Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2
- lemka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2
Janusz z ciekawości zapytam co Ci wyrosło z tych trefnych nasion z all? Pokazywałeś kiedyś i mówiłeś, ze trochę siewek zostawisz.
Janusz natknęłam się w sieci na taką roślinę o nazwie "zrostka"- może to jest ten Twój dzwonek?
Janusz natknęłam się w sieci na taką roślinę o nazwie "zrostka"- może to jest ten Twój dzwonek?
Pozdrawiam Ida
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Elu. Dzwonków białych jest dużo odmian. Ida już go rozszyfrowała. To Zrostka Hofmanna. Szkoda,że to dwuletnia roślina choć za bardzo dekoracyjna nie jest ale ze względu na dużą ilość kwiatów może być ciekawostką w ogrodzie.
Zdjęcia robię dobrze rano albo po zachodzie słońca to nie ma takich przebarwień i kolory bardziej odpowiadają rzeczywistym.
Jolu. Nie trudno go zauważyć, bo jest przy samej bramie wjazdowej. Rojniki rosną bez żadnej ingerencji z mojej strony. Nawet chwasty nie przebijają się przez ten gąszcz.
Różę trudno znaleźć by nie była uszkodzona przez deszcz wiatr. Już wczoraj zaczęły się rozwijać nowe ale dziś znów leje.
Agnieszko Ten korzeń to nie fotomontaż ale na życzenie pokazuję z dalszej perspektywy:
Zdjęcia nienajlepsze,bo robione w deszczu

Ido Zostawiłem trochę sadzonek z tych nasion. Okazało się,że to jest Naparstnica. Zmylił mnie kolor sadzonek inny niż te z samosiewek Naparstnicy. W ogrodzie bardziej wpadają w kolor szarosrebrny a w domu były intensywnie zielone. Wysadziłem je do ogrodu. Kwiat będzie za rok.
Dzwonek który pokazałem tak jest - to Zrostka. Znałem te nazwę ale kojarzyła mi się z niską rośliną skalną. Nawet początkowo myliłem ją z penstemonem kosmatym który jest właśnie na ostatnim zdjęciu te białe kwiatki.
Zdjęcia robię dobrze rano albo po zachodzie słońca to nie ma takich przebarwień i kolory bardziej odpowiadają rzeczywistym.
Jolu. Nie trudno go zauważyć, bo jest przy samej bramie wjazdowej. Rojniki rosną bez żadnej ingerencji z mojej strony. Nawet chwasty nie przebijają się przez ten gąszcz.
Różę trudno znaleźć by nie była uszkodzona przez deszcz wiatr. Już wczoraj zaczęły się rozwijać nowe ale dziś znów leje.
Agnieszko Ten korzeń to nie fotomontaż ale na życzenie pokazuję z dalszej perspektywy:
Zdjęcia nienajlepsze,bo robione w deszczu

Ido Zostawiłem trochę sadzonek z tych nasion. Okazało się,że to jest Naparstnica. Zmylił mnie kolor sadzonek inny niż te z samosiewek Naparstnicy. W ogrodzie bardziej wpadają w kolor szarosrebrny a w domu były intensywnie zielone. Wysadziłem je do ogrodu. Kwiat będzie za rok.
Dzwonek który pokazałem tak jest - to Zrostka. Znałem te nazwę ale kojarzyła mi się z niską rośliną skalną. Nawet początkowo myliłem ją z penstemonem kosmatym który jest właśnie na ostatnim zdjęciu te białe kwiatki.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja pamiętam to miejsce
Zachwycałam się w realu.

-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Janusz rojniczki super rozrośnięte .Widoki ogólne niczego sobie.Te róże na pieńku już zimowałeś ?
- drozd
Gosiu. On ma i inne przeznaczenie. Poidło dla ptaków. W upały było wręcz oblegane przez różne ptaki teraz jest przykryciem pniaka przed zagniwaniem.
Andrzejku. Dziękuję za ocenę. Róże pienne tak już u mnie zimowały przygięte do ziemi.
Andrzejku. Dziękuję za ocenę. Róże pienne tak już u mnie zimowały przygięte do ziemi.
-
I nie połamały się przy przyginaniu.Ja chciałem kupić ,ale bałem się tego przyginania ,że mi się połamią
- drozd
Trzeba to robić z wyczuciem. Jednoroczne przyginają się bezproblemowo. Starsze egzemplarze przed przygięciem podkopuje się korzenie a po przygięciu kopczykuje.
-
I widać ,że spec o nic więcej nie trzeba pytać
- obrecka
- 100p
- Od: 23 cze 2011, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogród cudooowny
Śliczny, zapiera dech w piersiach
Pozdrawiam

Karolina
"Jeśli nie masz w życiu własnego celu, będziesz całe życie realizował cele innych. "
Zapraszam do mojego profilu
"Jeśli nie masz w życiu własnego celu, będziesz całe życie realizował cele innych. "
Zapraszam do mojego profilu
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak ... przy bramie postawiłam autko i dalej podreptałam
Taki widok
Piękne fotki

Piękne fotki

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
drozd pisze:GeniuPowiedz jak Ty to robisz, to może ja teraz odwdzięczę się i Tobie podeślę trochę deszczu
Janusz przestań ,pada bez przerwy 3 dzień ,przydało by się słoneczko bo wszystko pognije

Genia
- drozd
Już Ci posyłam, bo własnie u mnie pokazało się
kierunek Toruń -leć

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To jest nadzieja, że i do mnie dojdzie
Co wyjdę do ogródka zrobić kilka fotek znów pada

Co wyjdę do ogródka zrobić kilka fotek znów pada

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Janusz wszystkie ostróżki mimo że były przywiązane miały tak ciężkie kwiatostany że się połamały , już je usunęłam , dobrze że jeszcze raz zakwitną we wrześniu , liliowce nie całkiem się rozwinęły zaraz wkleję zdjęcia , a u mnie nadal mokro .
Genia
Genia
- drozd
Jolu. Wątpię, może na chwilę,bo już u mnie pada. Też od trzech dni tyle,że po południu. Rano i tak nic nie można zrobić, bo mokro. Wczoraj ukradkiem udało mi się skosić trawę ale i tak kończyłem w deszczu. Kwiaty liliowców, róż gniją już w pąkach. W cannach ziemia ubita jak na boisku. Kwitną bardzo słabo. Nie ma co pokazywać a w ogóle to nawet przez okno nie chce się patrzeć na ogród,bo wszystko takie 'oklapnięte'.
Geniu. Moje ostróżki powyrastały wyższe od mnie ale kwiaty nieciekawe pojedyncze, chyba je wyrzucę.
Kilka bieżących zdjęć z ogrodu.

Ajania

Drugie kwiaty inkarwilii

Skalnica o białych kwiatach

Takie jednoroczne cudo ale ożywia skalniak

Kupione wilczomlecze w Kauflandzie po1 zł kwitną od początku maja bez przerwy.

Liliowiec FIRST NIGHT jedyny co rozkwitł

Miniaturki.

Geniu. Moje ostróżki powyrastały wyższe od mnie ale kwiaty nieciekawe pojedyncze, chyba je wyrzucę.
Kilka bieżących zdjęć z ogrodu.

Ajania

Drugie kwiaty inkarwilii

Skalnica o białych kwiatach

Takie jednoroczne cudo ale ożywia skalniak

Kupione wilczomlecze w Kauflandzie po1 zł kwitną od początku maja bez przerwy.

Liliowiec FIRST NIGHT jedyny co rozkwitł

Miniaturki.