Mój taras - ogródek cz.2
- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój taras - ogródek cz.2
ewamaj ja też ukorzeniłam " na leniwca " czyli patyczek do ziemi - krzewuszkę, forsycję i bukszpan.. Rozmnożyłam
jesienią przez podział niskie tawułki i kalinę. Maluchy super przezimowały, sama radość.
EwkaEs z nasion to mam właśnie brzoskwinię, pigwowce i pigwy. Pigwy jeszcze nie kwitły u mnie.
Reszta drzewek tylko własnoręcznie posadzona, nawożona, przycinana... Udało mi się ukorzenić przez
odkłady czarną porzeczkę i czerwony agrest. Sadzonki powędrowały jesienią na działkę ROD. Mam w planie
porobić sadzonki jagody kamczackiej
Pytałaś o Mały Ogródek
teraz kwitną niezapominajki i miesięcznica
tarasowa serduszka powędrowała do Małego Ogródka, bo za bardzo wyrosła
powstała nowa rabata z piwoniami, 4 - kolorowa
3 z piwonie mają już pąki, każda dostała jesienią trochę oborniczka
jesienią przez podział niskie tawułki i kalinę. Maluchy super przezimowały, sama radość.
EwkaEs z nasion to mam właśnie brzoskwinię, pigwowce i pigwy. Pigwy jeszcze nie kwitły u mnie.
Reszta drzewek tylko własnoręcznie posadzona, nawożona, przycinana... Udało mi się ukorzenić przez
odkłady czarną porzeczkę i czerwony agrest. Sadzonki powędrowały jesienią na działkę ROD. Mam w planie
porobić sadzonki jagody kamczackiej
Pytałaś o Mały Ogródek
teraz kwitną niezapominajki i miesięcznica
tarasowa serduszka powędrowała do Małego Ogródka, bo za bardzo wyrosła
powstała nowa rabata z piwoniami, 4 - kolorowa
3 z piwonie mają już pąki, każda dostała jesienią trochę oborniczka
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piwonie to ukochane kwiaty mojej mamy i dzięki niej moje również
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Piwonie wielkie nad podziw!U mnie serduszka różowa też w tym roku wybujała i poddusza biała ale są tak wymieszane,że nie do rozdzielenia.Przesadzałaś jesienią?Mnie ostrzegano,że ma bardzo kruche korzenie i nie lubi by ją ruszać.Czarną porzeczkę mam z odkładu od Teresat,zależało mi na własnych liściach do kiszenia ogórków.Ciekawa jestem eksperymentu z jagodą kamczacką.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Prawda z tymi korzeniami serduszki. Białą przesadzałam w ubiegłym roku i sporo korzeni się odłamało. Zrobiłam jednak kilka sadzonek, które rosną, choć bez porównania marniej wyglądają niż wcześniej. Trzeba czasu.
- ElzbietaaG
Iwonko moja mama i ja mamy tak samo
EwkaEs prawda, prawda z tym przesadzaniem serduszek czerwona ma się dobrze
ale biała marna jakaś, myślałam nawet że ją straciłam.
ewamaj parę dni temu odnalazłam na tarasowej rabacie swoją serduszkę wspaniałą - malutką, nędzną.
Pewnie odchorowała po zimie.
pigwowce szaleją w tym roku
ciekawe czy milin zakwitnie w tym roku ?
czosnek karatawski
EwkaEs prawda, prawda z tym przesadzaniem serduszek czerwona ma się dobrze
ale biała marna jakaś, myślałam nawet że ją straciłam.
ewamaj parę dni temu odnalazłam na tarasowej rabacie swoją serduszkę wspaniałą - malutką, nędzną.
Pewnie odchorowała po zimie.
pigwowce szaleją w tym roku
ciekawe czy milin zakwitnie w tym roku ?
czosnek karatawski
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Czy milin już Ci kwitł? Ile lat rośnie u Ciebie? Wybacz ciekawość, ale mam 2-3 letnią sadzonkę i zastanawiam się kiedy mogę liczyć na kwiaty.
