawiam. Beata.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”