Serduszkę kupiłam zaraz po zakupie działki. Posadziłam kwitnącą i po tygodniu ktoś mi ją ukradł. Byłam wściekła niemożebnie , a za rok mocno zaskoczona, bo odbiła z zostawionego kawałka korzenia
Czosnki u mnie na podobnym etapie.
Serduszkę kupiłam zaraz po zakupie działki. Posadziłam kwitnącą i po tygodniu ktoś mi ją ukradł. Byłam wściekła niemożebnie , a za rok mocno zaskoczona, bo odbiła z zostawionego kawałka korzenia
Czosnki u mnie na podobnym etapie.
- ElzbietaaG
- ewamaj66
Pięknie Ci wyrósł Mój może też taki będzie Szkoda, że tylko raz kwitnie.
To on taki roBaczki mój nawet nie zdąży wyrosnąć bo co rok aż do ziemi przemarza i wiosną odbija na nowo , wykopię nie ma zlitujElzbietaaG pisze:Iza milin jesienią będzie miał 5 lat, niestety jeszcze nie kwitł. ...
Elu , w końcu i ja doczekałam się deszczu wczoraj wieczorkiem lunęło a dzisiaj ...siąpi i zimnooooooooo
Nie ma co , Twój powojnik zasługuje na pochwałę , nie dość że ma ładne kwiaty to jeszcze pnie się aż do nieba
- ElzbietaaG
ewamaj kiedy najlepiej przycinać Markhams Pink ? Może jak mu przytnę górę, to się zagęści na dole
Elu ja nawet zafundowałam swojemu milinowi koleżkę / prezent od mojej siostry/ żeby mu było weselej
i żeby wreszcie zakwitł Jak były mniejsze to też przemarzały aż do ziemi. Teraz po zimie zostaje tak do metra wysokości.
Deszczu u nas już chyba za dużo napadało, praktycznie to pada prawie codziennie. No i jest zimno...
świerk conica przywędrował z Dużego Ogrodu i ma się dobrze
kaktusy i pinia wygrzewają się na słoneczku a echmea w domu na parapecie
Elu ja nawet zafundowałam swojemu milinowi koleżkę / prezent od mojej siostry/ żeby mu było weselej
i żeby wreszcie zakwitł Jak były mniejsze to też przemarzały aż do ziemi. Teraz po zimie zostaje tak do metra wysokości.
Deszczu u nas już chyba za dużo napadało, praktycznie to pada prawie codziennie. No i jest zimno...
świerk conica przywędrował z Dużego Ogrodu i ma się dobrze
kaktusy i pinia wygrzewają się na słoneczku a echmea w domu na parapecie
- ewamaj66
Jeżeli chcesz ciąć powojnik, to trzeba zrobić to zaraz po zakończeniu kwitnienia. Nie wiem, czy przyniesie to skutek w postaci rozkrzewienia, ale przestanie szybować w górę. Możesz jeszcze zdjąć jeden pęd, okręcić go pod rośliną i przysypać. Powinien się ukorzenić i wypuścić nowe odrosty-będzie gęściej w przyszłym roku
- ElzbietaaG
Spróbuję zrobić tak jak radzisz W tamtym sezonie prowadziłam dwa niższe odrosty oplatając
na pergoli w poziomie. Ale efekt końcowy okazał się taki sobie Muszę troszecvzkę poczekać,
bo ruszyły z wegetacją 2 powojniki posadzone poniżej M.Pink / trzeci niestety padł/, może one zasłonią mur.
na pergoli w poziomie. Ale efekt końcowy okazał się taki sobie Muszę troszecvzkę poczekać,
bo ruszyły z wegetacją 2 powojniki posadzone poniżej M.Pink / trzeci niestety padł/, może one zasłonią mur.
- ewamaj66
To chyba jeszcze lepsze wyjście, bo zasłonią łyse pędy U mnie pod powojnikami na kratkach rosną byliny (pysznogłówki i piwonia), róże, lilie, naparstnice i berberys-nie widać, że coś łysieje. Maidwell Hall posadziłam pod różą Flammentanz, też nie będzie widać dołu.
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
Elu wszystko pomimo pogody Ci ślicznie rośnie
- ElzbietaaG